MENÜ

Utolsó simítások Kapuváron

Oldalszám: 45
2014.03.03.

Korábbi lapunkban beszámoltunk arról, hogy a Kisalföldi Mg Zrt. kapuvári szarvasmarha telepén biogáz üzem épül, amely híg- és almos trágya, takarmánymaradék és siló felhasználásával üzemel majd.

 
 

Szajkó Lóránt vezérigazgatót, a több, mint 2000 tejelõ tehenes Kisalföldi Zrt. vezetõjét 2006 óta foglalkoztatja az állattartó telepeken képzõdött trágya és hulladék bioenergetikai célú felhasználása. EMVA pályázaton nyert 2 erõmûvük közül a szóban forgó kapuvári 24 800 t hígtrágyával, 5200 t almostrágyával, 3000 t szilázzsal és 500 t takarmánymaradékkal évi 3 800 000 kWh villamos energiát állít elõ. Ennek csekély részét az állattartó telep maga használja fel, a fennmaradó részt zöldáramként értékesíti. A hasonló nagyságú hõenergia elsõsorban a biogázüzem hõigényét fedezi, a felesleg a telepi fûtést és használati melegvíz gyártását váltja ki. A fejõházban a tejhûtést és az épület klimatizálást is a „meleg” oldja meg. További hõfogyasztó vállalkozások tervezése még folyamatban.

 


 A tavaly október végén elinduló beruházást a téli hónapok kissé lelassították, de így is fél év tényleges építési idõ alatt sikeresen elkészült az 500 kW villamos teljesítményû UTS biogáz üzem.

 


 A terveket és a biogáz-technológiát a német UTS szállította, a betontartályokat és a szivattyúházat a Wolf építette, az alépítmények kialakításában a Magyar Vízépítõ Zrt. vett részt. A gázmotort a GE Jenbacher szállította. Az építkezést az UTS magyar képviselete, az UTS Biogas Kft. koordinálta. Az anyavállalat már 3 éve foglalkoztatja külföldi beruházásain a hazai képviselet szerelõit, hogy az elsõ magyar kivitelezésnél képzett szerelõ- és szervizcsapat álljon a megrendelõ rendelkezésére.

A beruházás hûen tükrözi a 15 év alatt kiforrott stílusjegyeket, amelyeket az UTS nevéhez kapcsolódva a megbízhatóság, robosztus kivitel és könnyû szervizelhetõség jellemez.

A monolit födémes fermentorban a hidraulikus keverõkkel a legszívósabb alapanyagok is átkeverhetõk. Az utófermentáló 3300 m3-es gázsátra lehetõvé teszi, hogy a motor csak a gazdaságos áramtarifa zónákban mûködjön. A szabadalmaztatott szervizkamra, a nagy biztonságú szárazanyag beadagoló, a multifunkcionális szivattyúház és a távfelügyelet ma már nem csak a prospektusban látható, hanem maga a megépült valóság. Szeptember 28-án, a felfûtés utolsó szakaszában 31,7°-os a fermentorban a hígtrágya. Tíz nap múlva megkezdõdik a szilárd alapanyagok hozzáadagolása, 1 hónap múlva a motor biogázzal való próbaüzeme.

 


 Szajkó Lóránt úgy gondolja, ha a beüzemelés és gáztermelés is olyan problémamentesen zajlik, mint az üzem felépítése, akkor nagyszentjánosi telepükön is UTS biogázüzem állítja elõ az energiát.Hígtrágyakezeléssel és biogáz üzemekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon a szakma hazai specialistáihoz!UTS Biogas Kft. H-2100 Gödöllõ, Dózsa György út 13. • Tel.: 28/516 540 • Fax: 28/516 541• Mobil: 30/9025-849 • E-mail: [email protected]www.uts-biogas.com