MENÜ

Vetés korai kukoricákkal

Oldalszám: 43
2014.02.19.

Az elõzõ cikkben már szó esett a korán vethetõ (már 5°C-os talajhõmérséklettõl) korai kukoricákról. A következõ hónapokban egy cikksorozat keretében adunk hírt az aktualitásokról, az adott morfológiai állapotokról, tevékenységekrõl, és eredményekrõl ezzel a koncepcióval kapcsolatban.

 

 

Március elején több, mint 120 000 hektárt sújt belvíz, ami az összes szántóterület közel 0,4%-a. Ez sok helyen megakadályozhatja, megnehezítheti a korai, márciusi vetést. A Dow AgroSciences „korai koncepciójában” kínált hibridek alkalmasak a megkésett vetésekre is. Ezeket a hibrideket Magyarországon teszteltük, és szelektáltuk (1. ábra).

 


 

 

Vizsgáltuk õket korai vetésidejû kísérletekben, megkésett vetésidõvel, valamint másodvetésû növényként is. Megkésett, május végi vetések esetében koraiságuk révén a kukorica fõ betakarítási idejében alacsony szemnedvesség tartalom mellett, kielégítõ terméshozamra képesek.Ebben az évben a már piacon lévõ, és elérhetõ hibrideken kívül több tucat teljesen új korai, szuper korai fajtát fogunk tesztelni a saját kísérleti hálózatunkban. Vizsgáljuk ezeknek a kukoricáknak a termõképességét, koraiságát (2. ábra), agronómiai tulajdonságait, korai vetési körülmények között, illetve többféle technológiai kísérletet is tervezünk, mint a kukoricabogár kísérletek, vetésforgó és gyomirtó szeres kísérletek.

 

 


 A korai kísérleti hálózat kialakítása megtörtént, a vetõmagok importja ezekhez a kísérletekhez elkezdõdött. A kutatóállomásokon végzett teszteléseken kívül 2010-ben is beállítunk korai, üzemi kísérleteket a piacon elérhetõ hibridjeinkkel.–Z.Zs.–