MENÜ

A hazai mezõgazdasági gépgyártás a statisztikai adatok tükrében

Oldalszám: 33
2014.03.07.

A Bábolnai Gazdanapokon a MEGOSZ, a MEGFOSZ és a GTE Mezõgépipari szakosztálya rendezésében került sor a Mezõgépipari Fórum szakmai tanácskozásra, ahol a mezõgazdasági gépberuházások aktuális helyzetérõl, valamint a mezõgazdasági gépgyártás jelenlegi helyzetérõl hallhattunk elõadásokat, ez utóbbit Bellon Erika, a 7 Sigma Kft. ügyvezetõjének tolmácsolásában.

 


 

 A 2000–2008-as idõszak a mezõgazdasági gépgyártásban a kibocsátás impozáns bõvülését hozta. Az alágazat termelésének volumene 2000 és 2008 között évente átlagosan 10,4%-kal nõtt. Ez nagyjából megfelelt a gépipari átlagnak (TEÁOR 28 Gép, gépi berendezés gyártása ágazat).

Az idõszakon belül kiemelkedõ volt az utolsó négy év dinamizmusa. 2005 és 2008 közt a mezõgazdasági gépgyártás termelésének volumene évente átlagosan 17%-kal bõvült. Eközben a gépipari átlag változatlanul 11% körül alakult.

A mezõgépgyártás robbanásszerû növekedésének motorja az exportértékesítés volt. A belföldi értékesítés évi átlagos bõvülése is kedvezõen alakult, meghaladta a 11%-ot, a kivitelé azonban csaknem 19%-ot ért el évente.Ezt a látványos növekedési pályát szakította meg a világgazdasági válság. A szélesebb értelemben vett gépgyártás különbözõ területei világszerte rendkívül érzékenyen reagáltak a recesszióra. Megvizsgálva a hazai gépgyártó ágazatokat, az elektronikától a jármûgyártásig, a Gép, gépi berendezés gyártása ágazat, és azon belül különösen a mezõgépgyártás a körülményekhez képest egyelõre mérsékelt veszteségeket kényszerült elkönyvelni. Ez azt jelenti, hogy a válság küszöbére egy magasabb növekedési pálya után jutottak el, és a termelés zsugorodása is egy-két negyedéves fáziskéséssel indult meg. 2009 elsõ féléve során a Gép, gépi berendezés gyártása ágazat termelésének volumene mintegy 21, ezen belül a mezõgépgyártásé 16%-kal csökkent.

A rendelkezésre álló, elsõsorban közvetett információk szerint az alágazat rövid távú kilátásai egyelõre nem jók. Az elõttünk álló fél évben valószínûleg még a termelés csökkenésével kell számolni.A mezõgazdasági gépgyártás gazdasági-pénzügyi mutatói azonban mind a nemzetgazdasági átlagnál, mind a gépipar átlagánál kedvezõbben alakultak az elmúlt évek során. Ennek alapján azt valószínûsíthetjük, hogy az alágazat vállalkozásainak az átlagosnál nagyobb a felvértezettsége a recesszió okozta veszteségekkel szemben.Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/77