MENÜ

Hír - Mix

Oldalszám:
2014.02.17.

Átadás – átvétel
A nagy talajmûvelõ show
A TÉSZ-EK VERSENY-EGYENLÕSÉGET KÉRNEK
Az államfõ vidékfejlesztési miniszterré nevezte ki Fazekas Sándort
DIECI teleszkópos rakodó Vario váltóval
Észak-Dunántúlon is erõsít a Valkon Kft.
Kaiso WG – új rovarölõ szer a Nufarm-tól
Kiválthatók a toxikológiai állatkísérletek?
Kukorica Termésverseny 2010
Országos mezõgazdasági leltár készül
Talajmûvelõk Zsebkönyve
Túl a 150. gabonahalmozó szalag értékesítésén

 

 


Átadás – átvétel

Az IKR Zrt. a Kelet-Mecsek Kft. szárító, tisztító telephelyén Pécsváradon 2010 május 6-án adta át az elsõ IKR-F4 energiatakarékos adaptert. Az átalakított berendezés az EU és az FVM elõírásainak is megfelel, az FVM gépkatalógusában 3-as korszerûségi mutatóval rendelkezik. Az IKR-F4 adapter mûszaki ismertetését Szántó Zoltántól hallhatja: www.agronaplo.hu/hanganyagok/157 linken.Az IKR F4-es adapterrõl bõvebben Balla Jenõ üzemigazgató ismertetésébõl a : http://ikr.hu/f3_f4_adapter.php olvashat.

 

 

 

A nagy talajmûvelõ show

Összefogtak Európa neves munkagépgyártói, s most elõször mutatják be együtt legnépszerûbb munkagépeiket. A rendezvények alkalmával 15 gépkapcsolat gyakorlati bemutatóját szemlélhetik meg az érdeklõdõk; lazítók, ekék, tárcsás talajmûvelõk, kultivátorok és vetõgépek kerülnek bemutatásra.

Az erõgépeket a Massey Ferguson biztosítja.Az országos bemutatók helyszínei: 

2010. augusztus 3. 10 óra Mezõtúr – Bihari Gábor 

2010. augusztus 5. 10 óra Adony – Március 21. Mezõgazdasági Szövetkezet


 

 

 

A TÉSZ-EK VERSENY-EGYENLÕSÉGET KÉRNEK

A külföldi versenytársakéhoz hasonló gazdasági feltételek biztosítását szeretnék elérni az új kormánynál a magyar termelõi értékesítõ szervezetek, a TÉSZ-ek. Ez a kérés a FruitVeB legutóbbi TÉSZ-fõbizottsági ülésén hangzott el, amelyen áttekintették és értékelték a TÉSZ-ek helyzetét. Az e területen dolgozó szakemberek értékelése szerint csak akkor lehetnek a magyar TÉSZ-ek versenyképesek, ha megváltoznak körülöttük a jelenlegi gazdasági feltételek.Álláspontjuk szerint az adórendszer reformjára – vagyis az adók csökkentésére – továbbá a feketegazdaság elleni fellépésre, valamint az alkalmi munkavállalás rendszerének átalakítására, a mostani feltételek könnyítésére valamint a bürokrácia csökkentésére lenne szükség a javaslatok szerint.Szó volt arról is, hogy a mostani feldolgozók és hûtõház-tulajdonosok nem érdekeltek a magyar termelés fejlesztésében. Így a terméktanács kezdeményezte, hogy kiemelt programként – a TÉSZ-ek bevonásával – létesüljenek feldolgozók és hûtõházak. A területen tevékenykedõ szakemberek szerint ugyanis néhány milliárd forintos fejlesztéssel, beruházással ezek létrehozhatók.Manapság a TÉSZ-ek adják a magyar zöldség-gyümölcsforgalmazás 18-20 százalékát, ám a kívánatos a 40 százalék volna, mivel így érhetné el Magyarország azt, hogy az unióban is versenyképes legyen ezen a területen. Hazánkban most 67 TÉSZ mûködik, ebbõl 47 a véglegesen elismert szervezet.

