MENÜ

A kényelmes kukorica gyomirtószer

Oldalszám: 54-55
2014.02.19.

A kukorica gyom­irtásban az elõzõ évek száraz tavaszai következtében egyre nagyobb igény jelent meg a korai posztemergensen is alkalmazható készítményekre. Mi lenne más egy kutatás és fejlesztésorientált vállalat célja, mint folyamatosan megújítani és a piaci igényekhez igazítani a meglevõ termékajánlatot.

 

 

A Bayer CropScience hosszú évek kutatómunkájának eredményeként sikerrel fejlesztett ki ismét egy originálisan új kukorica gyomirtó szer hatóanyagot! Ráadásul nem csak egyszerûen kifejlesztett egy hatóanyagot, hanem egy egész hatóanyag csoportot fedezett fel, méghozzá a szulfonil ureák legújabb generációját képviselõ Szulfonilamino-Carbonil-metil-Triazolinon hatóanyag csoportot és annak az elsõ tagját a Tienkarbazon-metil hatóanyagot. Ez a fejlesztési eredmény hozta meg a rég várt ideális kombinációs partnert a Magyarországon hosszú ideje a legnagyobb területen használt preemergens készítmény, a Merlin izoxaflutol hatóanyaga mellé. A két gyomirtó hatóanyag egymást kiegészítve és erõsítve kiemelkedõ hatékonyságot nyújt a korai gyomkonkurencia ellen és az új termék korai posztemergensen is alkalmazható.

 


 

 

 

A fejlesztések eredményeként a Bayer CropScience legújabb széfenere és a legújabb kukorica gyomirtó hatóanyaga került egy termékbe kombinációban a Merlin erejével.Ciproszulfamid: a Bayer CropScience legújabb kukorica széfenere.

Talajon keresztül és levélen keresztül is képes felszívódni, így lehetõvé teszi, hogy az Adengo pre- és posztemergensen is alkalmazható legyen. A kukoricában a hatóanyagok lebontását felgyorsítva, kiemelkedõ szelektivitást biztosít a készítménynek.

Tienkarbazon-metil: a Bayer CropScience legújabb fejlesztésû kukorica gyomirtó szer hatóanyaga. A szulfonilureák legújabb generációjának az elsõ tagja.

Speciális molekulaszerkezetének köszönhetõen könnyebben szívódik fel a gyomnövények levelén keresztül, mint a hagyományos szulfonilurea hatóanyagok. Felszívódása után gyorsabban jut el a hatáskifejtés helyére, ezért hamarabb jelennek meg a gyomokon a tünetek is. Ezt követõen azonnali növekedésgátlás, majd a tenyészõcsúcsból kiinduló fokozatos elhalás, végül az érzékeny gyomnövények teljes pusztulása következik be. Vízben jól oldódik, gyökéren keresztül is nagyon jól felszívódik, így kiváló talajon keresztüli hatással és hosszú hatástartammal is rendelkezik. Az izoxaflutol egyszikûek elleni hatását jól kiegészíti, a kétszikû gyomok elleni hatását pedig erõsíti.

Izoxaflutol: a Merlin flexx jól bevált, széles hatásspektrumú, HPPD gátló hatású herbicid hatóanyaga.

A kezdeti tünetek látványos kifehéredésben jelentkeznek, majd ezt követõen a gyomok rövidesen elszáradnak. Megbízható kezdeti hatását rendkívül hosszú hatástartam követi. Egyedi „a gyomok késõbbi keléséhez szinkronizált megújuló hatása”-a kukorica állományzáródásán túl véd a késõbbi gyomosodás ellen.

Kényelmesen széles hatásspektrumAz Adengo a kukorica több mint 60 féle magról kelõ egy- és kétszikû gyomnövénye ellen hatékony. Az Adengo gyomirtó hatékonysága kiemelkedõen jó az általános magról kelõ kétszikû gyomnövények, mint a parlagfû, a disznóparéjfélék, a fehér libatop stb. ellen, de érzékenyek a nehezen írtható kétszikû gyomnövények is, például a keserûfû-félék, csattanó masz­­lag, selyemmályva, vadkender, szerbtövisfajok stb.Az Adengo kezelésre érzékenyek a magról kelõ egyszikûek is, pl. a muhar-félék, a kakaslábfû, a magról kelõ fenyércirok, az egynyári perje. Az Adengo vadköles elleni hatása a Merlinhez hasonlóan kiváló, de ezt a hatást az izoxaflutol melletti új hatóanyag különösen levélen keresztül tovább erõsíti.

