MENÜ

Túl a bemutatókon, viaszérésben

Oldalszám: 2
2014.02.11.

Annak ellenére, hogy az idei rendkívüli idõjárás miatt sok demonstrációs kísérlet megsemmisült, vagy kiértékelhetetlenné vált, július közepéig az ország meghatározó kukorica-termesztési régióiban megtartottuk a már hagyományosnak számító virágzáskori, virágzás utáni fajtabemutatóinkat.

 

 

A korai koncepcióba (korán vethetõ korai kukoricák) tartozó hibridjeinket már az új brand alatt mutattuk be a termelõknek (1. kép).

 


 

 

A korán vetett fajtáink – MT Nele, MT Lena, MT Mattes, MT 261, MT 291, MT Milo, MT Eco – a bemutatók idején már jóval túl voltak a virágzáson, sõt az MT Nele a tejes érés közepén tartott, az MT Lena, MT Mattes a tejes érés elõtt, illetve legelején voltak, a FAO 200-as anyagaink még a tejes érés elõtt, a szemtelítõdés legintenzívebb szakaszában jártak.

Sok termelõnél, ahol az idõjárás nem tette lehetetlenné a korai vetést, és nem gátolta a növényvédelmi munkákat, június végén ezek a korai hibridek már a teljes virágzás végéhez közeledtek, illetve túl voltak azon, míg a hagyományos kukoricák közül a legkorábban vetett fajták éppen csak elkezdtek virágozni.

A júliusi melegben a szemtelítõdés intenzívebbé vált, és a korai kukoricáink sokat lefaragtak a tavalyi évhez képest megfigyelt kezdeti lemaradásukból. Termékfejlesztési kísérleteinkben július végén az MT Nele már a viaszérés végén járt, az MT Lena, MT Mattes a viaszérés elején-közepén tartott, míg a FAO 200-as hibridek tejes érésben, illetve annak végén voltak (2. kép).

 


 

 

Úgy tûnik, hogy ezeket a hibrideket idén is jóval korábban lehet majd betakarítani – augusztus legvégén, szeptember elején – mint a hagyományos társaikat. Ezt az elõnyét ennek a koncepciónak ebben az évben is szeretnénk aratással egybekötött fajtabemutatókon demonstrálni partnereinknek. Z.Zs.