MENÜ

Miért épp Rauch Axis 30.1W ?

Oldalszám: 65
2014.02.25.

A Fejér megyei Füle községben járva találkoztunk Varga Szabolcs növénytermesztési ágazat vezetõvel. Beszélgetésünk célja a 2009-ben vásárolt Rauch Axis mûtrágyaszórók elsõ tapasztalatainak értékelése.

 

 

A fiatal szakemberrel a vállalkozás telephelyén találkoztunk. Elsõ utunk a gépekhez vezetet. A géppark összetétele jó ízlésre vall. Neves gyártók, professzionális gépei állnak a fülei gépudvarban.

 


 

 Szabolcs a cég bemutatásával kezdi beszélgetésünk hivatalos részét. A fülei Búzakalász Mg. Szövetkezet körülbelül 1625-1630 ha-t mûvel, ezzel együtt cca. 600 ha-t integrálunk. A tagság õstermelõként rendelkezik a területtel, mi pedig különbözõ szolgáltatásokat végzünk nekik, mint pl. talajmûvelés, permetezés, mûtrágyázás, stb. 2010 –ben 660 hektáron vetettünk õszi búzát, 162 hektáron õszi takarmány árpát, 226 hektáron káposzta repcét. Továbbá tervezzük 219 hektáron napraforgó, 301 hektáron kukorica és 67 hektáron mustár vetését.A tudatosan felépített, a maguk területén specialistának számító gyártók termékeibõl álló géppark az elmúlt 5 év munkájának egyik eredménye. Minden pályázati lehetõséget igyekeztünk kihasználni és ezeket sikerült is megvalósítani. Ezeknek a beruházásoknak ilyen dinamikus megvalósítása természetesen hordoz magával kockázatokat, de a nehézségeket sikerült leküzdenünk, ezért viszonylag új gépeink vannak. Mivel állatenyészési ágazatunk is van, 200 kocás sertésállománnyal rendelkezünk, ezért az ahhoz köthetõ pályázati lehetõségeket is szeretnénk megvalósítani, ill. ezek folyamatban vannak.

Közben megérkeztünk látogatásunk céljaként említett Rauch Axis 30.1 W típusú mûtrágyaszórókhoz. A vásárlás elõzményeirõl elmondható: A 2009-es mûtrágya árak mellett igyekeztünk a lehetõ legjobb gépet kiválasztani. A Valkon Kft. területi képviselõje keresett bennünket és ajánlotta ezt a gépet. Döntés elõtt tanulmányoztuk a különbözõ szaklapokat, prospektusokat, valamint internetes fórumokon utána olvastunk a különbözõ típusoknak. Döntésünket nagyban befolyásolta, hogy a szomszéd faluban is van egy Rauch mûtrágyaszórója egy gazdának és nagyon jó véleménye, tapasztalata volt róla! Más termékeket is alaposan szemügyre vettünk, de mégis a Rauch Axis 30.1 W típus mellett döntöttünk, mert ár-érték arányban, mûszaki tartalomban és könnyû kezelhetõsége miatt ezt tartottuk a számunkra legmegfelelõbbnek. A terület nagysága és az erõgép kapacitásunk miatt, - ugyanis két 100 LE-s traktorral végezzük a mûtrágyaszórást- mindjárt két darab teljesen egyforma felszereltségû, mérleggel szerelt mûtrágyaszórót állítottunk be.

A tavaly õsszel megvásárolt gépek az elsõ munkán már túl vannak. Szabolcs összegezte tapasztalatait az elsõ szórásról. 2009 õszén repce alapmûtrágyázása során próbálhattuk ki az akkor már saját gépünket. Természetesen ekkor lehettünk teljesen biztosak abban, hogy jó döntést hoztunk. Szemmel láthatóan nagyon jól nézett ki a szórásképe. A gépkezelõk is szeretik, könnyû vele dolgozni, gyorsan megtanulták a gépkezelését. Az õszi szezonban mintegy 1200 hektáron szórtunk a gépekkel mûtrágyát. Az a tapasztalat, hogy kg-ra pontosan azt a mennyiséget szórják ki, mint amit elõtte beállítottunk rajtuk. Eddig semmiféle karbantartásra nem volt szükség, semmilyen meghibásodás nem történt. Elvárásainknak megfelelõen teljesítettek a gépek, így bizalmunk tovább erõsödött a típus mellett.

A szállító Valkon Kft-vel eddig elégedettek vagyunk. A gépeket a megbeszélt határidõre leszállították. Számomra az üzembiztonság szempontjából fontos, hogy a kezelõk ismerjék a gépet. A szervizes kolléga beüzemelés közben korrekt oktatást is tartott, így a gépkezelõk a géppel magabiztosan tudtak dolgozni.

Február elején járunk, lassan készülünk a tavaszi szórásokra. A gépeknek jövõben sok munkájuk lesz, de a tavalyi teljesítményük bizonyította, hogy szövetkezetünknél a mûtárgyszórás a következõ 10 évben megoldott.-RL-