MENÜ

Az õszi gyomirtás diadala

Oldalszám: 8
2014.03.07.

A Bábolnai Gazdanapokon a nagyszámú érdeklõdõre való tekintettel a Syngenta standján rögtönzött növényvédelmi elõadásokat tartottak a cég szakemberei.

 

 
 

 

Kurtz Györgytõl, a kalászos növények termékmenedzserétõl hallhattuk, hogy az utóbbi években a kalászos növények gyomirtásában jelentõs változások történtek, ennek következtében az õszi gyomirtásnak számos elõnye van a tavaszival szemben. Az V. Gyomfelvételezési eredmények bizonyítják az egyes gyomnövények jelentõs elõretörését (lásd: Agro Napló 2009./ 9. szám). A nagy széltippan jelentõsége megnõtt, hiszen a 7. helyrõl a 3. helyre kúszott fel.A klasszikus kalászos gyomnövények közül is bizonyos fajok elõre törtek, például a veronikafélék, pásztortáska, szarkalábfélék stb. A nagy széltippan egyszikû gyomnövény, melynek irtása speciális egyszikû gyomirtó szerekkel történik tavasszal.

A LOGRAN nevezetû gyomirtó készítmény preemergensen vagy korai posztemergensen õsszel kijuttatva hatékonyan írt, s költséghatékonyabb megoldás, mintha tavasszal kerülne sor a gyomirtásra. Hogy miért elõnyösebb az õszi gyomirtás?A gyomfelvételezésnél elõjöttek a veronikafélék, pásztortáskafélék, árvacsalánfajok, melyek kora tavasszal, február-március környékén virágoznak, míg a gyomirtás egyre inkább kitolódik március végére-április elejére, vagyis, amikor ezek a gyomnövények már elvirágoztak, magot érleltek, tehát fertõzték a talajt.

Ebben az idõszakban a hagyományos felszívódó készítmények nem hatásosak, hiszen virágzás körül már nem tudnak behatolni.Az õszi gyomirtás mellett szól, hogy tavasszal a gyomirtás mellett rengeteg munka van, így kevesebb idõ jut a gyomirtásra. Így, ha a gazda megoldja LOGRAN-nal az õszi gyomirtást, idõt takarít meg.