MENÜ

Hír-Mix

Oldalszám:
2014.02.11.

60 éves a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara!
A DEKALB kiemelt figyelmet fordít a stressztoleráns hibridek nemesítésére
AZ EREDETI TERVEK SZERINT KEZDI MEG MÛKÖDÉSÉT AZ NFA
Baranyai Gazdanapok 2010
Befejezõdött az aratás
Ismét finanszírozzák a bankok az IKR-t
Megújulnak a Syngenta termékei
MGSZH különdíj a K&B Gépudvar Kft.-nek
Pioneer Portfólió Farm- szentlõrinci konzultáció
Sikeres bábolnai szereplés a Baranyai Gazdanapokon
Újított a BENTLEY Farm

 

60 éves a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara!A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt hat évtized alatt a kar – a hazai gépészmérnöki egyetemi karokkal ápolt szoros munkakapcsolat mellett – saját tudományterületén meghatározó intézménnyé, mind az agrárgazdaság, mind egyéb nemzetgazdasági ágazatok területén elismert mûszaki szakmai mûhellyé vált. http://www.agronaplo.hu/hirek/5592  

 

 

 

A DEKALB kiemelt figyelmet fordít a stressztoleráns hibridek nemesítéséreHallhattuk Kökény Benõtõl, a Monsanto Kft. kukorica termékmenedzserétõl az Amazonen balatonfõkajári gépbemutatóján, ahol a Monsanto már a következõ kukoricaszezon kapcsán informálta a gazdákat. A vállalat széles genetikai bázisa lehetõséget kínál a hagyományos nemesítés számára a legjobb kombinációk, azaz a legjobb hibridek elõállítására. A fejlett nemesítési technológiáknak köszönhetõen egyre jobb hatásfokkal nyílik lehetõség többek között a termésszintek növelésére, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javítására, a stressztolerancia fokozására, vagy a minõségi mutatók fejlesztésére.A Monsanto szatymazi nemesítõ állomása a hazai klimatikus viszonyoknak köszönhetõen a szárazságtûrési nemesítési program fontos résztvevõje. A Monsanto nemesítési program eredményességét bizonyítja a 2010–2011-es szezonban megjelenõ új DEAKLB hibridek sora, melyek közül a teljesség igénye nélkül említünk néhányat: - A DKC 3705 „Rajt cél gyõzelem”, mely egy FAO 300-as hibrid, rendkívül jó hidegtûrést és korai fejlõdési erélyt mutatottt az idén tavasszal. 

- A DKC4590 „ Eminens”, mely eddig minden évjáratban tudta a leckét. 

- A DKC4795 „Aszálylovag”, mely a tavalyi évben tûnt fel és mutatott kimagasló teljesítményt. 

- A DKC 4608, „Aranyszemû” mely kiváló magminõségével és kiemelkedõ terméssel hálálja meg a gondoskodást. 

- A DKC4995 „Nyerõ 400-as”, kiváló vízleadás és stabil teljesítmény jellemzi.


 

 

AZ EREDETI TERVEK SZERINT KEZDI MEG MÛKÖDÉSÉT AZ NFAAz eredeti elképzelések szerint szeptember elsejétõl mûködik a Nemzeti Földalap (NFA), ugyanis ezt a törvényszöveget írta alá Schmitt Pál köztársasági elnök.

A kormány a nemzeti földalap létrehozásával meg kívánja teremteni a magyar közcélú földkészlet-gazdálkodás feltételeit. Továbbá cél az is, hogy a földspekulációt és a zsebszerzõdésekkel való visszaéléseket meg lehessen akadályozni. A NFA-ba tartozó földeket négy módon lehet hasznosítani: nyilvános pályázaton történõ eladással, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe való adással, továbbá földcserével.

A földtulajdonosoknak elsõként az NFA-nak kell felajánlaniuk az eladásra szánt földjüket, amelyért a helyben kialakult piaci árat fizeti az alapkezelõ.

 

 

Baranyai Gazdanapok 2010Szentlõrinc immár 17. éve adott otthont Dél-Dunántúl legnagyobb agrár kiállításának és vásárának. A rendezvény sikerét nem csak szakmai körökben ismerik el, népszerûségét jól mutatja, hogy látogatóinak száma évek óta folyamatosan húszezer fölött van.– Tudjuk, hogy az õstermelõk, a kisgazdálkodók és nagyvállalkozások is a kormánytól várják a megoldást – mondta megnyitójában Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkár –, amely az elmúlt idõszakban kialakult ellentmondásokat szüntetné meg, illetve ezzel együtt megteremtené az ágazatban a kiszámíthatóságot és a stabilitást. A lehetõségekhez képest igyekszünk minél gyorsabban meghozni ezeket az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a mezõgazdaság területén a munkaerõ jobb kihasználásához és a biztonságos megélhetéshez.

Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/113

 

 

 

Befejezõdött az aratásAz idén több mint 2 millió tonna kalászos gabonával termett kevesebb, mint a múlt évben. Tavaly 7,9 millió tonna nyári betakarítású kalászos gabona került a magtárakba, míg az idén ez a mennyiség 5,2 millió tonna volt.Õszi búzából mintegy 3,7 millió tonna termést arattak le, ami 20 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt évben. Õszi árpából 665 ezer tonna került a magtárakba, ami több mint 5 százalékkal volt kisebb mennyiség a tavalyinál. A gabonaárak a kisebb mennyiség miatt megemelkedtek ugyan, de a kevesebb termés miatt kiesõ árveszteséget a szakértõk szerint mindez nem pótolja.

 

Ismét finanszírozzák a bankok az IKR-tMegoldódott az IKR Zrt. finanszírozási válsága, miután július végén a K&H Bank és az OTP megbízottai is aláírták a részvényóvadéki szerzõdést.
Szaxon J. Attila szerint a cég finanszírozásához mintegy 30 milliárd forint hitel szükséges éves szinten. Amennyiben ezt a társaság megkapja, úgy az idén várhatóan 50-60 milliárd forintos lehet az árbevétele, szemben a múlt évi 94 milliárd forinttal. Tavaly azonban már mintegy 2,4 milliárd forint volt a vesztesége, szemben a 2008-as mintegy 100 millió forintos nyereséggel.A vezérigazgató úgy ítélte meg,: amennyiben az IKR finanszírozása rendben folyik, úgy a termelõk a társaság gondjaiból nem éreznek meg semmit. Hozzátette: várhatóan az IKR Zrt. új befektetõt is bevon a cég mûködtetésébe. Ez 3 milliárd forintos tõkeemelést jelent, ami további feltétele volt a banki kölcsönnek – közölte Szaxon J. Attila.

Bõvebb információ: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/397

 

 

Megújulnak a Syngenta termékei2010 augusztusától fokozatosan megújul a Syngenta által gyártott növényvédõszer-márkák külsõ megjelenése. Ez azt jelenti, hogy egységes megjelenést kap az összes márka, és a szerek csomagolásán található címkéket is fokozatosan lecserélik az elkövetkezõ két év során.
Termékeink logói eddig teljesen különbözõek voltak, melyek egyrészt elõdcégeink, másrészt pedig a múltban általános termékközpontú gondolkodás örökségét képezték. A világ változásával azonban a piac követelményei és saját minõségi elvárásaink is jelentõsen növekedtek. A könnyebb, egyértelmû beazonosíthatóság igénye mellett az általunk kínált megoldások is a növényvédelmi problémák komplex megközelítése és megoldása irányába mutatnak.

 

 


MGSZH különdíj a K&B Gépudvar Kft.-nek
 

A Baranyai Gazdanapok MGSZH különdíját az idei évben a K&B Gépudvar Kft. érdemelte ki. Az immár 12. éve kiállító baranyai vállalkozás változatlanul magas színvonalon mutatta be gépeit a közönségnek.A cég az idei évtõl már mint McCormick és Weidemann márkakereskedõ áll partnerei rendelkezésére. 

 

 

 

Pioneer Portfólió Farm- szentlõrinci konzultáció
A Baranyai Gazdanapok keretében a Pioneer cég biztosította a gazdáknak, hogy megtekinthessék a szentlõrinci Pioneer Portfólió Farmot és személyesen konzultáljanak a cég szakembereivel.A Pioneer az idei évtõl az ország 15 helyszínén indította el a Portfólió Farm névre keresztelt kísérleti rendszerét, ahol nyilvánosan megtekinthetõk a legújabb fejlesztésû Pioneer hibridek különbözõ agronómiai kísérletekkel kombinálva (tõszám, vetésidõ, Du Pont növényvédelmi és Genezis mûtrágya kísérletek).A Pioneer széles és kimagasló termékportfólióval rendelkezik, legyen az kukorica, napraforgó, repce, vagy akár szója. Ennek tanúi lehettünk a Portfólió Farmon is, mely szakmai szemmel nézve egy csodálatosan felépített informatív rendszer, mely a legmagasabb szinten képes kiszolgálni a termelõk igényeit.

 

 


Sikeres bábolnai szereplés a Baranyai Gazdanapokon
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. nevét a Gazdanapok meghatározó kiállítói mellett ebben az évben a mezõgazdasági pályázók közt is olvashattuk.A cég Herbárium szarvasmarha programjával elnyerte a kiállítás Mezõgazdasági Nagydíját. Ebben az évben ez már a második magas szintû elismerése a terméknek, mivel az Alföldi Állattenyésztési Napokon Termék Nagydíjra tartotta érdemesnek a szakmai zsûri. 

 


Újított a BENTLEY Farm
Egy új szolgáltatással, a mezõgazdasági termelés javulását eredményezõ felület-felújítással bõvítette tevékenységi körét a Bentley Magyarország Kft. Legyen szó bármilyen állatfajról, az általuk ajánlott technológia alkalmazható istállók, etetõ utak, tejházak, raktárak, konyhák stb. felületeinek megújítására. A felújított felületek könnyen tisztíthatóak, csúszásmentesek, a mindennapos igénybevételt hosszú távon tûrik. Szinte bármilyen felületre kínálnak megoldást.

Bõvebb információ: www.bentleyhungary.hu