MENÜ

Repce: növekvõ területen - sokféle vetõmagból

Oldalszám: 51
2014.02.17.

Az õszi káposztarepce napjaink egyik legjelentõsebb növénye. Az Európai Unióban és hazánkban dinamikusan fejlõdik termesztése. A megtermelt repcemagot teljes egészében felhasználják az EU tagállamai, így a piaci lehetõségek továbbra is stabilak maradhatnak.

 

 

Jelenleg Magyarországon a repce vetésterülete meghaladja a 290 000 hektárt. Ez egy olyan jelentõs területnövekedés, amely mindenképpen megkívánja a termesztéstechnológia fejlesztését és szigorú betartását. Gazdaságosan ezt a növényt termeszteni csak nagy odafigyeléssel lehet, hiszen a vetéstõl a tavaszi virágzásig a gazdák már jelentõs összegeket költenek a repcére.ÖsszehangoltanA sikeres repcetermesztés, és ezáltal a kimagasló termés több tényezõ összehangolásának az eredménye. Sajnos a hazánkra jellemzõ szeszélyes idõjárás (õszi és tavaszi aszály, jelentõs téli fagyok) befolyásolhatják a termesztés sikerét, de ezek a kedvezõtlen hatások csökkenthetõk a fegyelmezett agrotechnika alkalmazásával, és a megfelelõ hibridek és fajták használatával. Emellett kiválóan illeszthetõ a vetésszerkezetbe, hiszen a kalászosok után kitûnõen termeszthetõ.Nagyon fontos azonban szem elõtt tartani, hogy biztosítsuk a sikeres kelést. A technológia elsõ eleme már a kalászosok betakarításával elkezdõdik. A tarló ápolása és mûvelése elengedhetetlen feltétele a kiváló magágy készítésének. Amennyiben ezt a mûveletet késõn végezzük, talajaink kiszáradnak és csökken a gyors és egyenletes kelés esélye. Fontos, hogy a repce növények kellõen megerõsödve menjenek a télbe, ez a garanciája az áttelelésnek és a gyors tavaszi fejlõdésnek.

Hibridek és fajtákA sikeres és jövedelmezõ termesztés másik elemét a kiváló terméspotenciállal rendelkezõ hibrid- és fajtarepcéket a Gabonakutató Kft. biztosítja az Önök számára. Repcéink nemcsak termésben, hanem az elengedhetetlen alkalmazkodóképességben és télállóságban is a legjobbak között vannak. A Gabonakutató által kínált repcék termésstabilitása és betegség ellenállósága kitûnõ. 


 

 Nagy gondot fordítunk a beltartalmi értékek fejlesztésére. A glükozinolát tartalom tervezett csökkentése miatt a repcéink biztos piacot találnak, hiszen a fajta, és hibrid repcéinknél ezek az értékek jóval az új határérték alatt maradnak.Nemesítõink kiemelt figyelmet fordítanak a magas olajsav tartalmú repcék elõállítására. Jelentõs munkával egyre sikeresebbek azok a törekvések, amelyek a zsírsavösszetételre, illetve az olaj minõségének további javítására irányulnak. Ennek eredményeként sikerült bejelenteni egy közel 80%-os olajsav tartalmú fajtát.

A 2010-es évi vetésekhez kiváló fajta- és hibridrepcéket kínálunk. Hibridválasztékunk egy kiváló termõképességû és beltartalmi paraméterekkel rendelkezõ repcével bõvült az idén. A Hycolor minden szempontból megfelel a hazai igényeknek, hiszen télállóképessége átlag feletti, a glükozinolát tartalma 10 μmol/g, több év átlagában. Magtermése 10%-kal múlta felül a standard átlagot. Közepes növénymagasságú, jó állóképességû hibrid. Rendkívül jó elágazó képességû és kezdeti fejlõdésû, kiegyenlített állományt képez.

 

 


 

 Továbbra is bátran ajánljuk a termelõk figyelmébe az elmúlt évben kiválóan szereplõ hibridünket a Finnesse-t. Aki intenzíven gazdálkodik és a maximális termésre törekszik bátran válassza ezt a nagy termõképességû repcét. A diagram is jól mutatja, hogy üzemi méretekben is megállta a helyét. A 2009-es üzemi kísérleti átlaga elérte a 4,5 t/ha-t. Olajtartalma mindkét vizsgálati évben 45% fölötti eredményt mutat. Az éréscsoporton belül korai virágzás és érés jellemzi. A hibridekre jellemzõ átlagos magassággal, jó állóképességgel rendelkezik. Rendkívül erõs gyökérzete, kiváló kompenzáló képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Fómával szembeni ellenálló képessége átlag feletti.

Kínálatunk fontos részét képezik a jól bevált fajtarepcéink. A magyarországi viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó GK Gabriella, GK Lilla és GK Helena továbbra is jól illeszthetõ a vetésszerkezetbe. Télálló- és regenerálódó képességük kiemelkedõ. Alacsony glükozinolát tartalmuk miatt a felvásárlásnál biztos elõnyt élveznek. Termésük intenzív gazdálkodás mellett meghaladja a 4 t/ha-t.

Virágné Pintér Gabriella