MENÜ

RAUCH AXIS - iránymutatás a mûtrágyaszórásban

Oldalszám: 37
2014.03.03.

A növények tápanyag-utánpótlásában évtizedek óta meghatározó szerep hárul a mûtrágyázásra. Hazánk mûtrágya-felhasználása a különbözõ kényszerek hatására óriási változásokon ment át: 1960 és ’85 között dinamikusan fejlõdött (1985-ben 270 kg/ha), 1985–90 között mérsékelt, majd 1990 után erõteljes csökkenés követte, és a felhasználás visszaesett a 60-as évek szintjére (37 kg/ha), azzal a különbséggel, hogy abban az idõszakban 10-szer több szerves trágyát használtak.

 

A mûtrágyázás részben agronómiai, másrészt gazdaság(osság)i kérdés, márpedig jelen körülmények között (mûtrágya- és terményárak nagymértékû változása) csak igen nehezen határozható meg a gazdaságossági szempontból optimálisan kiszórandó mennyiség. Egy azonban biztos: jelenleg a fenntartható gazdálkodás megköveteli a mûtrágyázást, a mûtrágyát pedig ki kell juttatni.Manapság sokszor az egyenletes és pontos mûtrágyakiszórást tartják az eredményes növénytermesztés alfájának és omegájának. Napjainkban a kijuttatásra szolgáló gépek kb. 85%-a kéttárcsás mûtrágyaszóró. A RAUCH több, mint 60 éve ezen piaci szegmens leginnovatívabb gépgyártója. Számos – ma már más gyártóknál is teljesen hétköznapinak tûnõ- megoldást a német gyár mérnökei szabadalmaztattak és vezettek be elsõként a piacon. Az évente legyártott több, mint 15.000 db mûtrágyaszóró közel 70%-a külföldi piacokon talál gazdát.A termékpaletta – hazánkban is – legkedveltebb gépe a 2006-ban bevezetett AXIS sorozat, annak is 30.1 típusjelzésû tagja. Az 1200 literes alaptartály 6 fokozatban 3000 literig bõvíthetõ. A szórásszélesség 12–42 méter között választható, s a 24 méter feletti szóráshoz tartozó lapátok speciális bevonattal rendelkezõ, növelt kopásállóságú kivitelûek. A gép egyedülálló megoldása a DLG ezüstéremmel is kitüntetett un. CDA (Coaxiale Dosier- und Arbeitsbreitenverstellung) technika, melynek segítségével igen egyszerûen és gyorsan elvégezhetõ mind a munkaszélesség, mind a kiszórandó mennyiség beállítása. Szintén egyedülálló a piacon az igen magas röpítõtányér fordulatszám és az optimalizált mûtrágya kiadagolás.

 

 

 

 Az integrált Granusafe rendszer megakadályozza a mûtrágyaszemek, granulátumok sérülését, s ezzel megõrzi azok repítési tulajdonságait. Mindezek azt jelentik, hogy a felülmúlhatatlan kezelési komfort rendkívül pontos és egyenletes szórásképpel párosul akár 500 kg/perc kijuttatás mellett!Ebben a kategóriában ma már természetesnek számít a szóráshatároló berendezés használata, részben a költségek további optimalizálása, másrészt az egyre szigorodó környezetvédelmi elõírások miatt is. A TELIMAT T25 szóráshatárolóval mind a termésoptimalizált, mind a környezetoptimalizált szóráskép könnyen elérhetõ.

 


 

 A gép kivitelétõl függõen a tolózár állítása történhet hidraulikusan vagy teljesen automatikusan, elektromos lineármotorral. A mérleges változatnál a rendszer automatikusan észleli az anyag folyási tulajdonságainak esetleges változásait is, s azonnal reagál a megváltozott viszonyokra. A QUANTRON számítógép a gép mûködtetése és az aktuális, valamint táblaadatok megjelenítése mellett számos egyéb paraméter (traktor, mûtrágya) eltárolására is lehetõséget ad, és az eltárolt adatokat egy pen-drive segítségével otthoni számítógépünkre is átvihetjük.

 


 Az AXIS 50.1W az elõzõ gép „nagytestvére”, alaphelyzetben 2000 literes, de 3000 vagy 4000 literre is magasítható. Ennél a gépnél az alapfelszereltség része a 100Hz-es mérlegtechnika a számítógépes kezelõterminállal és a Telimat T50 szóráshatárolóval. Szórásszélessége akár 50 m is lehet!

Nem kérdés, hogy a mûtrágyázás igen komoly hányadot jelent a termelési költségek között, s már csak ezért sem mindegy, hogy milyen minõségben, s milyen pontossággal juttatjuk ki a mûtrágyát.

A RAUCH gépek évtizedek óta bizonyítják, hogy tulajdonosuk jól választott amikor RAUCH termék mellé tette le voksát. A gépeket és háttérszolgáltatásokat keresse a VALKON Kft.-nél!– dobos –