MENÜ

Hetet egy csapásra programsorozat

Oldalszám: 53
2014.02.18.

Találó névválasztással indult el az idei tavasz egyik programsorozata a „Hetet egy csapásra”. A hét cég képviselõi, az országot lefedve, összesen négy demonstrációs ponton – Szombathely, Szentlõrinc, Nyíregyháza, Makó –, szakmai tájékoztatóval és gyakorlati bemutatóval várták az érdeklõdõ gazdákat.

 

 

A termékeiket bemutató szervezõ cégeket egy közös cél vezérelte, gyakorlatban demonstrálni a szóban elhangzottakat, így egy közös párbeszédet, eszmecserét létrehozva a forgalmazói oldal és a gazdák között. Ebben nyújtott segítséget Dr. Soós Sándor, a rendezvény egyik fõszervezõje, aki a programsorozat levezetése mellett színes és mindenképp hasznos információkkal szolgált a bemutatott gépekkel, eszközökkel kapcsolatban.

Bemutatkozó munkagépek…A szentlõrinci állomáson elsõként a Güttler Kft. mutatta be a SuperMaxx, függesztett kombinátorát, amelyben az 5 sorban elhelyezett rugós kapákat egy rugós boronasor követ. A Güttler LK45AS Földmestert elsõsorban az õszi magágykészítéshez ajánlja a gyártó. A simítót egy három sorban elhelyezett kapasor, majd egy Güttler henger követ, melyet akár külön is használhatunk. Bemutattak továbbá egy Evers 6 méteres rövidtárcsát is; a két sorban elhelyezett, egyedileg csapágyazott tárcsalevelek szöge állítható. A DX30+ZW frontfüggesztésû magágykészítõvel egy menetben is elvégezhetõ a magágykészítés és a vetés. A gép elsõ tagja egy rugós kapasor, mely le is kapcsolható, így az azt követõ duplex henger önállóan is használható. Elõször 2009-ben mutatkozott be a vontatott kivitelû FlatSpring simító, mely kifejezetten a szántáselmunkálásban nyújt igazán nagy segítséget a Güttler Master hengerekre szerelve.

 


 

 

A Knoche altalajlazító mellett a Pöttinger kínálatából elõször a Vitasem 300 mechanikus vetõgép mutatkozott be. A 3 méteres munkaszélességû vetõgép egyszerû kialakítású és felhasználású. A gép amellett, hogy gabona félék vetésére alkalmas jól használható apró magvak kijuttatására is.Tekintélyt parancsolóan állt a „kis” Vitasem mellett a Pöttinger Terrasem C sorozat középsõ tagja. A 6 méter munkaszélességû gép 3000 literes magtartállyal szerelt. Kétféle vetõcellát biztosít a gyártó a C6-hoz, melyek egyszerûen cserélhetõk, így – hasonlóan a Vitasemhez – ezzel a géppel is mind a gabonafélék mind az apró magvak egyaránt kijuttathatók. A gép három egységbõl áll: elöl két sor 510 mm átmérõjû tárcsák találhatók, melyeket egy Crossboard simítósor követ. A kéttengelyes kialakítású tömörítõ kerekek mögött helyezkedik el a vetõegység, ami duplatárcsás csoroszlyákból, illetve egy trapézkarral a csoroszlyákhoz rögzített tömörítõ kerekekbõl áll.A felvonultatott munkagépek közül utolsó a Bactofil Jet. Az eszköz kifejlesztésében közremûködõ AGRO.bio Hungary Kft. és a Farmcenter Kft. képviselõi egymást követve mutatták be a konstrukció lényegét, miszerint a frontfüggesztésû készülék segítségével könnyedén kijuttathatók a különbözõ talajbaktérium készítmények.

…és erõgépekA legkisebbtõl a legnagyobbig, összesen 5 különbözõ típus volt látható a Massey Ferguson termékpalettájából a szentlõrinci állomáson. Az MF 3600 széria és a legnagyobb 8000-es széria mellett szó esett az 5400-as sorozat legnagyobb tagjáról, az 5480 típusról. A 155 LE teljesítményû Sisu motorral szerelt erõgép Dyna-4 sebességváltóval szerelt, mely 40 km/h maximális sebességet tesz lehetõvé.További két típus, a 6485-ös és a 6499-es is bemutatkozott. Mindkettõ erõforrása az elõbb említett Sisu motorok, míg az elõbbiben 175 LE, addig az utóbbi 230 LE maximális teljesítménnyel bír. Mindkét traktor esetében a gyártó terhelés alatt kapcsolható Dyna-6 váltóval szerelte a traktorokat. Továbbá ergonómiai elõnyökkel is találkozhattak az érdeklõdõk, ilyen például a rugózott fülke vagy a rugózott mellsõ híd.


Fontos kiegészítõkAz Agrárin Kft. hat különbözõ sorvezetõ GPS berendezést mutatott be, mindezt ötletesen megoldva, egy quad-ra szerelve.

A termékeket menet közben is lehetõség volt kipróbálni, így a használatukat, mûködésüket üzemeltetés közben a gyakorlatban is megismerhették az érdeklõdõk.További fontos kiegészítõ berendezéssel találkozhattak a gazdák a Deraland Kft. jóvoltából. A PTG Airbooster hordozható gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer segítségével az erõgépeken manuálisan, akár csökkenthetõ, vagy növelhetõ az abroncsnyomás.

 Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/89-an-