MENÜ

Az univerzális, a komplett és a specialista

Oldalszám: 17
2014.02.18.

Közismert, hogy jó gabonatermést és kiváló minõséget csak akkor tudunk elérni, ha a gyomnövények, rovarkártevõk mellett folyamatosan gondoskodunk az állomány gombabetegségek elleni védelmérõl. A védekezéshez több hatóanyagú készítményeket célszerû felhasználni, amelyek a gombabetegségek széles köre ellen védenek. Az eltérõ hatásmódú hatóanyagok használata a rezisztencia kialakulásának veszélyét is csökkenti.

 

 

A Bayer a különbözõ szintû védekezési programokhoz 2010-ben is három kalászos fungicidet ajánl, ezek a Falcon, a Nativo és a Prosaro.

A Falcon univerzális gombaölõ szer. Rugalmasságának köszönhetõen bármely termelési szinten, bármely programban gazdaságosan és eredményesen alkalmazható. Sikerét a teljes körû védelmet biztosító hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvezõ hektárköltségének köszönheti.A Falcon három egymástól eltérõ hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A közöttük érvényesülõ szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet ad a gabona minden fejlõdési stádiumában. A már kialakult betegséget is képes megállítani. Levélbetegségekkel szembeni hatástartama 4 hét. Kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelõzõ és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.A Falcon dózisa rugalmasan alkalmazkodó. Levélbetegségek ellen 0,4–0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4–0,5 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha a javasolt dózis). Kalászfuzáriózis ellen 0,7–0,8 l/ha Falcon kijuttatása javasolt. A 0,8 l/ha dózis nagyobb fertõzési veszély esetén (esõs idõjárás, kukorica elõvetemény stb.) indokolt.

A Bayer strobilurin készítménye, a Nativo komplett megoldás, mivel nemcsak kiváló gombaölõ, de termésfokozó, minõségjavító szer is. Hatékony valamennyi jelentõs levélbetegség, így a lisztharmat, a vörösrozsda, a sárgarozsda, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság ellen. A legjobb hatást és leghosszabb hatástartamot úgy érjük el, ha a betegség elsõ tüneteinek a zászlóslevél alatti és az az alatti levélen való megjelenésekor permetezünk. Így a készítmény kiváló gyógyító hatása és teljes hatástartama érvényesül. Tebukonazol tartalmának köszönhetõen a leveleken látens módon szaporodó és felfelé terjedõ fuzárium ellen is hatékony, a kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezéshez is hozzájárul.A Nativo levélzöldítõ és termésnövelõ tulajdonsággal is rendelkezik. A strobilurinok a növény asszimilációjának és más folyamatainak pozitív befolyásolásával hatnak a termésképzésre és a termés minõségére. Kísérletek sora igazolja, hogy a Nativo-val kezelt növények anyagcseréje felgyorsul, az asszimiláták szemekbe való beépülése fokozódik. Ha a termeléstechnológia más elemeit (tápanyag-utánpótlás, fajta, talajmûvelés) ezzel összhangba hozzuk, a Nativo alkalmazásával jelentõsen nõhet a termés mennyisége és javulhat annak minõsége.A Nativo alkalmazása mindenkinek javasolt, akinek célja a nagyobb és jobb minõségû termés. A kijuttatást a levélbetegségek elleni védekezés idején, a zászlóslevél stádiumban javasoljuk, kiegészítve a virágzáskor végzett Falcon, vagy Prosaro kezeléssel. Ha csak egy védekezésre van lehetõség és a levélbetegségek nem támadnak erõteljesen, akkor a kalászolás végén juttassuk ki. Felhasználási ideje rugalmasabb, mint más strobilurin kombinációké, mivel triazol összetevõjének gyógyító hatása teljes mértékben érvényesül. Dózisa 1 l/ha.

A kutató ­laboratóriumokban a 90-es évek elején az azolokról áttértek a strobilurin kutatásra. Egyedül a Bayer szakemberei folytatták a másik vonalat is. Tizenegy év telt el új azol nélkül, amikor 2004-ben megjelent az elsõ protiokonazol termék. Azóta sincs újabb azol. A protiokonazol csak nevében azol, a valóságban triazolintion. A különbség látszólag csak egy kettõskötésû kénatom, biológiailag viszont nagy, hiszen a fusarium-gombák és a mikotoxin-képzés elleni védelem új dimenziója jött létre. A Prosaro bevezetése így egy új mérföldkõ volt a gabonavédelemben.A Prosaro tehát a Fusarium-specialista, hisz az egyik leghatékonyabb fusarium elleni készítmény. Alkalmazása elsõsorban a búzát intenzív szinten termesztõk részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val a gyakorlatban korábban elképzelhetetlen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen.A hatóanyagok együttmûködése rugalmasabb kijuttatási idõt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus.A Prosaro bármely betegség ellen és bármely idõpontban eredményesen bevethetõ a kora tavaszi szártõbetegségek elleni kezeléstõl a virágzáskori kezelésig. Felhasználása mégis ott javasolt, ahol a Prosaro megelõzi a többi készítményt: a minõségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidõ végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha között szabadon megválasztható. A helyes dózis a fertõzési kockázat szintjétõl függ: fuzárium fertõzésre hajlamosító idõszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk.

Kérem a Tisztelt Olvasót, hogy alkalmazza a Bayer kalászos védelmi technológiáját. Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabona kultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintrõl vagy betegségrõl. Részletesebb információért kérem, hívja területi képviselõinket.

Farády László • Bayer CropScience