MENÜ

Az állóképesség tonnákat menthet

Oldalszám: 25
2014.02.11.

2010 minden szántóföldi kultúra szempontjából olyan esztendõ, amelyrõl sokat fogunk még beszélni. A gazdák számára sajnos nem hozott szerencsét az év, legyen az tavaszi vagy õszi vetésû növény. Ami a repcét illeti, nagy szárazsággal kellett szembenézni a vetések idején, aminek következtében sok repce ki sem kelt, a vetések egy része pedig hiányos, fejletlen állapotban ment a télbe. A mögöttünk lévõ tél az utóbbi évekhez képest jóval hidegebbnek bizonyult, viszont a leghidegebb napokon az Európa legtöbb országában jellemzõ hótakaró elég jól megvédte a vetéseket.

 

 

Az idei év terméseredményeit igazából a május-júniusi soha sem látott mértékû csapadékos idõjárása határozta meg. Az elsõ betakarítási eredmények láttán mindenki csalódásról beszél, ami talán várható volt, csupán a kiesések mértékét tudtuk nehezen megbecsülni. Emlékezzünk vissza a repceföldekre a virágzások idején, festeni sem lehetett volna szebbet, azután betakarításra az esõk, viharok hatására fõleg az ország nyugati régiójában ledõlt az állomány, majd az elhatalmasodó Sclerotinia fertõzések tovább csökkentették a nagy termés lehetõségét.

A magunk részérõl kellõen bizakodva vártuk a betakarítási eredményeket, mert azt láttuk, hogy a Pioneer hibridek kevésbé dõltek meg, a MAXIMUS®-ok pedig ismét bebizonyították – és teszik ezt már 4 éve –, hogy állóképességben verhetetlenek.Ennek eredménye jól látható már az elsõ néhány kísérletünk betakarítása után, de ugyanezek a tendenciák érzékelhetõk az üzemi repcék betakarítása során is. Nevezetesen a Pioneer MAXIMUS® hibridek 2010-ben is a legjobbak között szerepelnek. Óriási eredmény ez és ezt a teljesítményt még inkább öregbíti az a tény, hogy a Pioneer csak 1997-ben fogott féltörpe repcék nemesítésébe. Az eltelt 13 év eredménye, hogy ma már ezeket a genetikákat több százezer hektáron sikerrel termesztik, sok közülük a legnépszerûbb hibridek közé tartozik (például a PR45D03 Magyarország második legnagyobb területen termesztett repcehibridje), rácáfolva minden negatív hangra, ami arról szólt, hogy a féltörpék nem vehetik fel a versenyt a hagyományos hibridekkel.

A PR45D03-as hibridünk 2008-ban került bevezetésre. Két év alatt rendkívül gyorsan elterjedt a köztermesztésben. Nagy termõképessége a MAXIMUS® hibridek nyújtotta elõnyös tulajdonságokkal párosulva a legszélesebb termesztõi igényeknek is megfelel. Növénymagassága 120–130 cm az átlagos termesztési feltételek között. A Pioneer saját kísérleteiben az elmúlt évben a legnagyobb termést adta. A diagramon a MAXIMUS® hibridek elõkelõ pozíciója látható, az, amit már megszokhattunk az elmúlt években: a D03 a legjobbak egyike, és már kopogtat az új generáció a PR44D06 személyében, ami már idén kisebb területen kipróbálható lesz. (ábra)

 


 

 Természetesen a repcetermesztés nem csak a féltörpe hibridekrõl szól. A Pioneer nemesítési programjának ugyanolyan fontos része a hagyományos hibridek nemesítése, mint a féltörpéké. A betakarítások elõtt számtalan gazdálkodó, kereskedõ és egyéb szemlélõdõ sétált el az ország sok pontján elvetett 20–40 hibrides un. hosszú repce sorok elõtt. Közülük többen szóvá tették, hogy amíg a hibridek, fajták zöme megdõlt, a Pioneer PR46W14-es és a PR46W20-as hibridjei állóképességbõl nagyon jól vizsgáztak, ezért mindenképpen érdemes a 2010/2011-es szezonra a hibridválasztásnál figyelembe venni õket.A hagyományos, magas Pioneer repcehibridek közül a legismertebb a PR46W14. Jól ismert termelõink körében megbízhatósága, az elmúlt 3 év Pioneer kísérleteiben mindig az elsõk között szerepelt. A W14 egy hibridben egyesíti a stabilitást, a nagy termõképességet és a magas olajtartalmat. Õszi növekedése igen gyors, ezért kései vetésekhez is ideális választás. Átlagos növénymagassága átlagos termesztési feltételek között 160–170 cm.

Az elmúlt évben került bevezetésre a PR46W20. A W20 kiemelkedik olaj-termõképességével a Pioneer repcehibridjei közül. Õszi fejlõdési erélye és szárba indulási hajlama visszafogott, ezért kifejezetten javasoljuk a korai vetésekbe. Korán és gyorsan beérik, korai betakarítást tesz lehetõvé. Nem nõ túl magasra, normál termesztési körülmények között 155–165 cm, ezért a W20 nagyon jó állóképességgel rendelkezik, dõlésre nem hajlamos. Különösen azoknak a gazdálkodóknak javasoljuk, akik a dõlésbõl eredõ termesztési kockázatot szeretnék minimalizálni a hagyományos magas repcék közül.

 Tisztelt Gazdálkodó! Reméljük sikerült Önnel megismertetni a Pioneer repcenemesítés eredményeit, akár úgy, hogy saját földjén már használja hibridjeinket, akár úgy, hogy kísérleteink valamelyikét láthatta, annak eredményeit felhasználhatta a hibridválasztáshoz, vagy pedig úgy, hogy a mára repcében is meghatározó Pioneer vállalat termékeirõl elolvasta valamelyik írásunkat, összefoglalónkat. Legyen partnerünk a sikeres repcetermesztésben is!

Dr. Piukovics László • olajnövények termékmenedzsere • Kelet-Európa

Fábián László • termékmenedzser