MENÜ

Szántóföldi kísérletek 2009.

Oldalszám: 32-33
2014.03.03.

A Linzer Agro Trade Hungary Kft. idén is végzett szántóföldi kísérleteket a hazai agráregyetemekkel, valamint magángazdaságokkal együttmûködésben, annak érdekében, hogy tápanyag-ellátási kérdésekben munkatársaink a lehetõ legjobb szaktanáccsal tudjanak szolgálni a partnereink részére.Kísérleteinkben többek között azt vizsgáljuk, hogy egyes termõhelyeken, adott növénynek melyik NP, illetve NPK termékünk a legmegfelelõbb, valamint már évek óta végzünk összehasonlító vizsgálatokat a különbözõ nitrogénmûtrágyák hatására vonatkozóan.

 


 Az NP-NPK vizsgálatok során a következõ eredményeket kaptuk:

1. Búza esetében a LINZER MAX (18/25/0+2S+Zn)  NP mûtrágyánkat bátran ajánljuk alaptrágyaként, különösen magas foszfortartalma miatt. Tavaszi N-kiegészítéssel (LINZER NAC 27N), az adott termõhelyi potenciálnak megfelelõ optimális hozamot érhetünk el, különösen, ha a nitrogén: foszfor hatóanyag-arányt a búza számára optimális 2:1 arányra egészítjük ki.

2. A LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+4S) termékeink egyaránt jól bizonyítottak búza, repce, napraforgó és kukorica termesztésében. A LINZER STAR-t fõleg a kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmú talajokra ajánljuk, mivel 1:1:1 tápanyag-arányt biztosít a növények számára.3. A LINZER PRO (14/10/20+4S) több termõhelyen is kiváló repce alaptrágyának bizonyult. Magas kálium- és kéntartalmának köszönhetõen megfelelõ tápanyagellátást biztosít a növény számára a kezdeti idõszakban. A LINZER PRO alkalmazásával elérhetõ kiemelkedõ termésmennyiségeket jól szemléltetik az idei bozzai eredményeink (1. ábra).

 


 

 

Alaptrágyaként egységesen 300 kg/ha LINZER PRO-t alkalmaztunk, az egyes kezelések a nitrogén fejtrágyázás mértékében, illetve az adagok számában tértek el egymástól (185 kg/ha, 330 kg/ha, 260+150 kg/ha LINZER NAC 27N). A növekvõ termésmennyiségek jól tükrözik a nitrogéntrágyázás hatását. A kiemelkedõ terméshozamok létrejöttében természetesen jelentõs szerepe volt a megfelelõ csapadék-ellátottságnak is, az idén általános tavaszi aszály ezt a régiót (Szombathely környékét) nem érintette annyira.A LINZER PRO a dunapataji repcekísérletünkben is hasonlóan jól szerepelt.

Kísérleteink másik iránya az ammónium-nitrát és a LINZER NAC 27N összehasonlítása volt. A LINZER NAC 27N (ismertebb nevén linzisó) szerkezetét tekintve granulált mészammon-salétrom 12,5% mésztartalommal. A termék kiegyenlített szemcsemérettel rendelkezik, és emiatt kiváló pontossággal szórható. A vizsgálatok során két parcellára azonos N hatóanyag-mennyiséget juttatunk ki a két fajta mûtrágyával, és ezeknek a hatását vizsgáltuk. A több termõhelyen és több növényen végzett kísérletek tükrében elmondhatjuk, hogy az esetek többségében a LINZER NAC nagyobb termésnövekedést okozott, mint az ammónium-nitrát, és repce esetében 0,5%-kal magasabb olajtartalmat biztosított. Ez a különbség a LINZER NAC javára fõleg laza homok talajokon jelentkezett (például Gödöllõn, 2. ábra), illetve olyan termõhelyeken, ahol a talaj humusztartalma alacsonyabb. Eredményeink alapján bátran ajánljuk a LINZER NAC 27N-t nitrogén trágyaként.

 


 

 Sajnos az utóbbi idõben a mûtrágyázást nem annyira a szakmai szempontok, inkább a gazdálkodók anyagi lehetõségei határozták meg. Azonban abban szinte mindenki egyetért, hogy a termésátlagok hosszú távon való fenntartása és a minõségi termékek elõállítása nem oldható meg mûtrágyák nélkül. Szerencsére az input anyagok ára mára visszatért a korábbi, normál árszintre, így a Linzer Agro Trade Hungary Kft. is elérhetõ áron tudja kínálni minõségi termékeit.

Termékpalettánkkal kapcsolatosan keresse bizalommal értékesítõ kollégáinkat!Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com