MENÜ

Új etalon a fokozatmentes sebességváltók világában

Oldalszám: 59
2014.02.18.

A mezõgazdaságban dolgozók számára napi rutin az egyes munkafolyamatok, mûveletek eredményeinek értékelése, a hatékonyság megítélése. A New Holland és az IKR Zrt. célja, hogy a magyar gazdák munkáját olyan professzionális mûszaki megoldásokkal szolgálják ki, amelyek ennek a célnak az elérését segítik.

 

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a New Holland T7070 Auto Command traktor a legutóbbi Agritechnika kiállításon a 2010-es Év Traktora Díjat kapta. Az új T7000-es széria olyan sebességváltóval rendelkezik, amely az erõforrás minden üzemeltetési mód melletti maximális kihasználását valósítja meg. Az „Auto Command” fantázianévre hallgató, a New Holland fejlesztésû, Antverpenben gyártott sebességváltója az egyik leghatékonyabb fokozatmentes sebességváltó a piacon.A mozgató erõ alapú mûködtetési logika, a folyamatosan tanuló és alkalmazkodó szoftver, a négy tisztán mechanikus mûködtetésû munkapont, a négy különbözõ vezérlési üzemmód, ergonomikusan megtervezett kezelõszervek mind-mind az Auto Command sebességváltót jellemzik.

A váltó mûködési sebessége a minimális 30 m/h, illetve a maximális 40 vagy akár 50 km/h közé esik, fokozatmentes sebességváltást garantálva a teljes mûködési tartományban. A négy üzemeltetési mód, Automatikus, Tempomat, Manuális és TLT üzemmód lehetõvé teszi, hogy bármilyen jellegû munkát is végezzen a traktor, az üzemeltetéshez szükséges optimális feltételeket könynyen be lehessen állítani és hosszan fent lehessen tartani (optimális motorfordulat, haladási sebesség vagy terhelés) a munkamûvelet igényének megfelelõen. A sebességváltó vezérlését a külön erre a célra fejlesztett kartámasz egység és a hozzá kapcsolódó kezelõszervek biztosítják, melyek kialakítását egy speciális ergonómiai modellezõ szoftver segítette. Ennek köszönhetõ, hogy a megfelelõen beállított kartámasz összes kezelõszerve használható anélkül, hogy közben a kezelõ könyökét a kartámaszról felemelné.A sebességváltó vezérlõ szoftvere egyidejûleg vezérli a motorfordulatot, terhelést és váltóáttételt a vezetõ által meghatározott haladási sebesség és kívánt üzemi fordulatszám tartomány szerint. Ez annyit jelent, hogy a kezelõ a multifunkciós kar segítségével beállít egy haladási sebességet, melyet a vezérlõ az aktuális terhelésnek megfelelõ optimális üzemanyag-fogyasztást eredményezõ áttétel és motorfordulat kiválasztásával biztosít.A kategória legtöbb fokozatmentesen változtatható áttételû (CVT) sebességváltójánál egy hidrosztatikus hajtásegység és mechanikus áttételek kombinálásával valósítható meg. Esetünkben ez egy változtatható szállítású hidromotorból és fix nyelésû szivattyúból álló hidrosztatikus egységet valamint a 3x1 vagy 4x2 elõre és hátrameneti áttételt biztosító mechanikus egységet jelenti. A mechanikus és hidrosztatikus hajtáságak összhangjáról egy összegzõ bolygómû gondoskodik. A zajmentes erõátvitelt a ferdefogazású fogaskerékprofil garantálja.A hidrosztatikus egység a szivattyú ferdetárcsájának fokozatmentes állítása végett önmagában fokozatmentes áttétel változtatást biztosít, melyet az elektrohidraulikus mûködtetésû szinkronizált fokozatok segítségével elõremeneti és hátrameneti sebességtartományokká nyújtunk. A titok a tartományok közötti kapcsolásban rejlik. A fokozatmentes váltás során az egyes mechanikus sebességtartományok összekapcsolását a két nedvestárcsás lamellás kuplung végzi el, az erõátvitel kapcsolás közben folyamatos marad, az áttételi viszonyok pedig oly mértékben illeszkednek, hogy a sebességváltás nem érzékelhetõ.A váltómû mûködésének hatékonyságát az alábbi ábra jellemzi, ahol egy konkurens márka fokozatmentes sebességváltójának és az új New Holland Auto Command sebességváltó mechanikus-hidrosztatikus hajtáságak arányait látjuk a sebesség függvényében. A mûködés során az új Auto Command sebességváltó a hatékonyság szempontjából igen fontos 5–15 km/h sebességtartományban lényegesen kisebb mértékben használja a hidrosztatikus hajtás ágat, sõt 2 kitüntetett sebességnél tisztán mechanikus hajtásátvitelt biztosít.

 


 

 Pirossal láthatóak azok az üzemeltetési tartományok ahol a hidrosztatikus hajtáság nagymértékben használva van. A különbség az, hogy a mûködés közben az Auto Command váltómû négy olyan üzemi munkaponttal rendelkezik ahol a hidrosztatika hajtásaránya 0 és így a hajtásátvitel tisztán mechanikus, a sebességváltó hatásfoka ilyenkor a legnagyobb. Elektronikusan mûködtetett park fék gondoskodik arról, hogy a traktor és a hozzá kapcsolt szerelvény akár 30 tonna össztömeg esetén is stabilan álljon lejtõn is. Az Aktív Stop/Start funkcióval álló helyzetbõl akár lejtõn kapcsolt szerelvénnyel is, olyan precizitással indul el, amire hagyományos terhelés alatt kapcsolható társai nem képesek.Mindamellett, hogy a New Holland T7000 sorozat a maximális hatékonyságú üzemeltetést biztosítja, egyben garantálja a maximális kezelõi kényelmet és a sokoldalú felhasználhatóságot. Összességében elmondható tehát, hogy az AutoCommand sebességváltó maximális hatékonyságú, sokoldalú üzemeltetést tesz lehetõvé.Fodor Krisztián