MENÜ

Tengelymérlegek a mezõgazdaságban

Oldalszám: 29
2014.02.21.

A mezõgazdasági szállítójármûvek mérésére egyre nagyobb körben alkalmaznak a hídmérleg helyett hely- és költségtakarékosabb készülékeket. A tengelymérleg meghatározza az áthaladó jármû összsúlyát a kerekek mérõpadra gyakorolt nyomása alapján.

 

 


 

A hídmérlegekkel szemben, amelyek hossza meg kell, hogy egyezzen a jármû hosszával, a tengelymérlegek kb. 50–70 cm hosszúságú helyet igényelnek. Igaz, hogy a mérés során a mérõpad elõtt és után is a jármû hosszának megfelelõ egyenes szakasznak kell lennie, de ez a hely a méréseken kívül más célokra is hasznosítható. A jármû összsúlyát a tengelyenként mért értékekbõl összesíti a készülék.Megkülönböztetünk statikus és dinamikus tengelymérlegeket. A statikus mérlegnél az áthaladás nem folyamatos, tengelyenként meg kell állni a mérõcellán. A dinamikus mérlegnél pedig 2–5 km/h sebességgel haladhatunk át a mérõpadon. Ezt a mérlegfajtát nagyobb forgalmú mérlegházaknál alkalmazzák a gyorsabb áthaladás érdekében, azonban itt számolni kell a pontatlanság veszélyével. Az összsúlynál akár 1–5%-os eltérés is felléphet, ha nem egyenletes sebességgel haladunk át rajta. A tengelymérlegek között vannak hordozhatóak és leépítést igénylõ konstrukciók is. A mobil mérleg elõnye, hogy nem igényel alapozást, praktikusabb. A szervizelése könnyebben megoldható. Azonban ezek nem alkalmasak dinamikus mérésre, csak a helyhez kötöttek.Cégünk kínálatában megtalálhatóak a mobil és helyhez kötött, valamint a statikus és dinamikus mérlegek is.

Az AWC tengelyterhelésmérõ mérleg egy olyan súlymeghatározó rendszer, amelyet a talajba kell sül­lyeszteni. Kitûnõ megoldásként szolgál olyan helyeken, ahol nincs mód egy nagyobb méretû hídmérleg kiépítésére. A mérleget egy 40 mm vastag acéllemez borítja. A mérõcella egyszerûen, nagyobb elõkészületek nélkül a földbe illeszthetõ. A dinamikus mérés felgyorsítja a folyamatot, az eredmény pontosságát azonban befolyásolja az áthaladás gyorsasága. Az ideális haladási sebesség mérés közben az 5 km/óra. A mérõrendszer külön-külön leméri az egyes tengelyek terhelését, majd egy automata program összegzi az eredményt és kijelzi az összsúlyt. A tengelyek száma nem befolyásolja a mérések pontosságát. Egy szabályozható idõintervallumon belül a rendszer automatikusan befejezi a mérést, és megjelenik az összsúly, ami ezután egy gombnyomással kinyomtatható. Ezt követõen a mérleg visszaáll alaphelyzetbe és készen áll a következõ mérésre.Egy indikátornak köszönhetõen a mért eredményeket automatikusan korrigálja, így a lehetõ legnagyobb pontossággal dolgozik.

Az SP2007 tengelyterhelésmérõ rendszer igen kedvezõ áron kapható. Kevés helyet igényel, könnyen leépíthetõ, így valamennyi igénynek megfelel.

A mérlegrendszer egy mérõlapból áll, melynek mérete 2750 x 520 x 160 mm. Ezen 4 mérõcella helyezkedik el, amelyeket egy acélburkolat véd a károsodástól. A mérlegrendszer központi egységén 5 különbözõ funkcióval ellátott gomb található: Bruttó, Tara, Nettó, tengelyszám, és egy szöveg-bevitel gomb. Ezzel egy 300 karakteres szöveg megadására van lehetõség, amely megjelenik a kinyomtatott mérési bizonylaton.A nyomtató külön rendelhetõ. A mérési tartomány 12 tonna, a leolvashatóság 10 kg. Az összsúlyhoz viszonyítva a mérleg pontossága 0,1%. A mérleg elhelyezése egyszerû. A megfelelõ méretû árok alapjának elegyengetése után a mérleglapot belehelyezzük, majd kapcsokkal, csavarokkal rögzítjük. Az illesztés után a mérleg azonnal üzemkész. A mérleg kalibrálva kerül szállításra. A mûködtetéshez 230V hálózat szükséges.

A WAW széria mérlegei hordozható kivitelben készültek. Többféle konstrukció áll rendelkezésre a mérõfelület nagyságától illetve a mérleg mérési tartományától függõen. Nem igényel alapozást és telepítést, kevés helyet foglal. Bármilyen vízszintes területen használható. Burkolata ellenáll az idõjárás szélsõségeinek. A mérleg akkumulátorral is mûködtethetõ 10 órán keresztül.

A tengelymérlegek pontosságát nem csak a készülék minõsége, ára befolyásolja. Lehet bármilyen drága készülékünk, ha nem tartjuk be a telepítéssel, elhelyezéssel és mûködtetéssel kapcsolatos elõírásokat. Mindig ügyelni kell arra, hogy vízszintben álljon a mérõpad, a csapadék elvezetése legyen biztosítva a mérleg aknájából, nehogy kárt okozzon benne. Illetve ha dinamikus mérlegrõl van szó, tartsuk be az elõírt sebességet, mert minél gyorsabban haladunk át a mérõpadon, a tengelyek annál jobban rugóznak, és ez nagyban hozzájárul a pontatlan méréshez.

Galambos László • Landasin-Agrogazda Kft.

www.agrogazda.hu  • [email protected]  

H-8000 Székesfehérvár, Takarodó u. 2.