MENÜ

A szuper nedvességmérõ 14 éve a magyar piacon

Oldalszám: 23
2014.02.18.

A SZEGÁNA Kft. 14 éve forgalmazza a dán SUPERTECH termékeket. A gyár kezdetben egy, majd két, ma pedig már 4 féle nedvességmérõt készít (Farmpoint, Farmpro, Superpoint, Superpro), kétféle kialakításban van minta összenyomásos és mintadarálós mûszer.

 

 

A mérés menete rendkívül egyszerû, a mûszer menüje magyar nyelvû, és 10 féle gabona + egy kalibrálható helyre beállítható termény nedvessége mérhetõ a kézi mûszerrel. A mobil gabona ­nedvességmérõ pontossága ±0,5 %, mely kalibrációval állítható be, a mérés pontosságát segíti az automatikus hõmérséklet kiegyenlítés. A mûszer mûködési tartománya igen tág, 5–45%-os nedvességtartamot tud mérni, 0–45C° hõmérséklet tartományban. A mûszer használójának munkáját a tizedes pontosságú digitális kijelzõ és az automatikus átlagérték számítás segíti. A Supertech a nedvességmérõire 2 év garanciát vállal, a mûszereket pedig elegáns hordtáskában küldi.

Ma a SUPERTECH már szalmabálába szúrható kézi hõmérséklet mérõ szondát és gabona tárházba telepíthetõ hõmérséklet mérõ szondarendszereket is gyárt. A hõmérséklet mérõ szondarendszer használatának nagy elõnye, hogy használatával meg lehet elõzni a tárolókban felhalmozott gabona melegedésének indulását, mivel a károsodás kezdetekor hõmérséklet emelkedés tapasztalható. A szondarendszerhez több féle számítógép is csatlakoztatható, a legegyszerûbb kézi mérõmûszertõl a folyamatos hõmérsékletváltozás követésû asztali számítógépig, mely akár figyelmeztetõ rendszert is tartalmazhat.

Az eladott több száz SUPERTECH nedvességmérõ tulajdonos közül itt olvashatják két gazda véleményét a mûszerrõl:Farkas Dezsõ • Dad

 


 

Nagyjából 300 ha-os gazdaságunknak két SUPERTECH mobil nedvességmérõje is van, az egyik 10 év körüli Supertech 2500 darálós, a másik egy 3 éves Supertech Farmpro. A saját elõállítású gabonán felül nagy mennyiségû anyag érkezik hozzánk, mivel mintegy 15.000 t tárolókapacitással rendelkezünk, így igen fontos a nedvességtartalom pontos meghatározása, – sem a partnereket sem saját magunkat nem célszerû becsapni, – mivel ez jelentõsen befolyásolná a szárítási költséget, valamint az ezzel járó esetleges túlszárítás a termény sérülését is okozhatná.A mûszerekkel kukorica, napraforgó, búza, repce és árpa nedvességét szoktuk mérni. Mindkét nedvességmérõvel folyamatosan végzünk méréseket, a méréstartomány megfelelõ, pontossággal nincs gond. A kapott értéket a szárításra, betárolásra hozzánk szállító gazdák általában elfogadják, esetleg a saját mérõjükkel öszszemérik. Az sgs által kapott értékekhez képest idõnként elõfordul eltérés, de a mûszer kalibrálható tizedenként +/– 3,9%-ot, így ez sem okoz gondot.

Aratás kezdetekor a saját területen természetesen kivisszük a mérõt, így a megfelelõ idõben pontosan lehet kezdeni a munkát.

 Nagy Krisztián • Kunsziget

 


 

 

A 40 ha saját területen termesztett kukorica, napraforgó és búza betakarításának megkezdésekor korábban elõfordult, hogy a kombájnnal feleslegesen mentünk ki a területre, mert a nedvességtartalom még túl magas volt, ezért a kombájnnal való kiálláson kívül szárítási költség is keletkezett.Az elmúlt évben vásárolt Supertech Farmpro nedvességmérõnek köszönhetõen nincs szükségünk arra, hogy a próbavágás eredményét kelljen figyelni, mert gyorsan, egyszerûen, kis mennyiségû minta vételével pontosan meg tudjuk határozni a termény nedvességtartalmát. Így mondhatom azt, hogy a mérõ ára már az elsõ évben megtérült, még egy ilyen kis gazdaságnál is, mint a miénk.A forgalmazóval kialakított jó kapcsolatot a 2008-ban vásárolt Mascar bálázóval szerzett kedvezõ tapasztalatok alapozták meg.

A képviselõjük által ajánlott nedvességmérõ, és az általa elmondottak, valamint próba alapján döntöttünk a nedvességmérõ megvásárlása mellett. Az elmondottak után a személyes tapasztalatunk is azt támasztotta alá, hogy jó vételt csináltunk. A fentiek alapján csak ajánlani tudom mindenki számára ezt a remek kis szerkezetet.Nagy Márk