MENÜ

KWS avagy a népi hagyományok tisztelete

Oldalszám: 39
2014.02.25.

A népi hagyomány úgy tartja, ha újév napján férfi látogatja meg elõször a házat, egész évben szerencse mosolyog a ház lakóira. Ha azt nézzük, hogy 2010 elsõ munkanapján régi jó barátunkat, Herceg Zsoltot látogattuk meg Csaholcon, akkor reméljük, meghozzuk neki ebben az évben is a szerencsét. Mire is értjük ezt?

 

 

A magánjellegû érdeklõdési kört kimerítve arra kértük, meséljen, a debreceni alma mater elhagyása óta mit sikerült elérnie.

„Sok dolog történt velünk 2006 óta. Édesapámmal megalakítottuk a Herceg-Farm Kft-t, melynek két fõ profilja az állattenyésztés és a növénytermesztés.

 

Fejõs létszámunk 2007. januárjában 42 db volt, 2009. decemberében a tejelõ állományunk már 95 tehénbõl állt. A lelkiismeretesség és a szorgalom meghozta gyümölcsét. 2007-ben 11945 kg-mal megkaptuk a Holstein Fríz Tenyésztõk Egyesületétõl a Magyarország legértékesebb tenyészete címet. A következõ évi kemény munkának ismét meglett az eredménye: 2008-ban 12581 kg-mal szintén kiérdemeltük ezt a címet. Ezek a mennyiségek természetesen az évenkénti zárt laktációra érvényesek. Az elért eredmények komoly elismerést jelentettek a szakma számára is, hiszen Magyarországon 2008-ig nem volt tehenészet, amely átlépte volna a 12000 kg-os határt.Növénytermesztési ágazatunk 210 ha-t ölel fel, melybõl 90 ha legelõ, 120 ha szántó. Területeink nagy része Tisztaberek határában található, értékük 12 aranykorona hektáronként. Talajaink többsége kötött agyagtalaj, melyek sajátossága, hogy a tavaszi szántás elhagyását követõen õsszel fontos a barázdák, a nyitott barázdák kialakítása, mivel ezek a talajok rossz vízgazdálkodásúak. Vetésünk általában április 20-a körül kezdõdik, 75.000 szem/ha-os vetõmagnormával.Vetésszerkezetünk gerincét a kukorica adja, 65 ha silókukorica és 30 ha takarmánykukorica kerül minden évben elvetésre. Silókukorica termõterületünk 90%-án a KWS Karen nevû hibridjét termesztjük. Azért esett erre a választásom, mert megnyerõ volt a kukorica habitusa, kiváló beltartalmi eredményei, a növény robosztussága, vad zöld színe, silózáshoz kiváló nedvességtartalma, állományban mutatott tulajdonságai: kiváló szem-szár aránya, alacsony lignintartalma és ebbõl eredõ kiváló hasznosulása. Átlagos évjáratban területeinken 350-380 q /ha az elvárt termésátlag, ebben az évben azonban 65 ha átlagában 480 q-t takarítottunk be.Takarmánykukorica termõterületünk egészét a KWS Amandha nevû hibridjével vetettük be, melynek FAO száma 440-es. Azért választok magas FAO számú anyagot, mert ha szükséges, silóként is hasznosítható, de ha szemnedvessége eléri a megfelelõ értéket, szemes kukoricaként takarítjuk be. Az Amandha betakarításkori szemnedvességtartalmának értékelésénél meg kell említenem, hogy az idei évben hullott csapadék 570 mm volt, melybõl 250-300 mm betakarításkor ért bennünket. Ennek ellenére az Amandha-nak 30 ha átlagában 95 q volt a hektáronkénti termésátlaga, 22-23%-os betakarításkori szemnedvességgel. A 2009-es évben mind a siló mind a szemes kukorica választásom kedvezõtlen adottságú területen is átlagon felüli eredmények elérését tette lehetõvé.

Eredményeinkhez a KWS nagymértékben hozzájárult kiváló kukorica, napraforgó és õszi káposztarepce vetõmagjaival. Remélem, idén is meghozzátok a szerencsénket!”

 


 

Szeretnénk megköszönni Herceg Zsoltnak a tájékoztatást, családjának egészséget, munkájához erõt és kitartást kívánunk! Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy megérkeztek a 3. generációs KWS hibridek: Krabas, Kornelius, Kessos, melyek az eddigi kukoricafejlesztési sorokban, demo- és az MgSzH-s kísérletekben is kimagasló eredményt mutattak.A Krabas (FAO 310) a KWS kukoricanemesítés új csúcs hibridje. Minden évjáratban és termõhelyen kiemelkedõen magas termõképesség és nagyfokú termésstabilitás jellemzi. Az aszályos 2009. évben 64 üzemi kísérletünkben átlagosan 9,26 t/ha száraz termést adott.A Kornelius (FAO 380) a korai éréscsoport végén érõ stabil hibrid. Magas termõképességét és termésstabilitását a rendkívül száraz 2007. és a kedvezõbb klímájú 2008. években egyaránt bizonyította. Magas, robosztus, zöld száron érõ növények, gyors kezdeti fejlõdés és kiváló termékenyülés jellemzi.A Kessos (FAO 440) rendkívül magas termõképességû, középérésû hibrid. Magas, zöld száron érõ növényei jól termékenyült, Fusarium-mal szemben átlagon felül ellenálló csöveket hoznak. Elsõsorban jó adottságú termõhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk.

Amennyiben bõvebb információra van szüksége, keresse kollégáinkat az egész ország területén, vagy tekintse meg honlapunkat: www.kws.hu

 

Pálovics Balázs

Regionális értékesítési vezetõ

B.-A.-Z., Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tel: +36 20/800-9629Kántor Krisztián

Területi képviselõ

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tel: +36 20/312-3566