MENÜ

A Colombus kukoricában - KITE tapasztalatok

Oldalszám: 52
2014.02.19.

A Colombus* EC nevû kalászos gyomirtó szer 2010 februárjában megkapta a felhasználási engedélyt szemes kukorica gyomirtására. A készítménnyel kísérleti körülmények között 2006 óta foglalkozunk.

 

 

Alapvetõen az Alföldön található, nehezen írtható magról kelõ és évelõ kétszikû gyomnövények elleni hatékonyságát vizsgáltuk. Minden évben 10–12 helyen, átlagban 4–6 parcellán állítottuk kísérletbe a készítményt; 4 év alatt összesen közel 200 parcellán. Így módunk nyílt arra, hogy a Colombust különféle idõjárási körülmények között, számos kombinációs partnerrel és dózisban megvizsgáljuk.A kukoricában elõforduló legfontosabb egyéves kétszikû gyomnövények a parlagfû, a szerbtövis fajok, a csattanó maszlag, a selyemmályva, a vadkender, a keserûfû fajok, az árvakelésû napraforgó (IMI és SU toleráns is). Az évelõk közül a mezei acat, az apró szulák, a sövényszulák, a vidrakeserûfû, a fekete üröm, a hamvas szeder, a mogyorós lednek, a csorbóka fajok. Ezen gyomok ellen a rendelkezésre álló készítmények döntõen a hormon hatóanyagot tartalmazó csoportba tartoznak. Hatékonyságuk általában 90–95% között mozog, de pl. a szulák fajok, a vidrakeserûfû, a szeder fajok ellen a hatás ennél jóval gyengébb. Ugyanakkor a hormon hatóanyagok hatásspektruma viszonylag szûk és a kései alkalmazásuk komoly fitotoxicitást okoz. Tapasztalatunk szerint a Colombus használatával ezek a hátrányok kiküszöbölhetõek.

 Vizsgálatainkban a Colombus dózisa az 1,0 l/ha dózistól a 1,5 l/ha dózisig változott (1-2. ábra). A magról kelõ gyomok ellen általában az 1,0 l/ha dózis elegendõnek bizonyult. A szer kiválóan írtja a gyomok 6–8 leveles stádiumáig (az optimális fejlettség a 2–4 levél) a parlagfüvet, a szerbtövis fajokat, az árvakelésû napraforgót. 4–6 levélig a selyemmályva, a csattanó maszlag, a vadkender és a keserûfû fajok sem jelentenek problémát. Az évelõ gyomok közül 1,0 l/ha dózisban kiválóan írtja a sövényszulákot és a mogyorós ledneket.

 


 

 

Ha kevés egyedszámban van jelen a mezei acat, az apró szulák, a hamvas szeder és a vidrakeserûfû, akkor szintén elegendõ az 1,0 l/ha. Ha ez utóbbi gyomokból több van vagy nagyobb fejlettségûek, akkor szükség lehet az 1,25–1,5 l/ha dózis alkalmazására. Így olyan gyomirtó hatást tapasztalhatunk, amel­lyel más gyomirtó szerek nem rendelkeznek. A készítmény hatóanyagai ráadásul felszívódnak a gyökerekbe, ezért azoknak a pusztulását is okozza. A Colombust ezenkívül rugalmasabban lehet felhasználni kukoricában, mivel 1 és 7 leveles kukoricaállapot között bármikor felhasználható.Egyszikûirtó készítményekkel kombinációban alkalmazva a Colombus ajánlott dózisa szintén 1,0 l/ha. Bízunk abban, hogy aki idén kipróbálja a Colombust a kukorica gyomirtásában a nehezen írtható kétszikû gyomok ellen, az nem fog csalódni a készítményben.Papp Zoltán • KITE Zrt

* A Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye.