MENÜ

A DEKALB INNOVÁCIÓS CENTRUMOK meghódították az országot

Oldalszám: 19-20
2014.03.07.

Több, mint 1100 résztvevõje volt a két helyszínen megrendezett Dekalb Innovációs Centrumok rendezvénysoro­zatnak. Enyingen és Bihar­keresztesen az érdeklõdõk elmé­­leti és gyakorlati bemu­tatón vehettek részt neves külsõ szakértõk és a Monsanto, illetve a Timac Agro európai és hazai szakembereinek tolmácsolásában.

 

 


 Kockázatcsökkentés kukoricábanA kukoricatermesztés nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon nagy kihívások elé néz. A legnagyobb problémák világszerte az aszály, a kukorica rovarkártevõi, melyek közül a legfontosabb a kukoricamoly és a kukoricabogár, s természetesen mindenkit égetõen érint a lehetõ leggazdaságosabb termesztés kérdése – kezdte nyilatkozatát lapunknak Enyingen Szanyi István a Monsanto Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója.

 


 Természetesen a Monsantonak a világ különbözõ pontjain különbözõ megoldásai vannak, így pl. Amerikában három pilléren támaszkodhat a termelõ a megoldások keresésében. Az elsõ a hagyományos nemesítés, a második a biotechnológia alkalmazása, a harmadik az agrotechnikai elemek helyes adaptálása. Hazánkban nem áll rendelkezésre biotechnológia, de ennek ellenére a megfelelõ megoldásokat meg kell találnunk. Visszatekintve az elmúlt tíz esztendõre láthatjuk, hogy az aszály nem kímélt bennünket; pl. a 2000, 2003, 2007, 2009-es évek, de voltak csapadékos évek is, mint pl. a 2006 vagy a 2008. Ha csak az elmúlt három esztendõt nézzük, mindhárom különbözõ képet mutat. Míg 2008- ban a nagy termõképességû, jó vízleadású hibridet kellett választanunk, addig 2007-ben és 2009-ben a jó aszálytûrõ képességgel rendelkezõ hibridek kerültek elõtérbe.

A kukoricamenedzsment és a kockázatkezelés egyik legfontosabb területe a fajtaválasztás.Nem léteznek 100%-os, mindenható megoldások, hiszen, ha belegondolunk 2007-ben a virágzáskori stressz jelentette a legnagyobb gondot, ami egyes helyeken 50%-os terméskiesést is eredményezett, addig az idei esztendõben a tavasz ugyan száraznak indult, de a virágzás körül kapott csapadékot a kukorica, azonban a szemtelítõdés idõszakában bekövetkezett a hõstressz. Ennek megfelelõen más és másfajta hibridek szerepeltek jól, hiszen nemesítõink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden körülmény között megtaláljuk a megfelelõ hibridet. Éppen ezért javasoljuk, hogy több hibridet válasszunk egyszerre, széthúzva ezzel az éréscsoportokat, ami a virágzás idején is segítséget jelenthet.A magyarországi kontinentális klíma alatt bármikor bekövetkezik az aszály, így a többféle hibrid közül valamelyik biztosan jól fog szerepelni.

A Dekalb 471-es volt az elsõ hibrid Magyarországon, amely kiemelkedett a jó termõképességével és vízleadásával, valamint a stressztûrõ képessége miatt is közkedvelt fajtának számít.

A mostani generáció hibridjei közül az aszálytûrõ képessége miatt kitûnik a DKC 4490-es, a DKC 4964-es, a DKC 5170-es, és a DKC 4889-es.A fajtaválasztás mellett fontos a kockázatcsökkentésben, hogy a termõhelyhez adaptálni kell a megfelelõ technológiát:a korai vetéseknél a talajfertõtlenítõ szer nem mindig tart ki addig a pontig, amíg megjelennek a kukoricabogár lárvái, itt az enyingi kísérletekben szemmel látható különbségek vannak egy optimális és egy korai vetésidõ között. A vetésidõvel szabályozni tudjuk a betakarításkori szemnedvességet, itt a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy az optimális idõben végzett minél koraibb vetés a kedvezõ. Ezt is szét tudjuk húzni, ezzel a kockázatot csökkenteni tudjuk.Nagyon fontos a tõszám kérdése:

az elsõ szempont, hogy milyen termésszintet várunk el a kukoricától. Ha olyan területtel rendelkezünk, ahol minden évben 7-8 t/ha-os terméseredményünk van, jó években pedig 10 t/ha felett, ott merészebben dolgozhatunk a magasabb tõszámokkal, azaz 70 000 feletti termõtõszámokkal.

Viszont akinek aszályba hajló területe van, és még jó esztendõben sem képes nagy terméseket elérni, mindenképpen az alacsonyabb tõszámokat kell preferálnia, akár 50–55 000-ig is le kell mennie, hiszen ezen a szinten lehet a legbiztonságosabban beállítani az õ termésszintjét.

A DKC 4983-as hibridünk egy flexibilis tõszámreakcióval rendelkezõ hibrid, hiszen már alacsony tõszámnál le tudja adni a magas termést. A DKC 4889 igényli a magasabb tõszámot és ezzel a jó esztendõben magasabb termést érhetünk el.Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/74