MENÜ

Fontos tudnivalók a repce alaptrágyázásáról

Oldalszám: 26
2014.02.11.

Augusztusban a gazdák gondolata már a repce vetése körül forog, a talajmunkák mellett az alaptrágyázáshoz szükséges mûtrágyák beszerzése a fõ kérdés. A termékek kiválasztásánál érdemes néhány megfontolandó szempontot figyelembe venni.

 

 


 

 

A repce közismerten nagy tápanyagigényû növény, a szántóföldi kultúrák kényes királykisasszonya, amely a legkisebb technológiai hibát is észreveszi, viszont a törõdést magas hozammal hálálja meg.A manapság már általános 3 t/ha termésszint eléréséhez 140–170 kg nitrogén, 90–110 kg foszfor és 120–140 kg kálium hatóanyagot igényel. A foszfort és a káliumot hagyományosan az õszi alaptrágyázás során juttatjuk ki. Az NPK mûtrágyák használata biztosítja a növények kezdeti fejlõdéséhez szükséges 30–50 kg/ha nitrogén hatóanyagot is, amely elõsegíti a növények megerõsödését még a tél kezdete elõtt, de még nem fejlõdik túl az állomány. Fontos, hogy egy megfelelõen fejlett, megerõsödött állomány menjen a télbe, a tõlevelek száma és a termés között ugyanis pozitív kapcsolat van: minél több levele és minél erõsebb gyökere van õsszel a növénynek, annál több virágszár lesz rajta tavasszal.

A repce számára fontos mezoelemek közül mindenképpen ki kell emelni a ként. A kén nemcsak az olajok szintéziséhez elengedhetetlen, de fontos szerepe van a klorofill képzõdésében is. Ez utóbbi miatt a kénhiány akár õsszel is jelentkezhet, ezért érdemes az õszi alaptrágyázáshoz kéntartalmú komplex mûtrágyát választani. A kéntartalmú alaptrágyákkal akár 12–20 kg/ha ként is ki tudunk juttatni, amely a növények igényének jelentõs részét fedezi.

A másik fontos mezoelem a repce számára a kalcium, melybõl kb. 50 kg-ot igényel hektáronként. Növényünk fõleg a gyengén lúgos talajokon érzi jól magát, így idõnként szükséges a felvett mész pótlása is. A kalcium fontos forrásai lehetnek az NPK mûtrágyák, az õszi alaptrágyázással akár 15–20 kg meszet is kijuttathatunk hektáronként. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tavaszi nitrogén fejtrágyázáshoz használt mûtrágya típusa is döntõ lehet a mészellátás tekintetében. Az ammónium-nitráttal szemben a mészammon-salétrom tartalmaz meszet, így például a LINZER NAC 27N felhasználásával 300 kg/ha dózis mellett 37 kg meszet is kijuttatunk hektáronként, amely egy jól megválasztott komplex alaptrágyával együtt már fedezi a repce kalciumszükségletét.

A LINZER WARE termékek közül: - kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a következõket ajánljuk a repce õszi alaptrágyázásához: LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+4S); - olyan talajokra, amelyek nitrogéntartalma kielégítõ, viszont jelentõs mennyiségû foszfor és kálium kijuttatása javasolt, ajánljuk az általunk forgalmazott PK-mûtrágyákat (PK 25/25, PK 20/30, PK 10/25), valamint a 6/12/18 összetételû NPK mûtrágyát; - õszi lombtrágyázáshoz, kén kijuttatásra a YaraVita Thiotrac-ot; kén és mikroelemek együttes pótlására a YaraVita Brassitrel-t javasoljuk. Ajánljuk még a Magyarországon egyedülálló zselés lombtrágyát, a GroGreen GL Brassica-t, mely a növények számára fontos valamennyi tápelemet tartalmazza.