MENÜ

Javaslatok a repce levéltrágyázására

Oldalszám: 77
2014.02.21.

Napjaink növénytermesztésében az egyik leggazdaságosabban termeszthetõ növény a repce. A mai modern agrotechnikával már nem álom a 4-5 t/ha termésmennyiség. Az ilyen terméseredmény azonban csak megfelelõ tápanyagellátással érhetõ el. Ezen belül is kiemelkedõ a mikroelem pótlás, amelyet gazdaságosan csak levéltrágyázás formájában oldhatunk meg.

 

 

A repce magas tápanyagigényû növény. A mikroelemek közül kiemelkedik bórigénye. 1 tonna mag és a hozzá tartozó zöldtömeg 0,3 kg Bórt igényel. Ezt a mennyiséget nem tudja a talajból felvenni a növény, ezért feltétlenül szükség van a levélen keresztüli pótlásra.Cégünk már 1984 óta foglakozik különbözõ összetételû folyékony levéltrágyák gyártásával. Jelenleg 50 féle összetételt gyártunk, melyekbõl a következõket javasoljuk a repce termesztése során alkalmazni.Õsszel a fagyok beállta elõtt Damisol Bórkoncentrátum (75 g/l B + 180 g/l K) 2-3 l/ha, vagy Damisol Bór Extra (150 g/l B) 1,5-2 l/ha. Ez a kezelés növeli a kis növényekben a szénhidrát koncentrációt, így lényegesen javítja a télállóságot.Tavasszal a szárbaszökkenés kezdetén az aktuális kártevõk elleni védekezéssel együtt célszerû egy komplex hatóanyagtartalmú levéltrágyázással serkenteni a növények növekedését. Ez fõleg száraz idõjárás esetén lehet nagyon fontos. A Damisol Kondi (NPK+mikroelemek) 4-6 l/ha, vagy a Damisol Extra (NPK+mikroelemek) 3-4 l/ha adagját célszerû ekkor kijuttatni.A legfontosabb a virágzás elõtti levéltrágyázás, hiszen ekkor tudjuk kijuttatni a virágszervek egészséges fejlõdéséhez és a jó megtermékenyüléshez szükséges bór mennyiségét. Ebben a stá-diumban a következõ készítményeket illetve azok kombinációját javasoljuk kijuttatni:

Damisol Bórkoncentrátum 5 l/ha, vagy Damisol Bór Extra 3-4 l/ha, vagy Savabór Extra 3-4 l/ha. Ezeket a készítményeket célszerû kombinálni a Damisol Nitrogén 5-10 l/ha adagjával azért, hogy a virágzati tengely minél hosszabb legyen, és több becõ tudjon kialakulni. Ezen kívül nagyon jó, ha a Damisol Kén 5-7 l/ha mennyiségét is az oldathoz adjuk. Ez segíti az olajtartalom növekedését.A legegyszerûbb és költségeiben is a legkedvezõbb, ha a Savabór Plusz 4-5 l/ha adagját használja a termesztõ, mert ebben a készítményben együtt megtalálható a nitrogén a kén és a bór. (N18%, S19%, B6%)

A fent vázolt levéltrágyázások segítségével a tapasztalatok szerint 0,8-1,2 t/ha többlettermés érhetõ el.Ladányi Péter

ügyvezetõ igazgató

Damisol Kft. Albertirsa