MENÜ

Hír - Mix

Oldalszám:
2014.02.19.

Axiál Szakmai Napok, Baja
ELINDUL A „MAGYAR TERMÉK MAGYAR BOLTBÓL” ELNEVEZÉSÛ PROGRAM
Kukorica termésverseny 2010
Megérkezett!
Mély- és magasépítészeti szigeteléstechnológiai rendszerek a „SUNI” Kft-tõl
Nincs veszélyben hazánk gyümölcsgénállománya
Siófokon a boroké volt a fõszerep
TAVALY REKORDÖSSZEGÛ KIFIZETÉS VOLT AZ MVH-NÁL
TOPIGS szakmai továbbképzés sertéstartóknak
UTS referencia biogázüzem Kapuváron

 

 

Axiál Szakmai Napok, Baja

Jó úton haladunk! Ezzel a szlogennel hívta a gazdálkodókat újfent Bajára az Axiál Kft. A március 18–20. között megrendezett Axiál Szakmai Napok 2010-ben is hû maradt a már-már védjegyévé vált „szakma és szórakozás” jelmondatához.

Az idei évben egy új pillérrel, a gasztronómiával egészítették ki a közép-európában is egyedülállónak számító eseményt. Az Axiál Szakmai Napokról bõvebben az Agro Napló májusi számában olvashatnak.Kapcsolódó anyagok: 

http://www.agronaplo.hu/kepgaleria/90

http://www.agronaplo.hu/hanganyagok/154

 

 

ELINDUL A „MAGYAR TERMÉK MAGYAR BOLTBÓL” ELNEVEZÉSÛ PROGRAM

Március végén a tabi kistérségben elindult a „Magyar termék magyar boltból” elnevezésû program több éves elõkészítés után. A program célja a szemléletváltás a kistérségekben annak érdekében, hogy megszûnjön a vidéken élõk gazdasági kiszolgáltatottsága.

A szóban forgó program ehhez járul hozzá úgy, hogy összefogásra ösztönzi a kistérségekben élõket.

A program megvalósítására megvannak a szükséges pénzeszközök az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban. A helyi LEADER akciócsoportoknak – ebbõl 96 van az országban – egy-két milliárd forint saját forrásuk van, míg az ÚMVP vidékfejlesztési, azaz hármas tengelyén további összesen mintegy 160 milliárd forint áll rendelkezésre

a program finanszírozására.

 

 

Kukorica termésverseny 2010

A Magyar Kukoricaklub idén is meghirdette a Kukorica Termésversenyt. Az egyesület célja a verseny kiírásával az volt, hogy rávilágítson a magyar kukoricatermesztés lehetõségeire, hogy népszerûsítse és elterjessze a legeredményesebb termesztési módszereket – nyilatkozta lapunknak Dr. Szieberth Dénes a klub elnöke. A feladat: maximális kukoricatermés elérése legalább 5 hektáros területen.Bõvebb információ: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/269   

 

 

Megérkezett!

Az Arysta LifeScience forgalmazásában piacra került a Santana 1 G, mely a talajfertõtlenítõ készítmények új generációját képviseli.A készítmény hatóanyaga a klotianidin, amely a jelenleg növényvédelemben használt neonikotinoid típusú hatóanyagok közül a legújabb fejlesztés. A hatóanyag egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a növény a gyökérzetén keresztül könnyen felveszi, valamint az, hogy a növény nedvkeringésébe bekerülve a hatóanyag gyökér és csúcsi irányban egyaránt elmozdul. A hatóanyagra jellemzõ hatásmód a kontakt, valamint a felszívódás révén jelentkezõ gyomor-méreg hatás. A hatóanyagnak ez a – talajfertõtlenítõ készítmények esetében – újszerû tulajdonsága lehetõvé teszi, hogy a hatás a talajlakó kártevõkön túl a fiatalkori kártevõkre is kiterjedjen (pl. kukoricabarkó).

 

 

Mély- és magasépítészeti szigeteléstechnológiai rendszerek a „SUNI” Kft-tõl

Az idén 21 éves „SUNI” Service Universal Kft. új és felújítandó (nyitott és fedett) földmedrû tározók, beton elõgyûjtõ aknák, továbbá új és felújítandó lapos és „zöld” tetõk szigetelõ anyagait, gépészeti berendezéseit forgalmazza egyedülálló választékban, kivitelezéssel – technológia betanításával. www.suni-kft.hu

 


 

 

Nincs veszélyben hazánk gyümölcsgénállománya

Nincs veszélyben az Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztõ Kht.-nál lévõ magyar gyümölcsgénállomány – jelentette ki a szaktárca illetékese arra reagálva, hogy szakmai körökbõl többen úgy vélték, hogy a nagy értékû génállomány veszélyeztetettsége fennáll, mivel a közhasznú társaság a jelenlegi cég formájában megszûnik.De, mint kiderült, a megszûnõ vállalkozás helyett létrejön egy ugyanolyan profilú cég, amelynek tevékenysége azonos lesz az elõzõével. A génállomány veszélyeztetettsége azért sem áll fenn – közölték az FVM-ben – mivel a vagyontörvény alapján a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek egyetértési joga van az ügyben. Ennek alapján született javaslat az új cég alapítására, és annak megalakításáról már folynak az egyeztetések.

