MENÜ

Idén a vetésidõé a fõszerep

Oldalszám: 37
2014.02.18.

Harmadik alkalommal indította el a Monsanto Hungária Kft. a népszerû Dekalb Innovációs Centrumok nevû kísérletsorozatát. – Idén négy Centrumban teszteljük fajtáinkat – nyilatkozta lapunknak Kökény Benõ, a cég termékmenedzsere, a kísérletsorozat fõkoordinátora Enyingen, a kísérlet beállításának napján.

 


A mezõhegyesi, biharkeresztesi, enyingi és bólyi helyszínek kiválasztásával az volt a célunk, hogy bemutassuk, hogyan vizsgáznak fajtáink a különbözõ termõhelyi adottságok és eltérõ körülmények között.

A kísérletek során bemutatásra kerülnek új hibridjeink, valamint technológiai kísérleteket is demonstrálunk. A vetésidõ, tõszám, mûtrágya és a növényvédõ szer kísérletek lebonyolításában partnervállalatokkal is együttmûködünk, így pl. a tápanyagkísérletekben a Timac Agro-val. A korszerû gépészeti hátteret az Amazonen Werke Kft. és a Massey Ferguson biztosítják.

 

 


 

 VetésidõIdén a talajok sokkal lassabban érték el a 8–10 fokos hõmérsékletet és a csapadékos idõjárás következtében pedig vissza is hûltek.Habár a hibridek korai fejlõdési erélye és egyéb tulajdonságai, pl aszálytûrés, termõképesség között nincs közvetlen összefüggés, azt fontos tudni, hogy melyik hibrid, hogyan reagál a különbözõ vetésidõkre, például ha egy hibrid lassabb kezdeti fejlõdésû nem érdemes túl korán vetni. A vetésidõ helyes megválasztásával elkerülhetjük a kártevõk kórokozókkal szembeni hosszú ideig tartó kitettséget.A megkésett vetésekre sem egyformán reagálnak a különbözõ genetikai hátterû hibridek, és az egyes évjáratok között is nagy eltérések vannak. A vetésidõ kísérletekbõl tehát több fontos kérdésre is választ kaphatnak a kukoricatermelõ gazdák.

 

TõszámkísérletekPortfóliónkban különbözõ genetikai hátterû, különbözõ habitusú és ebbõl adódóan eltérõ tõszámreakciójú hibridek szerepelnek. Vannak hibridek melyek magas, míg mások alacsonyabb tõszámok esetén adják a maximális termést.A hibridek tulajdonságaiból fakadó eltérõ tõszámigényen túl a tõszám helyes megválasztásakor figyelembe kell vennünk környezeti adottságokat és a termesztés technológiai színvonalát is.

 FajtákA Dekalb minden évben jelentkezik új hibridekkel. Új, igen korai hibridünk a DKC 3705, mely várhatóan jövõre kerül a piacra. A vetésidõ kísérletekbõl már most látszik, hogy ez a hibrid kiválóan alkalmas korai vetésekre. Ezen felül az idén több új hibridet mutatunk be a FAO 300-as, illetve a FAO 400-as éréscsoportban is, melyek reményeink szerint az elõdeikhez hasonlóan nagy népszerûségnek örvendenek majd a termelõk körében.

 
Az Enyingi Agrár Zrt.-ben
2617 ha-on termesztünk kukoricát, ez a terület a korábbi évek kukorica területéhez viszonyítva hasonló méretû – nyilatkozta a helyszínen lapunknak Sziládi József növénytermesztési fõágazat vezetõ. Amióta elérhetõek Magyarországon a DEKALB hibridkukoricák, nálunk megtalálhatóak a vetésszerkezetben.A hibridválasztásban fõ szempont a kezdetekben a stabilitás mellett a nagy termésmennyiség volt. A DK 493, a 2009-es évig folyamatosan részt vett a vetésszerkezetünkben, egy nagyon stabil hibridnek tartottuk. Szintén több éve használjuk a DK 440-es jól bevált hibridet, amely amellett, hogy mind termõképességben, mind vízleadásban megelõzte a konkurens hibrideket, egy jó ár-érték aránnyal rendelkezõ kukorica.Idõközben az energiaárak növekedése miatt a vízleadás egyre jobban elõtérbe került a hibridválasztásunk során és a mai napig meghatározza a döntéseinket.

A DKC 3511 a gabona elõveteménynek szánt területeken felülmúlta a DK 440-es hibridet, nagyobb termésmennyiséget tudtunk vele realizálni még az aszályosabb években is.Idén az új generációs hibridek közül a DKC 4490-es hibriddel bõvítettük a portfóliónkat, mely hibrid teljesítményérõl a tavalyi Innovációs Centrum kísérletünkben gyõzõdhettünk meg. Felénk elég gyakori jelenség a virágzáskori aszály és a kísérleti eredmények alapján a DKC4490-nek kiváló a stressztûrõ képessége. A döntésünket erõsítette, hogy nagyon jó gyakorlati tapasztalatok voltak ezzel a hibriddel a környezõ gazdaságokban is.Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/94