 

 

Az államfõ vidékfejlesztési miniszterré nevezte ki Fazekas Sándort

„Tõle azt várják az emberek, hogy legyen végre valaki, aki a vidéket talpra állítja, a falu, a vidék ugyanis nem a múlt, hanem a jövõ ígéretes erõforrása” – mondta Orbán Viktor.
Az új miniszterelnök a tárcavezetõk bemutatásakor azt mondta, hogy olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelõ kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelõ jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetõk, és készen állnak arra, hogy politikai vezetõként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelõsséget. Forrás: www.fvm.hu  

 

 

 

DIECI teleszkópos rakodó Vario váltóval


A Szegána Kft.
forgalmazásában már Magyarországon is kapható a DIECI gyár legújabb Vario váltós teleszkópos rakodója az Agri Plus 40.7 H VS. A rakodó max. emelési magassága 7,0 m max. emelési képessége 4.000 kg. A gép akár 40 km/h sebességre is képes, ami azért is fontos, mert ez a megoldás a hidrosztatikus hajtással ellentétben akár 20 t légfékes vontatmánnyal is megfelelõen tud boldogulni.Bõvebben: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/320  

 

 

 

 

Észak-Dunántúlon is erõsít a Valkon Kft.Gépátadással egybekötve nyitotta meg legújabb pápai telephelyét május 21-én a kecskeméti Valkon Kft. A pápai telephellyel céljuk a gépértékesítés támogatása mellett, az észak-dunántúli partnereiknek történõ megfelelõ alkatrész- és szervizszolgáltatás nyújtása. www.valkon.hu/hirek/?act=showItem&id=59A 2007-ben tervbe vett telephelybõvítésre a rossz gazdasági helyzet miatt csak idén nyílt lehetõség – árulta el az Agro Naplónak Kecskeméti Sándor ügyvezetõ, valamint hozzátette, hogy terveik között szerepel egy további, kaposvári központ megnyitása is.Képgaléria: http://www.agronaplo.hu/kepgaleria/96  
 

 

 

 

Kaiso WG – új rovarölõ szer a Nufarm-tólA napokban kapta meg az engedélyét a Kaiso WG– egy gyors hatású, széles hatásspektrumú rovarölõ szer, mely a szántóföldi növények, a szõlõ, a gyümölcs és a zöldségfélék legveszélyesebb rovarkártevõi ellen hatékony. A Kaiso WG egy teljesen egyedi formulációja a lambda-cihalotrin hatóanyagnak, melyet a szabadalmi oltalom alatt álló Sorbie-technológiával készítenek.Formulációjában kiváló minõségû, egyforma szemcseméretû Sorbie-granulátumok találhatók, így a hatóanyag gyors oldódására és az oldat hosszú ideig tartó stabilitására számíthatunk.A Kaiso WG lambda-cihalotrin hatóanyaga a piretroidok között kimagaslóan hosszú ideig tartó hatással és széles hatásspektrummal rendelkezik a szívó és rágó kártevõk ellen.

 

 

 Kiválthatók a toxikológiai állatkísérletek? 
- A BASF az alternatív, állatkísérleteket nem igénylõ kutatási módszerek fejlesztésében a világelsõk között található, és évente több millió eurót áldoz ezen projektekre. - Manapság a BASF által végzett toxikológiai vizsgálatok több mint egyharmadához már nincs szükség állatkísérletekre.Ma csak olyan vegyipari termékek – például aktív gyógyszeripari hatóanyagok vagy növényvédõ szerek – kerülhetnek forgalomba, amelyek az egészségre bizonyítottan ártalmatlanok. A törvényhozói szigor következtében rengeteg toxikológiai vizsgálatot kell elvégezni, és az új termékeket a cégek korábban szinte kizárólag állatkísérletekkel tesztelték. Most azonban már más, alternatív megoldások is rendelkezésre állnak.

További információk a társaság hivatalos magyarországi weboldalán: www.basf.hu internetes címen olvashat.A sajtóközleményt a http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/321 olvashatja.

 

 

 Kukorica Termésverseny 2010A Magyar Kukorica Klub kezdeményezésére II. alkalommal megrendezésre kerülõ verseny elsõdleges célja az egyéni teljesítõképesség bemutatása mellett az ágazat versenyképességének fokozása, figyelembe véve a különbözõ termõhelyek agro-ökológiai teljesítõképességét is – hangsúlyozta a verseny propagálására hivatott országos fórumokon (Debrecen, Székesfehérvár) Dr. Szieberth Dénes, a klub elnöke.Az Útkeresés címmel meghirdetett konferenciák megrendezését szponzorok támogatták, akik termékeikkel és szolgáltatásaikkal meghatározó szereplõi a hazai kukoricatermesztésnek, illetve részesei lehetnek a Kukorica Termésverseny sikerének.Kik és hogyan járulnak hozzá a jövedelmezõ kukoricatermesztéshez?