Kényelmesen rugalmas alkalmazhatóságAz Adengo speciális erõssége, hogy hatékonyan alkalmazható a korai gyomosodás ellen akár pre- akár korai posztemergensen. Csapadékos tavaszon érdemes kihasználni, hogy az Adengo mindkét hatóanyagának kiváló a preemergens hatása. Száraz idõjárás esetén korai posztemergensen alkalmazva a már kikelt gyomok levelén közvetlenül felszívódva pusztítja el azokat, a talajon keresztüli hatása pedig megakadályozza a késõbbi gyomkelést.A kukorica fejlettsége

Preemergensen: a kukorica vetése után, kelése elõtt, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni. Korai posztemergensen: szögcsíra állapottól a kukorica 3 leveles fejlettségéig lehet kijuttatni.A gyomok fejlettsége

A magról kelõ kétszikû gyomfajok 2–4 valódi leveles, a magról kelõ egyszikû gyomnövények 1–3 leveles fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre.

Kényelemesen hosszú hatástartamAz Adengo használatának egyik legfontosabb elõnye, hogy bármikor is alkalmazzuk, talajon keresztüli hatása onnan indul és az állományzáródáson túl, a gyomirtási szezon végéig tart.Stabilitás a talaj felszínén

Az Adengo hosszú hatástartammal rendelkezik, mert hatóanyagai stabilan megkötõdnek a talaj felszínén és nem bomlanak el az UV fény hatására.Szinkronizált hatás

A „gyomkeléshez szinkronizált hatásának” köszönhetõen a lehulló csapadék a gyomok csírázásával egy idõben hozza mûködésbe az Adengo hatóanyagait. Megújuló aktivitás

Az Adengo egyedi megújuló aktivitásának köszönhetõen a késõbb lehulló csapadék után ismét kifejti hatását. Ez a speciális tulajdonság extra hatásbiztonságot ad a gyomirtási szezon teljes ideje alatt.

Kényelemes technológiaAdagolás

Az Adengo általánosan javasolt dózisa: 0,4 l/ha. Várhatóan erõs gyomosodás, vagy ha az állománykezelés idejére már túlfejlett gyomnövények vannak a területen, magasabb dózisban (0,44 l/ha) kell kijuttatni. (Javasolt vízmennyiség: 250–300 l/ha)Kombinációk

Évelõ kétszikûek, erõs mezei acat, vagy aprószulák fertõzés esetén, illetve száraz tavaszokon a túlfejlett kétszikû gyomok elleni – a hatás fokozása céljából dikamba 2,4-D hatóanyagú kombinációs partner hozzáadása javasolt az engedélyokiratukban meghatározott dózisban.Évelõ egyszikûek ellen

Amennyiben a területen valamilyen évelõ egyszikû gyomfaj (fenyércirok, tarackbúza) található, az Adengo a kezelt területen hatékonyan pusztítja a magról kelõ egyedeiket, a már rizómás növényeken pedig kifehérítõ, növekedésgátló hatású. Késõbb a rizómás alakok ellen Monsoon alkalmazása javasolt a kukorica 5–7 leveles korában. Az Adengo kijuttatása és a következõ posztemergens kezelés között minimum két hét várakozási idõ szükséges.

Adengo a kényelmes kukorica gyomirtó szerAz alacsony dózis kevés anyagmozgatást és könnyû kezelhetõséget tesz lehetõvé. Az Adengo rugalmas alkalmazhatósága: pre - korai posztemergens kijuttatási lehetõsége lehetõvé teszi, hogy az aktuális idõjárás alapján döntsük el, mikor juttatjuk ki. Hatóanyagai a gyomok földalatti és földfeletti részein egyaránt felszívódnak, így biztosan célba érnek. Hatásspektruma rendkívül széles, hiszen több mint 60 féle magról kelõ egy- és kétszikû gyomnövény ellen hatékony. Kettõs hatása – a két gyomirtó hatóanyag jól kiegészíti és erõsíti egymást – még a nehezen irtható gyomok ellen is hatékony megoldást nyújt. A korai gyomkonkurencia elleni hatásán túl a szezon végéig tartó hosszú hatástartama véd az újrakelés ellen. Ráadásul, a benne található két gyomirtó komponens különbözõ hatásmódú, ezért az Adengo beépített rezisztencia védelemmel is rendelkezik.

Adengo – Tiszta kezdet, jó termés

Miért van szükség a széfenerre?

Itt megtudhatja: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/239

Rikk István • Bayer CropScience