MENÜ

Gabonára fejlesztve

Oldalszám: 66
2014.02.18.

A lébényi székhelyû Calor 2000 Kft. a közkedvelt nagytûzterû szalmabálás kazánjai mellett egy forradalmian új kazáncsaládot fejlesztett ki, amit MAGMA fantázia névvel hoznak forgalomba.

 

 


 

 

Ezekben az új tüzelési technológián alapuló berendezésekben nem csak az elsõ osztályú fapelletet, hanem az agripelletet sõt még selejtes gabonaféléket vagy akár biobrikettet, repce vagy olajpogácsát, de ha szükséges még aprószenet is el lehet tüzelni szabályozott körülmények között, automata rendszerben. A kazánban felhasználható tüzelõanyagok széles skálája lehetõvé teszi a felhasználónak, hogy az épp legolcsóbban beszerezhetõ tüzelõanyaggal fûtsön. A gazdálkodóknak óriási gondot jelent a megtermelt gabona eladása, és ha sikerül is jónak tûnõ üzletet kötni, akkor is nyomott áron tudják eladni a termény egy részét, de a megmaradó elõbb utóbb veszendõbe megy. A bioetanol gyártásához is rengeteg kukoricát használunk fel, de a keletkezett több ezer tonna melléktermék nagy részével eddig nem tudtak mit kezdeni. A biodízel elõállítása során hasonló mennyiségben keletkezik még fûtésre hasznosítható melléktermék.

Ennyi bevezetõ után kezdjünk el számolni. Nézzük meg, mennyibe kerülne az éves fûtési költségünk, ha földgáz helyett pl. agripellettel vagy selejt kukoricával fûtöttünk volna. A földgáz fûtõértéke 34 MJ, a kukoricáé 16 MJ tehát 1 m3 gáz helyett 2,1 kg agripelletet kell eltüzelnem. Ha egy családi ház éves földgázfogyasztása 3600 m3, az 135 Ft/m3 árral számolva 486 000 Ft. Ha ugyanezt a házat agripellettel vagy kukoricával fûtöttük volna, 7,7 tonnára lett volna szükségünk, aminek ára 30 Ft/kg árral számolva 229 500 Ft, vagyis 256 500 Ft-ot takarítottunk volna meg. Az energiaárak emelkedése miatt érdemes lenne átgondolni a gabonáról alkotott véleményünket. Több ezer hektáron termesztünk különféle energianövényeket, amit még szárítani és pellettálni kell, hogy el tudjuk tüzelni. Ha ezeken a területeken energianövényként gabonát termesztenénk, akkor ezek a mûveletek elmaradhatnak, mert a pelletálást a természet elvégzi helyettünk.

Calor 2000 Kft, Lébény • Tel.: +36-96/564-040