MENÜ

Puma Komplett - kalászos védelem a teljesség igényével

Oldalszám: 19
2014.02.27.

Európa fejlettebb országaiban a búza és a kukorica gyomirtás hektárköltsége közel esik egymáshoz. Tõlünk Nyugatra és Északra ugyanis a kalászosok gyomirtásában a legtöbb esetben az egyszikû gyomok elleni megfelelõ védelem jelent komoly kihívást. A kezelt terület kb. 2/3-án a költségesebb egyszikû- és ún. kereszt-spektrumú (egy- és kétszikûirtó) gyomirtó szereket alkalmazzák.

 

 

Ezzel szemben hazánkban az egyszikûek ellen sokkal kisebb arányban védekeznek, mint amit a tényleges fertõzés igényelne. A fûfélék közül nálunk a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, és a vadzab képezi a vezetõ triumvirátust. Helyenként azonban más fajok, így a rozsnok-félék, vagy az évelõ tarackbúza és a nád is fertõz. A széltippan a 6-7. helyrõl az Ötödik Országos Gyomfelvételezés eredményei szerint a 3. helyre lépett elõ, alig elmaradva az ebszékfûtõl és a parlagfûtõl. Emelkedett a vadzab jelentõsége is, sajnos épp azokban a körzetekben, ahol a termelés színvonala nem teszi lehetõvé a költségesebb védekezést. A korábban fõként a "Szolnok - Csongrád - Békés háromszögben" fertõzõ ecsetpázsit mára megtalálható már Bács-Kiskun megyében is.

A fûféle gyomok nálunk is igen fontosak és egyre növekvõ területen fertõznek. Erõs fertõzés esetén az egyszikûek igen nagy kárt okozhatnak, hiszen a gabonával együtt felnõve kiszoríthatják a haszonnövényt a területrõl. A terméskiesés akár a 40-50 %-ot is elérheti.

Az egyszikûek elleni védekezésnek is alapja az integrált szemlélet, azaz a technológiai elemekben rejlõ lehetõségek kihasználásának és a gyomirtó szerek alkalmazásának megfelelõ arányú együttese.

Egyik legfontosabb elem a vetésváltás. Kalászosokat ne termesszünk több évig önmaguk után, mert ez kedvez a fûfélék felszaporodásának! Okszerû talajmûveléssel könnyen pusztíthatjuk a gyomokat, csökkentve a gyomnyomást. Fontos szempont a kalászosok gyomelnyomó képességének kihasználása. A talajmûvelés, a vetés, a tápanyagellátás, és minden, ami az egyenletes, optimális sûrûségû állományt célozza, segíti a gyomok elleni küzdelmet. A terület kiválasztása különösen jelentõs az olyan gyenge gyomelnyomó képességû kultúrában, mint a tavaszi árpa.

Mindamellett az egyszikû gyomok elleni védekezésben sem nélkülözhetõk a hatékony herbicidek. A kalászosokkal való rokonság miatt a hatékony, de a kultúrát kímélõ anyagok kifejlesztése igen költségigényes, ezért az ilyen készítmények ha-költsége is magas. Alkalmazásuk azonban megtérülõ befektetés, hiszen a költség többszörösének megfelelõ termést tudunk velük megvédeni.

A Bayer CropScience palettáján szerepel a Puma Extra, amely a világ legnagyobb területen alkalmazott kalászos egyszikûirtója.

Ez a speciális készítmény az egyetlen olyan herbicid, amellyel az egyszikû gyomok széles skálája ellen rugalmasan védekezhetünk. A Puma Extra hatékony a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, a vadzab-fajok, a muharfélék, és más fûféle gyomfajok ellen. Zab kivételével minden kalászos gabonában felhasználható. A Puma Extra kijuttatása általában külön menetben indokolt, de szükség esetén a kétszikûek ellen Sekator OD-val tankkeverékben is kijuttatható.

A Puma Extra antidótumot tartalmaz, ami felgyorsítja a hatóanyagok lebomlását a kultúrnövényben, kizárva így a fitotoxicitás lehetõségét.

Hiba, ha késõn avatkozunk be az egyszikûek ellen. Ekkorra a gyomok már kárt okoznak, s az eredmény terméskiesés. Bár a Puma Extra kijuttatási idejét az állomány fejlettsége nem befolyásolja, a kártétel megelõzése és a hatékony gyomirtás miatt a minél korábbi kezelés javasolható. Ilyenkor a gyomokat még alig takarja a kultúra, a kisebb gyomok pedig nem okoznak még súlyos kárt. A kisebb gyomok elleni kezeléssel jelentõs megtakarítást is elérhetünk, hiszen a Puma Extra dózisa a gyomok fejlettségétõl függ.

Egyszikû gyomok elleni védekezésnél nagyon fontos a megfelelõ kijuttatástechnika. Az apró cseppes permetezés a megfelelõ hatás alapfeltétele, hiszen a fûfélék levele keskeny és gyakran a függõleges állású. A szórófej, lémennyiség és nyomás gondos megválasztással lehetünk eredményesek.

A Puma Extra szakmailag indokolt mértékben való alkalmazását segítendõ a készítmény felhasználói 2010-ben ajándék Sekator OD-t és Decis Mega-t kapnak. Így jött létre a Puma Komplett csomag, ami - zab kivételével - minden kalászos kultúrában felhasználható. A 20 ha-os csomag összetétele: 20 liter Puma Extra, 3 liter Sekator OD és 2 liter Decis Mega. Mindez a gazdálkodónak nem kerül többe, mint az adott területre szükséges Puma Extra 2009-ben.

Bízunk benne, hogy az immár 4. éve sikeres Jubileum csomagunk mellett a Puma Komplett létrehozásával még jobban be tudjuk tölteni küldetésünket: a magyar mezõgazdaság szolgálatát korszerû, gazdaságos növényvédelmi készítményekkel. Kérem kedves olvasóimat, hogy forduljanak bizalommal kalászos védelmi technológiánk felé, és feltétlenül használják ki a Jubileum és a Puma Komplett csomagok nyújtotta elõnyöket.

Farády László