Piaci körképünk: www.agronaplo.hu/hirek/5330

Kapcsolódó cikk: Miért érdemel nagyobb figyelmet a kukorica? 

Versenykiírás dokumentumai: www.magyarkukoricaklub.hu/iratok.php  

Jelentkezési határidõ: 2010. július 31.

További információ: [email protected]

 

 

 

Országos mezõgazdasági leltár készülA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hónap elején megkezdte, az Általános Mezõgazdasági Összeírást, ami június 21-ig tart. Az idei adatfelvétel a magyar mezõ­gazdasági statisztika történetének hetedik teljes körû általános mezõgazdasági összeírása.A jelzett idõszakban az ország minden településén mintegy két- millió háztartást keresnek fel a KSH összeírói. Az összeírásra a KSH 2,65 milliárd forintot fordít. Ebbõl az összegbõl mintegy félmilliárd forintot az unió finanszíroz.Az összeírás célja, hogy átfogó képet adjon a magyar mezõgazdaságban lezajló folyamatról, annak jelenlegi szerkezetérõl és az ágazat szereplõinek helyzetérõl. Az összeírás feldolgozott és összesített adatai alapozzák meg a hazai és az Európai Unió agrárpolitikájának döntéseit, valamint a támogatási rendszer esetleges újragondolását. Az összeírás során a kérdezõ­biztosok minden olyan mezõ­gazdasági tevékenységet folytató háztartás és társas vállalkozás – természetes és jogi személy – esetében kérdéseket tesznek fel, akik az összeírás kezdetének idõpontjában, azaz június 1-jén: mezõgazdasági hasznosítás alatt álló termõ­területet használtak; mezõgazdasági haszonállatot tartottak; intenzív kertészeti termelést, illetve gombatermesztést folytattak, vagy mezõgazdasági szolgáltatást végeztek.A gazdaságokat szakszerûen felkészített összeírók keresik fel és személyes beszélgetés során töltik ki a kérdõíveket. A gazdálkodó szervezeteknek pedig maguknak kell kitölteniük a kérdõívet, és postán visszaküldeni azt a KSH-nak – közölték a KSH illetékesei.

 

 

 

Talajmûvelõk ZsebkönyveA Mezõgazda Kiadó júniusi – nyári talajmunkák kezdetéhez idõzített – újdonsága Birkás Márta professzor Talajmûvelõk Zsebkönyve címû mûve. A könyv lektorai kiváló szakértõk, Búvár Géza és Pepó Péter.„Ez a zsebkönyv azért született meg, hogy segítsen” – írja a könyv bevezetõjébe a szerzõ – „mivel a talajmûvelésben 1999-2000 óta új idõszámítást írunk, a klíma szélsõségesebb, mint belátható idõn belül bármikor”.Ilyen nehéz helyzetben a gyakorlat klímakár csökkentõ módszereket, használható javaslatokat vár. A tudomány, sok év eredményeinek hátterével talajminõség javításra, nedvesség- és szervesanyag kímélõ módszerek alkalmazására, de ehhez gyökeres mûvelési szemléletváltozásra ösztönöz.Bõvebben olvashat: www.agronaplo.hu/hirek/5319 

 

Túl a 150. gabonahalmozó szalag értékesítésénAz Alex Kft. az idei évben értékesítette a 150. T-428-2 típusú mobil kivitelû gabonahalmozó szalagot a hozzá kapcsolódó T-300 típusú 4 m3-es mozgatható garattal, mely a gabonabetárolás ideális mobil géplánca.

Az Alex Kft. saját gyártmányú szállítószalagjaival már 1991 óta jelen van a mezõgazdasági anyagmozgató gépek piacán. Céljuk, hogy szállítószalagjaik használatával partnereik számára gyorsabbá és egyszerûbbé tegyék a magtári betárolást, anyagmozgatást. www.alexkft.hu