MENÜ

Alacsonyabb talajhõmérséklet, de biztos kelés...

Oldalszám: 30
2014.02.18.

Az elõzõ számban a 2. számú képhez tartozó dátum hibás volt. A fotót 2009. április 19-én készítettem a Dow AgroSciences majsi korai vetésû kukorica kísérletében. A hibás dátumért elnézést kérek!

 

 

A 2010-es tavaszi vetési szezon ellentéte volt a tavalyinak. 2009 száraz tavaszt hozott, sok napsütéssel, és gyorsan melegedõ talajokkal, míg 2010 március vége, április eleje hûvös, csapadékos volt. A talajhõmérséklet sokáig stagnált, és késõbb is csak lassan emelkedett. 2009-ben március 20-tól a hónap végéig kísérleti állomásunkon 12,2 mm, míg április 28-ig mindössze 2 mm esõ esett. Ugyanezek az adatok idén a következõképpen alakultak: március 20-tól a hónap végéig 10,4 mm, míg április 28-ig 73,6 mm volt a csapadék mennyisége.A talajhõmérsékleti adatok közötti különbségeket az ábra mutatja.

 


 

 A március 20-dikát követõ felmelegedés miatt április elejéig a talajhõmérséklet ebben az évben jócskán meghaladta a 2009-es értékeket, így a március 25. és 29. között elvetett kísérleti vetõmagok melegebb talajokba kerültek mint elõzõ évben (narancs színnel jelölt terület). Ez az elõny április elejére „elolvadt”, és a meglehetõsen hûvös, csapadékos folytatás miatt a hónap további részében a talajhõmérséklet 1-2C°-kal alatta maradt a tavalyinak (kék színnel jelölt terület), és csak a hónap végén lépte át a 9C°-ot. Ennek eredményeként a csírázás hosszabb ideig tartott, valamint a kelés is késõbbre tolódott a tavalyihoz képest. 2009-ben április 20. körül a kísérleti állomány jelentõs része 4 leveles állapotban volt, míg ebben az évben április 21-én „csak” 2 levél volt a jellemzõ.Az ismertetett idõjárás miatt idén a kukorica vetésének java április utolsó dekádjára esett, így a korán elvetett korai kukoricák valóban jelentõs elõnyre tettek szert, még akkor is, ha – ahogyan már írtam – április 21-én „csak” 2 leveles állapotban voltak. Ez a kezdeti elõny akkor válik igazán jelentõssé, ha a szezon további része csapadékhiányos, száraz lesz.Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a nehezebb kezdeti feltételek ellenére korai hibridjeink (MT Nele, MT Mattes, MT Lena, MT 261, MT 291) egyenletesen keltek, kiállták a próbát. –Z.Zs.–