MENÜ

Güttler FlatSpring simító technológia a magágykészítésben

Oldalszám: 24
2014.03.03.

Hírleveleinkben és hirdetéseinkben is találkoztak már legújabb fejlesztésünkkel, a Güttler FlatSpring simítóval, amely a Güttler Standard hengert hivatott kiegészíteni.

 A FlatSpring simító a Güttler PW 540 ASL Master, Güttler PW 620 ASL Master és a Güttler PW 640 ASL Master hengerekhez lett kifejlesztve. Már eddig is léteztek különbözõ elõtétek a Güttler hengerekhez, mint például a HarroFlex simítós borona és a NonStop borona. Ezeket elsõsorban telepített gyepek termesztésében használják, illetve a zöldtrágya növények vetésénél is. A legújabb fejlesztésû Güttler FlatSpring simító azonban a szántáselmunkálásban, igazán nehéz körülmények között használható.

Mely problémák megoldására használható a simító?A FlatSpring simító és a Güttler henger kombinációja egymenetes szántáselmunkálásra lett kifejlesztve, de a nyár végi, több héten át nyitva hagyott, kiszáradt szántások elmunkálására is alkalmas. Ilyenkor a simító a talajfelszínt egyengeti, illetve a nagyobb rögök törésében is részt vesz.A simítót követõ henger összetöri a kisebb rögöket, és kialakítja a magágyat. A simítóval könnyen elmunkálhatók a szántáskor keletkezett barázdák és bakhátak is. Vegyük figyelembe azt is, hogy ezeket a mûveleteket egy menetben végezhetjük, így idõt és üzemanyagot takaríthatunk meg.Elõfordul az az állapot is, amikor egy hagyományos talajmûveletet követõen, szépen elmunkált talajfelszínt kapunk, de a talajban nagyobb rögök maradnak vissza. Ezek a rögök vetéskor okozzák a legnagyobb problémát, mert a csoroszlya hajlamos ezeken a rögökön elpattogni, és a vetés mélysége nem lesz megfelelõ.

A Güttler FlatSpring simítós henger megoldja ezt a problémát, mert a rugós simítók felhozzák a talaj felszínére ezeket a nagyobb rögöket, így a simítót követõ Güttler henger összetöri azokat.A Güttler simító technológia nem csak magágykészítésre alkalmas, hanem nedvességmegõrzésre is. A szántást követõen minél hamarabb lezárjuk a talajt, annál több nedvesség õrizhetõ meg a talajban. Ilyenkor a simító egyengeti a felszínt, hogy minél kisebb legyen a felület, ahol a párolgás megtörténhet. A henger megfelelõ mértékben tömörít, és kialakítja a párolgás csökkentése szempontjából legideálisabb talajfelszínt. A talajban ezzel a módszerrel sok víz megtartható, ami csírázáskor fejti ki jótékony hatását, hiszen a növények számára szükséges nedvesség könnyen hozzáférhetõ, így a kelés egyöntetû és robbanásszerû lesz.

 

Páska Norbert,

agrármérnök-tanárHa további kérdése van a Güttler FlatSpring simítóval, vagy más Güttler gépekkel kapcsolatban, akkor keresse kollégánkat, Vörös Endrét a 30/236-9503-as telefonszámon! www.guttler.hu