MENÜ

Invitálás kalászos fajta-bemutatókra

Oldalszám: 25
2014.02.18.

Hagyományainkhoz híven idén is megtartjuk az országos jellegû bemutatónkat Szegeden a Gabonakutató Nonprofit Kft. Búza Igazgatóságának nemesítési kertjében.

 

 

Itt együtt tekinthetik meg a GK Kft. teljes fajtasorát az aestivum és durum búzák, a tritikálék, árpa és õszi zabfajták vonatkozásában valamint az új elismert és elismerés elõtt álló fajtajelölteket, amelyek közül nem egy, az eddigi teljesítményük alapján a következõ évek nagy fajtájává nõhetik ki magukat. A szegedi június 3-ai bemutatót megelõzõen, a Gabonakutató önálló bemutatót szervez a nyugat-magyarországi kutatóállomásán, Táplánszentkereszten is május 27-én, ahol a kalászos gabonáink mellett az õszi káposztarepce ajánlatunkat is megtekinthetik, tanulmányozhatják.

2009-ben sikeres és nagy érdeklõdést kiváltó un. regionális bemutatót tartottunk a martonvásári Kutató Intézettel közösen a Baranya-megyei Lippón, a Komárom-megyei Kocson és a Szolnok-megyei Kisújszálláson, amely bemutatókat a komoly látogatottságra való tekintettel idén is megszervezzük. Ezeken a regionális bemutatókon a két magyar kutató intézet, annak ellenére, hogy konkurenseik egymásnak, együtt mutatja be a legnépszerûbb és legkeresettebb fajtáikat egy csávázási kísérlettel kiegészítve, ezzel is demonstrálva azt, hogy a hazai nemesítési és kutatási eredmények és az ezáltal született fajtáink még mindig mennyire meghatározók Magyarországon. Ezt a tényt legjobban az is bizonyítja, hogy a két intézet a fajtáival még mindig sikeresen állja a versenyt, nem csak egymással szemben, hanem a több tucat külföldi fajtával szemben is.A saját és regionális bemutatóink a szántóföldi szemléken túl még számos egyéb információval is szolgálnak. Lehetõség nyílik a nemesítést szolgáló háttérmunkák megismerésére (kórtani, minõségi, szárazságtûrési, technológiai stb.), valamint a meghívott (MGSZH, Gabonakereskedõk, FVM) külsõs elõadók révén egyéb közérdekû témák is terítékre kerülnek. Ezeknek a pár órás szakmai bemutatóknak az értékét és hasznosságát növeli az Önök jelenléte is, mivel az ország eltérõ régióiból, sõt külföldrõl érkeznek, más-más tapasztalatokkal, véleményekkel, amelyek sok esetben megerõsítik az elhangzottakat és a látottakat, vagy helyre teszik azokat. Emellett vendégeink egymás közötti eszmecseréjével (a szomszéd földje mindig zöldebb) esetleges kétségeiket oszlatják el, ezáltal egy szegedi fajta választásával gazdálkodásukat eredményesebbé tehetik.Ezen gondolatok jegyében, tehát ismételten hívjuk Önöket, látogassanak el rendezvényeinkre, mert mi, mint kutatás fejlesztõk, a termelõk által megfogalmazott szakmai tapasztalatok és jogos elvárások alapján tudunk jól dolgozni, a biológiai alapokat fejleszteni. A biológiai alapok gyakorlatilag az új fajtákat jelentik, amelyek által a hazai kalászos gabona termesztés eredményességét együttesen tudjuk fenntartani, ismét versenyképessé tenni, amire úgy gondolom eddig is rászolgáltunk, de a jövõt tekintve még nagyobb szükségünk lenne rá. A nyári viszontlátás reményében, további jó munkát, sikeres gazdálkodást kívánva, üdvözlettel:

Dr. Beke Béla