MENÜ

A Biotronic GutPower összehasonlítása egyéb vajsavkészítményekkel

Oldalszám: 88
2014.02.19.

A vajsavat már hosszú ideje használják az állatok takarmányozásában, de ennek a vegyületnek elõnyei és hátrányai is vannak. A BIOMIN megalkotta azt a formulát, amelyben a vajsav jótékony hatásai messzemenõen kihasználhatóak és nem kell félnünk a negatívumoktól.

 

 

Köztudott a vajsavról, hogy rendkívül jó hozamfokozó hatással rendelkezik, de az is ismert, hogy kellemetlen szagú, illékony vegyület és nagyon gyorsan felszívódik a gyomorból. A szaga miatt az állatok nem szívesen fogyasztják, csak pótlólagos illatanyagokkal együtt célszerû adni. A gyomorból való gyors felszívódása pedig megakadályozza azt, hogy a megfelelõ helyen, a vékonybélben fejtse ki a hatását, ott ahol a bélbolyhokat kellene táplálnia.A Biotronic® GutPower és a Na-/Ca-butirátok közti különbség nagymértékben függ attól, hogy a butirátot tartalmazó terméknek milyen az összetétele és a formája. Általában az alábbi termékeket tudjuk megkülönböztetni a piacon:1. Na-, Ca-butirát2. Polipeptid filmmel bevont Na-, Ca-butirát3. Zsírmátrixal bevont Na-, Ca-butirát

1. A Na-, Ca-butirátok vajsavtartalma kb. 80%. A baromfiak esetében 40%-a már a begyben felszívódik, de a maradék 60% sem by-pass jellegû a gyomorban, sertéseknél pedig a teljes mennyiségnek nincsen gyomorvédettsége. A sósav hatására a butirátok a gyomorban hidrolizálódnak, azaz a vajsav elválik a Na-tól és Ca-tól. A szabad vajsav azonnal felszívódik a vékonybél legfelsõ szakaszából, ezáltal a hatását nem tudja kifejteni a bél további szakaszain, azaz nincs elnyújtott hatása. Nagy gond ezekkel a készítményekkel, hogy nagyon rossz szagúak, az állatok nem szívesen fogyasztják.2. A Polipeptid filmmel bevont Na-, Ca-butirátok általában 85% Na-, Ca-butirátot tartalmaznak, ebbõl adódóan a termék szabad vajsavtartalma 68%. A vizsgálatok szerint a polipeptid film védelem abban a pillanatban sérül, amint valamilyen nedvesség éri a terméket. Ez lehet akár a levegõ nedvességtartalma is, vagy a termék elfogyasztása után az állatban lévõ nedves környezet. Következésképpen elõbb vagy utóbb az elfogyasztást követõen a polipeptid filmmel bevont Na-, Ca-butirátok tulajdonságaikat tekintve megfelelnek a nem védett Na-, Ca-butirátoknak, azaz a gyomorban gyorsan bomlanak, a vékonybél elején felszívódnak és nincs elnyújtott hatásuk. Ráadásul ezeknek a termékeknek is kellemetlen a szaga.

3. A zsírmátrixal bevont Na-, Ca-butirátok szabad vajsavtartalma csupán kb. 24%, mivel az összetételük 30% Na-, Ca-butirát és 70% hidrogénezett zsír. A termék garantálja a by-pass hatást a gyomron keresztül, mivel a hidrolizált zsír védetté teszi a vajsavat a sósav hidrolizáló hatásával szemben. Az elnyújtott hatás is jellemzõ a termékre, mivel a bélben a lipáz hatására fokozatosan szabadulnak fel a vajsav molekulák, de ez sajnos csak limitált mennyiségben lehetséges az alacsony vajsavtartalom miatt (24%). Továbbá ez a termék sem jeleskedhet kellemes illattal.

4. A Biotronic® GutPower ezzel szemben a vajsavnak a mono-, di- és trigliceridjeibõl, valamint a kapronsav és a kaprilsav trigliceridjeibõl álló formula, amelyben a gliceridekkel kombinált vajsav változatlanul halad át a gyomron és lassan szabadul fel a vékonybélben. A Biotronic® GutPower 59% vajsav-trigliceridet és 6% kapron- és kaprilsav-trigliceridet tartalmaz (50% vajsav és 5,7% kapron- és kaprilsav tartalom), ezzel egy olyan formulát sikerült megalkotni, amely egy egyedülálló, magas vajsavtartalmú by-pass termék és egyben szagtalan is. Ez ugyanaz a molekula, amely a tejben is megtalálható. Ezzel a formulával kihasználható a különbözõ szénláncú molekulák (C4, C8, C10) kombinált jótékony hatása. A termék a többi zsírhoz hasonlóan ellenáll a sósav hidrolízisének a gyomorban, de a bél teljes szakaszában a lipáz aktivitásnak köszönhetõen a hatóanyagok elnyújtottan tudnak felszabadulni.

A Biotronic® GutPower egyediségét több tényezõ is adja. Nem illékony és nem kellemetlen szagú, így könnyen kezelhetõ készítmény. Magas koncentrációban tartalmazza az aktív hatóanyagok by-pass formáját, amelyek lassan szabadulnak fel a vékonybélben. A kapronsav és a kaprilsav antimikrobiális hatású és ezt a hatását pH7-en fejti ki a legjobban, azaz a vékonybélben, ahol ezek a savak a formulából felszabadulnak.

A kapronsav és a kaprilsav trigliceridjei plusz energiát is szolgáltatnak az állatoknak.A Biotronic® GutPower hatásmechanizmusa:1. A termék tápanyagként szolgál a bélhámsejteknek és gyors energiát biztosít.

A vajsav a bél szintjén kerül felhasználásra, így stimulálja a bélbolyhok növekedését, így növeli a bélbolyhok hosszát és a bélkripták mélységét.2. Fokozza a bélfal azon sérüléseinek helyreállítását, amelyek a bél megbetegedései és a táplálkozási zavarok miatt keletkeztek, valamint ellenállóbbá teszi a bélfalat a különbözõ megbetegedések ellen.3. A bél mikroflórájára is hatása van, szelektív antimikrobiális hatással rendelkezik.

Ezeknek a hatásoknak eredményeként megnövekedik a felszívó felület a bélben a bélbolyhok hossza által, amely következetesen jobb tápanyagfelszívódást biztosít. A hasznos mikroflóra növekszik, a patogén baktériumok száma pedig csökken az emésztõrendszerben. A butirátok bizonyítottan hatékonyak az E.coli, Szalmonella, Closztridium és Campilobakterek számának csökkentésében, valamint növelik a Laktobacillusok számát. Csökken a hasmenés elõfordulása, valamint az elhullások és egyéb kiesések lehetõsége is. A teljesítménynövekedés és a javuló fajlagos takarmányfelhasználás pedig javítja a termelés hatékonyságát és növeli a profitot a gazdaságban.

 

BIOMIN Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth L. u. 14.

Tel.: 06-96/576-133

Fax: 06-96/576-134

E-mail: [email protected]