 

 

 

Siófokon a boroké volt a fõszerep

A Syngenta Kft. 2010. március 11-én kilencedik alkalommal rendezte meg a magyar borok versenyét, amin 22 borvidékrõl 323 bor mérte össze erejét. A 2009-es szüretet követõen az éves átlagnál valamivel kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a magyar pincékben, miközben a hazai borfogyasztás átlagosan évente 3 millió hektoliter.

Az idei versenyen a fehérborok adták a minták zömét: 173 fehérbor, 101 vörösbor, 27 rosé bor, 15 tokaji bor és 4 jégbor, valamint 3 habzóbor- ill. pezsgõ vett részt.A verseny szabályzata alapján a bírálat a 100 pontos rendszerben történt – a zsûri vezetõje Dr. Vaszari László, a Hegyközségek Országos Tanácsának Elnöke volt.Bõvebb információ és a díjazottak: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/252

 

 

 

TAVALY REKORDÖSSZEGÛ KIFIZETÉS VOLT AZ MVH-NÁL

Tavaly 614 milliárd forint forrást fizetett ki a gazdálkodóknak a mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Ez az összeg a maga nemében rekord nagyságú, mivel eddig egy éven belül ehhez hasonló összeghez nem jutottak a magyar gazdálkodók.Az MVH által kifizetett források együttes öszszege 2008-ban 402 milliárd forint volt. A tavalyi jelentõs növekmény elsõsorban annak tudható be, hogy a világgazdasági válság miatt a hivatal számos kifizetést elõrehozott, valamint több támogatási jogcím esetében is elõleget fizetett, hogy ezzel is segítse a gazdálkodók tevékenységét. Mindemellett 10 százalékkal emelkedett az uniós támogatás, azaz a SAPS összege is.A közvetlen támogatás 85 milliárd forinttal volt több 2009-ben, mint az elõzõ évben, és elérte a 327 milliárd forintot. A Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) jogcímeire kifizetett pénz ugyancsak 85 milliárd forinttal nõtt a múlt évben. Így az 177 milliárd forintra emelkedett. A némileg több, mint 200 milliárd forintra rúgó SAPS támogatásból 2009. végéig 182 milliárd forintot fizetett ki az MVH.

 

 

 

TOPIGS szakmai továbbképzés sertéstartóknak

A TOPIGS Danubia Kft. március elején szakmai továbbképzést tartott Tápiószentmártonban és Szekszárdon – több, a té­má­­ban érintett gazda­­sági társaság közremûködésével – a mesterséges termékenyítésrõl.A szakmai fórumon szó esett egyebek mellett: az ivarzók keresésérõl és ezzel összefüggésben a termékenyítés gyakorlatáról, továbbá a sertés szimulációs modellrõl különös tekintettel a termékenyítési stratégiára, emellett téma volt még az ondó minõségének megõrzése, valamint a sertés szaporodás biológiájára ható fertõzõ betegségekrõl is. Bemutatásra került a TOPIGS terminál kan programja, valamint a mesterséges termékenyítés jelentõsége a sertéstenyésztés gazdaságosságának fejlõdése szempontjából.(A fórum elõadásokról részleteket az Agro Napló honlapján találhatnak az érdeklõdõk:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/268 )

 

 


 

 

 

UTS referencia biogázüzem KapuváronA tízéves Stallprofi Magyarország Kft. és leányvállalata, az UTS Biogas Kft. valamint a Kisalföldi Mezõgazdasági Zrt. több, mint másfél száz vendég jelenlétében ünnepelte az elsõ magyarországi UTS biogáz üzem átadását. Az 526 kilowatt teljesítményû erõmû napi 50-60 köbméter hígtrágyából, 14 tonna almos trágyából és 7 tonna silókukoricából nyeri az energiát.A gázmotort múlt december elején indították be, és azóta tervszerûen mûködik. Így a kapuvári üzem már több, mint egymillió kilowattóra villamos energiával járult hozzá a hazai zöldenergia termeléshez. Ez a gázmotor üzemidejére vetítve 94 százalék feletti kihasználtságot jelent, ami nemzetközileg is kiemelkedõnek számít.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/260