MENÜ

DuPont - Pioneer Juniális

Oldalszám: 54
2014.02.17.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a DuPont Juniálist, második alkalommal a Pioneer Hi-Bred közremûködésével. Idén a dalmandi helyszínre látogatott el az Agro Napló munkatársa. A több száz érdeklõdõ kisebb csoportokban tekinthette meg a kísérleti parcellákat napraforgó, kukorica, repce és kalászos kultúrákban.

 

 

Az elmúlt 26 év Pioneer napraforgó nemesítési eredményei között az egyik legjelentõsebb a herbicid toleráns Pioneer napraforgók megjelenése. Európában az elsõk között Magyarországon vezették be az Express® gyomirtási technológiát napraforgóban. A dalmandi kísérleti parcella is ékes bizonyítéka volt a DuPont napraforgó gyomirtási technológiájának, az Express Sun technológia hatékonyságának.Az Express® gyomirtás vitathatatlan elõnyei között mindenképpen érdemes kettõt kiemelni: alkalmazása esetén nincs utóvetemény korlátozás, továbbá kimagasló a mezei acat elleni hatékonysága. Ezeket az elõnyöket Magyarországon a PR63E82 Express® toleráns napraforgó termesztésével használhatja ki a gazdálkodó.

 

 


 

 2008-ban átadásra került a Pioneer Nemesítõ és Kutató állomás Hódmezõvásárhelyen. A Pioneer itt, a Kárpát-medence központjában olyan új kukorica és napraforgó hibrideket nemesít, melyek leginkább képesek alkalmazkodni a magyar környezeti és mezõgazdasági feltételekhez, s melyek versenyképes, egészséges terméssel, stabilitással, szárazságtûréssel állnak helyt a régió növénytermesztésében.

 

 


 

 A kukorica parcellán megtudtuk, hogy a legnagyobb zsákszámban értékesített hibrid a FAO 300-as éréscsoport termésbajnoka, a PR37N01 (FAO 380), mely számos kísérletben az elsõ helyen szerepelt. Új hibrid a P9578 és a P9494, mindkettõ jelentõsen kimagaslott az MgSzH regisztrációs kísérleteiben.Néhány évvel ezelõtt a Pioneer eldöntötte, hogy repcében csak hibrideket nemesít. Határozott a cég álláspontja, hogy csak a hibridekre alapozva lehet megfelelni a sikeres repcetermesztés követelményeinek.


 

Alacsonyabb tõszámon való termesztésre is alkalmasak, így kisebb a dõlésbõl eredõ veszteségek kockázata. Kiváló télállóságuk mellett a jövedelmezõség az, ami miatt sokan mellettük teszik le a voksukat. Az elmúlt évek hivatalos (MgSzH) repcekísérleteinek, a saját, több évre visszanyúló kísérleteiknek, valamint a különbözõ forgalmazók által beállított több éves kísérleti adatsorok összegzése alapján megállapítható, hogy a hibridek 6,4–9%-kal nagyobb termést értek el, mint a fajták, ami 240–310 kg többletet jelentett hektáronként. A fenti adatsorok alapján kimutatható 240–310 kg hektáronkénti terméstöbblet 17 500–22 600 Ft többletet jelent hektáronként a repcetermesztõnek, míg az átlagos vetõmagár különbség a hibridek és a fajták között kevesebb, mint 5500 Ft/ha. (Megjegyzés: 73 000 Ft/t repcemag árral számolva.)

 

 


 

 

PIONEER PORTFÓLIÓ FARM


A Pioneer a szakmailag megalapozott információk közlése céljából az ország 15 helyszínén elindította a kísérleti- és bemutató rendszerét, ahol a gazdák megtekinthetik a legújabb fejlesztésû Pioneer hibrideket különbözõ agronómiai kísérletekkel kombinálva (tõszám, vetésidõ és mûtrágya kísérletek). Tanulmányozhatóak továbbá a DuPont növényvédelmi és a Genezis mûtrágyázási technológiái is. Augusztus hónaptól meghírdetett napokon személyes konzultációra lesz lehetõségük az érdeklõdõknek.Képgaléria