MENÜ

A charolais-k legjobbika

Oldalszám: 67
2014.02.17.

Különleges esemény helyszíne volt a gödöllõi Szent István Egyetem Állattenyésztési Tanüzeme, ahol a központi saját-teljesítmény vizsgálatot (KSTV) követõen nyilvános charolais tenyészállat árverésre került sor. Résztvevõ szakembereket kérdeztünk a program kapcsán.

 Miért fogalmazódott meg a gondolat, hogy központi saját-teljesítmény vizsgálatot kezdeményezzenek?Jancsó István, a Magyar Charolais Tenyésztõk Egyesületének elnöke:

Egyesületünk régi elképzelése volt, hogy a különbözõ tenyészetekbõl származó, legkiválóbb tenyészbika jelölteket központi, saját vizsgálóállomáson hasonlítsuk össze, és teszteljük. Évek óta kerestük ehhez a megfelelõ partnert, amíg a Szent István Egyetemmel felvettük a kapcsolatot: õk jó helyszínt biztosítottak, és az állatok színvonalas ellátásáról is gondoskodtak. Nemzetközi tanulmányi útjainkon azt tapasztaltuk, hogy a legjobb egyedeket központi saját-teljesítményû vizsgálóállomáson hasonlítják össze. Az ott legkiválóbbnak bizonyuló minõsített tenyészbika jutalma pedig az, hogy mesterséges termékenyítõ állomáson fog szolgálni, és szaporítóanyaga országosan, akár a nemzetközi kereskedelemben is forgalomba kerül. Ezt szerettük volna megvalósítani Magyarországon – ez az elsõ próbálkozásunk, reméljük ezt siker koronázza és a jövõben is folytatni tudjuk ezt a tevékenységünket.

 


 

 

Miért vesznek részt a programban?Póti Péter tanszékvezetõ, egyetemi docens, a SZIE Állattenyésztési Tanüzemének vezetõje:

Tanüzemünk korábban azért alakult, hogy a különbözõ tenyésztett állatfajokat, azon belül a különféle fajtákat és technológiákat bemutassa, elsõsorban a hallgatók számára. Ez a tevékenység az elmúlt évtizedekben kibõvült a kutatással, – és szeretnénk, ha a tenyésztõi munkát is minél nagyobb mértékben tudnánk segíteni. Ezért vállaltuk, hogy a központi STV-t megszervezzük, illetve végrehajtjuk az egyesülettel közösen, megteremtve ezzel az oktatás–tenyésztés–kutatás egységét.

 


 

 

Mi a különbség az üzemi és a központi STV között?Domokos Zoltán, a Magyar Charolais Egyesület ügyvezetõje:

Az üzemi STV-ben az adott tenyészeten belüli genetikai színvonal reakcióját mutatja az eltérõ egyedek egymáshoz viszonyítása: relatíve melyik a nagyobb gyarapodóképességû. De hogyan ítéljük meg az egyes tenyészetek tenyészanyag állományát, a genetikai vonalat? A legjobb megoldás az, amikor az üzemi STV-t végzõ tenyészetek egy helyre összehozzák az általuk legjobbnak vélt állataikat, és ezek együtt, azonos tartási-takarmányozási körülmények között gyarapodnak. A minõsítés lehetõség ahhoz, hogy a mesterséges termékenyítésre megfelelõ bikákat kiválaszthassuk, mert sokkal nagyobb a valószínûsége annak, hogy ezek valóban a legjobbak lesznek.A tenyészbika árverést több szempontból tartottuk fontosnak megrendezni; a bikák minõsége a vételárban is kifejezésre jusson, a tenyésztõk/tartók közötti kapcsolatot/eszmecserét erõsítsük, és felhívjuk a figyelmet, illetve népszerûsítsük a minõségi marhahús elõállítás fontosságát.

 


 –Keresztes–