MENÜ

A Güttler idei újdonsága a SuperMaxx magágykészítõ

Oldalszám: 22
2014.02.19.

A gazdálkodók igényeit felmérve született meg a legújabb gép a Güttler kínálatában, amely nem csak egyszerûen egy tavaszi magágykészítõ, hanem sokkal több annál, de errõl is szót ejtünk majd egy kicsit késõbb.

 

 

Elõtte azonban nézzük meg, hogy mi is igazán a kultivátor szerepe a talajmûvelésben. A klasszikus értelemben vett könnyû kultivátorokkal legfeljebb 15 cm mélységben dolgozhatunk. Ezek a kultivátorok elsõsorban lazító munkát végeznek. A lazítás lényege, hogy a tömörödött, összeállt talajrészeket szétválasszuk, ezáltal javítsuk a talaj levegõellátottságát és kedvezõen befolyásoljuk a talajéletet. A lazítás tovább javítja a talaj fizikai és kémiai állapotát, illetve elõsegíti a megfelelõ vízgazdálkodást.

A könnyû kultivátorok feladata még a talaj keverése is. Ezzel a mûvelettel a szármaradványokat, illetve a kijuttatott növényvédõ szereket tudjuk optimálisan eloszlatni a talajban. Mindannyian tudjuk jól, hogy milyen fontossággal bír a különbözõ mûtrágyák esetében a hatóanyag megõrzés miatt a kijuttatás utáni mielõbbi bekeverés.

Csekély mértékben porhanyító hatása is van a könnyû kultivátoroknak, bár ez a tulajdonság nem minden esetben kedvez a talaj fizikai állapotának. Összességében azonban elmondható, hogy a jó állapotban lévõ talajok esetében elfogadható mértékû ez a porhanyító hatás.

A Güttler Supermaxx kultivátor megalkotásánál figyelembe vettük ezeket a tulajdonságokat. A gép sokoldalúságát mutatja, hogy nem csak tavaszi magágykészítésre, „kombinátorozásra” alkalmas. Ezzel a géppel a könnyebb mûvelésû talajokon a tarlóhántást is elvégezhetjük, mivel a gép felépítése és a kapák mérete ezt lehetõvé teszi. Mind a magágykészítés, mind a tarlóhántás esetén képes a Güttler SuperMaxx a talajt megfelelõ mértékben lazítani és keverni. A többcélú felhasználás miatt válik a Güttler SuperMaxx egy gyorsan megtérülõ befektetéssé.

Páska Norbert • agrármérnök-tanár

Ha érdeklik a további részletek a Güttler SuperMaxx magágykészítõvel kapcsolatban, vagy akár kipróbálná, akkor keresse kollégánkat, Vörös Endrét a +36-30/236-9503-as telefonszámon! www.guttler.hu