MENÜ

SERGOMIL L 60 az unikális réztartalmú lombtrágya

Oldalszám: 27
2014.02.18.

Talajaink genetikai hovatartozása, fizikai félesége alapján történõ besorolása és azok tápanyag-gazdálkodása, tápanyag-szolgáltató képessége alapvetõen meghatározza a növény számára hozzáférhetõ, felvehetõ réz menynyiségét. Magyarország talajainak réztartalma 1–100 ppm között változik.

 

 

Legmagasabb értékkel a láptalajok rendelkeznek, bár a rézhiány mégis itt lép fel leginkább, mert a humuszanyagokon rendkívül erõs a kelátképzõdés, az oldható réztartalom alig éri el a 0,7 ppm-et. Ugyanez a szám az ásványi talajokon 0,9–2,0 ppm. Mobilitása nitrátok jelenlétében növekszik. Savanyú közegben jól oldódik, de savanyú talajokon, illetve homokos talajfizikai féleség mellett könnyen kimosódik. A mész hatására és oldható foszfát-ionok jelenlétében kicsapódhat.


 

 

Fontos a kondícionálás – a rézhiány pótlása!

„A rézhiány tünetei mindig a nagyon fiatal és nagyon aktív növényi szerveken jelentkezik elõször. A rézhiányra különösen jellemzõ, hogy a növény generatív fázisát érinti, s kevésbé a vegetatív fejlõdést! Hiányát pótolni kell!” – Bergmann

A Sumi Agro Hungary Kft. a SERGOMIL L 60 réztartalmú folyékony lombtrágyát 2008-ban kezdte forgalmazni a hazai piacon. A SERGOMIL L 60-ban a réz nem a hagyományos ionos formában található, egy un. monoglukozinált vegyület komplex alakban van jelen. Magát a réz atomot gyümölcs pektinbõl extrahált glükóz molekulákkal elegyítik, ily módon hozzák létre az elõbb említett vegyület komplexet. Ez képes behatolni a növény légcserenyílásain keresztül, bejutva a növénybe ott szállítódik csúcsirányba és gyökérirányba, eljutva a növény legtávolabbi fiatal sejtjeibe. Óriási elõnye, hogy – mivel nem ionos formában van jelen, tehát nem kristályosodik ki – minimális perzselés veszélye mellett alkalmazható. Ültetvényekben, kertészeti kultúrákban és természetesen szántóföldön korlátozás nélkül – a Biokontroll Hungaria Kft. (K-422/08) határozata alapján – az ökológiai gazdálkodásban is felhasználható.

A SERGOMIL L 60 komplex rézvegyület hármas funkciót lát el a növény életében:

1. rézhiány pótlás,

2. a növény enzimatikus folyamatainak katalizálása,

3. a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növelése – természetes rezisztencia fokozása.

Mindezeken túl kiemelendõ, a SERGOMIL L 60 45% glukózt tartalmaz. Egy valódi energiabomba a hiánybetegségben szenvedõ növény számára.A táblázat tartalmazza a fõbb termesztett növényeink rézhiány „érzékenységi szintjét”. A szántóföldünk 1/3-án (1,5 millió ha) termesztett növényeink kifejezetten érzékenyen reagálnak a rézhiányra.

 


 

 Ha ehhez hozzávesszük a közepesen érzékeny kategóriába tartozókat, azt mondhatjuk, alig van mûvelt terület, termesztett kultúra, ahol ne kellene valamilyen formában a rezet pótolni. Ezen belül is kiemelt jelentõséggel bír a kalászosok termesztése, az intenzív gabonatermesztés. A réznek kiemelt szerepe van a generatív részek kialakulásakor, ezért kijuttatását a bokrosodás végétõl a kalászhányásig célszerû elvégezni.Szárbainduláskor alkalmazva a lombvédelmet segíti, egyes évjáratokban helyettesíti is azt. Kalászhányás, virágzás idõszakában kijuttatva, a már fentebb megismert élettani folyamatokat segítve, rezet pótolva fejti ki kedvezõ hatását. Másrészt a gombabetegségekkel szembeni (fuzárium, szeptória, rozsda, korompenész) természetes rezisztencia fokozásával nyújt másodlagos, termés növelésében is mérhetõ fungicid hatást. A gyakorlati tapasztalatok igazolták, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rezet használunk, mert a réz hasznosulásának mértéke és annak gyorsasága kulcsfontosságú a növény életében.

A Sumi Agro saját és tõle független kutató szervezetek által beállított provokatív kísérletben vizsgálta a SERGOMIL L 60 kalászosokban szignifikánsan mérhetõ gombaölõ hatását.A kalászosok közepes gombafertõzése esetén önmagában elégséges megoldás lehet, de nagyobb fertõzési nyomás mellett mindenképpen indokol egy speciális fuzárium elleni növényvédõ szer alkalmazása. Erre a célra a Sumi Agro újonnan kifejlesztett DON-Q névre keresztelt felszívódó hatóanyagot tartalmazó gombalõ szere javasolt tankkeverékben.További információk: www.sumiagro.hu  Dr. Fenyves Tibor

Sumi Agro Hungary Kft.