MENÜ

Mit adjunk a búza alá?

Oldalszám: 15
2014.03.07.

Ismét itt az õsz, és vele együtt a búza vetésének ideje is. E növény mindig is meghatározó szereppel bírt az emberiség élelmiszer-ellátásának szempontjából, és hazánkban is a búza a legfontosabb szántóföldi termény. Hogy milyen lesz a jövõ évi kenyerünk, azt az idõjárás mellett a tápanyagellátás is nagyban befolyásolja. Nagy terméshozam és jó minõség csak megfelelõ tápanyag-ellátottság mellett érhetõ el!

 A Linzer Agro Trade Hungary Kft. évek óta végez tápanyag ellátási kísérleteket, melyekben a LINZER WARE termékek alkalmazásának különféle lehetõségeit vizsgálja.

A búza mûtrágyázásával kapcsolatosan régóta ismert tény, hogy a nitrogén:foszfor arány különösen nagy szereppel bír. Az optimális arány 2:1, amely a tavaszi nitrogén-kiegészítéssel állítható be. A magas káliumárak miatt többen megfontolták az NPK-mûtrágyák kijuttatását. Azonban, ha a káliumot el is hagyjuk, foszforra mindenképpen szükség van, mert a nitrogént is csak megfelelõ foszforellátottság esetén tudják hasznosítani a növények. Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentõsége a foszfor kijuttatásnak, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves formában, a növények számára nem felvehetõ alakban van jelen, a mûtrágya viszont azonnal felvehetõ foszfort biztosít.A LINZER WARE termékek közül a LINZER MAX (18/25+2S+Zn) NP-mûtrágyánkat javasoljuk az õszi búza alaptrágyázására olyan területeken, ahol a talaj káliumtartalma megengedi, hogy egy-egy évben lemondjuk a kálium utánpótlásról.

 


 Tavaszi N-kiegészítéssel (LINZER NAC 27N) még alacsony humusztartalmú talajokon is kiemelkedõ hozamokat biztosít (ábra). Közepesnél gyengébb kálium-ellátottságú talajokra továbbra is a kiegyensúlyozott tápelemtartalmú LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) mûtrágyánkat javasoljuk.Termékeinkkel kapcsolatban forduljon bizalommal értékesítõ kollégáinkhoz!Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com