MENÜ

A BIOMIN-koncepció a laktáció egészséges beindításáért

Oldalszám: 46
2014.03.03.

A tejelõ tehenek kiváló termékenysége, optimális takarmányfelvétele és egészsége döntõ szempont a sikeres és jövõbemutató tejtermelésben. Azonban az ellés körüli idõszakban két fontos problémakörrel kell számolnunk, amelyek jelentõsen befolyásolják a költséghatékony termelést.

 Az egyik a szárazonállás problémaköre, ahol két fontos probléma adódhat. A ketózis a magasvemhesség idején kezdõdik, ugyanis itt csökken le az állatok takarmányfelvétele mintegy 30%-kal, de a tápanyagigény közel 50%-kal magasabb. Ennek kompenzálására az állat a tartalékokat mozgósítja, a testzsír lebontása pedig megterheli a májat. Az ellés elõtti hormonális változások és az energiahiány gyengítik az állatok védekezõképességét, a gyenge immunrendszer miatt pedig különbözõ fertõzések léphetnek fel.A másik problémakör maga a laktáció beindulása. A szárazonállás alatti esetleges Ca-felesleg miatt a tejtermelés kezdetére elégtelen Ca-hozzáférése lehet az állatoknak, így könnyen kialakulhat ellési bénulás. A magzatburok visszamaradás, a kórokozók méhben való elszaporodása miatt hüvelyfolyás alakulhat ki. A laktáció 2. hónapjában pedig teljesítményvisszaesés lehetséges, mert az alacsony takarmányfelvétel és így a zsírdepók lebontása miatt májterhelés léphet fel és az energia- és fehérjehiány gátolja a tejképzõdést. A BIOMIN specialitás-programjával jelentõsen javíthatók azok az ellés körüli paraméterek, amelyek az állatok egészségének megtartásában, a termékenységben és a tejtermelésben jelentõs szerepet játszanak:

Mycofix® A mikotoxinok gombák által termelt mérgezõ anyagok, amelyek károsak az egészségre, és számos betegség elõidézõi és felerõsítõi. Mivel a mikotoxinok feldúsulhatnak a szervezetben, ezért a problémák lassan jelentkeznek, és hatásukat hosszú ideig kifejtik. A következmények: az immunrendszer gyengülése (immunszupresszív hatás), sántaság, magas szomatikus sejtszám a tejben, csökkenõ takarmányfelvétel és termékenységi problémák. A gombatoxinok, melyek Európában a legnagyobb gazdasági kárt okozzák, a hagyományos toxinkötõkkel nem semlegesíthetõk. A Mycofix® révén, amely a toxinokat enzimatikus úton lebontja, megbízható termék áll rendelkezésünkre a legelterjedtebb gombatoxinok ellen.

Biomin® TopVital A jól mûködõ immunrendszer a legfontosabb pillére a kórokozók elleni harcnak. A Biomin® TopVital biztosítja az állatok védelmét stresszhelyzetekben, erõsíti az ellenállóképességet, és növeli a vitalitást a téli hónapokban és az átmeneti idõszakokban. Az állatokat ellátja a szükséges vitaminokkal, nyomelemekkel és antioxidánsokkal.

 Biomin® Vit E 100 Az E-vitamin és a szelén kiegészítik egymás biokémiai tulajdonságait és szinergista hatást kifejtve védik a szöveteket az oxidatív károsodástól. A Biomin® Vit E 100 alkalmazásával megelõzhetõ az E-vitamin- és a szelénhiány, ezáltal a szövetek ellenállóbbak lesznek a gyulladásokkal és a betegségekkel szemben. A Biomin® Vit E 100 a lábvégbetegségeknél, illetve ezek megelõzésére használható. Rendkívül jó hatású a magas szomatikus sejtszám csökkentésében, a termékenységi problémák esetén, valamint a szárazonállás idején alkalmazva a borjak életerõssége nõ. A húgy-ivarszervek gyors regenerációja érdekében is ajánlott az alkalmazása.

Biomin® GlukoPlastikum Az ellés utáni elsõ napok extrém igénybevételt jelentenek az anyagcserének. Következmények: csökkent takarmányfelvétel, gyenge kérõdzés, lesoványodás és a takarmány visszautasítása. A Biomin® GlukoPlastikum védi a májat, alkalmas a ketózis, a zsírmobilizációs szindróma és az ellési bénulás megelõzésére, ill. a kezelés támogatására.

Biomin® PropiCalc oral Az ellés egy kritikus szakasz a nagy teljesítményû teheneknél. A tejtermelés megindulásával gyakran annyira lecsökken a vér Ca-szintje, hogy a normál takarmányozással nem lehet kiegyenlíteni. A tejtermeléssel ugyanakkor energiadeficit is keletkezik, ami anyagcserezavarokhoz vezet. A Biomin® PropiCalc oral a tehenek, különösen a nagy teljesítményû egyedek Ca- és energiapótlására szolgál az ellés idejére, hogy elkerüljük az olyan Ca-hiányból és táplálkozási zavarokból eredõ betegségeket, mint az ellési bénulás és az acidózis.

Biomin® pHD dairy A laktáció elsõ napjaiban a Ca rendelkezésre állása az elõkészítõ idõszak takarmányozásának kation-anion mérlegétõl függ. Ennek eltolódása ellési bénuláshoz, magzatburok visszamaradáshoz, méhgyulladáshoz, oltógyomor áthelyezõdéshez és másodlagosan fellépõ anyagcsereproblémákhoz vezethet. A Biomin® pHD dairy magas Ca-hasznosíthatóságot biztosít a laktáció kezdetére, ezáltal minimalizálja a magzatburok visszatartás és az ellési bénulás kockázatát, valamint a másodlagosan fellépõ anyagcsereproblémákat az ellés után.

Voramin Organo SP A laktáció elsõ hónapjaiban a tejelõ tehenek anyagcseréje extrém igénybevételnek van kitéve. A nyomelemhiány a szarvasmarháknál gyakran teljesítményvisszaeséshez, lesoványodáshoz, a csontok, a bõr és a szõrzet elváltozásához, és mindenekelõtt termékenységi zavarokhoz és halvaszületéshez vezet. A Voramin Organo SP szerves kötésû nyomelemeket tartalmaz, amelyek az állat számára könnyen felvehetõk és bendõstabilak. A Voramin Organo SP különösen stresszhelyzetekben, a tejelõ tehénállományokban fellépõ rangsorért folytatott harcban, ellésnél és hormonális változásnál, magas tejtermelésnél, utómelegedett és szennyezett tömegtakarmánynál, sántaságnál, tõgygyulladásnál, termékenységi zavaroknál, magzatburok visszamaradásnál és a méh fertõzõdéseinél alkalmazható.

Biomin® Beta Carotin Kuh 6000 A peteérés, a tüszõrepedés és a vemhesség fenntartása A-vitamin igényes folyamatok. Az A-vitamin nem tud behatolni a petesejtbe, de a béta-karotin, az A-vitamin provitaminja átjut a sejthártyán, és ott a karotináz enzim segítségével A-vitaminná alakul.

A modern tartósítóeljárások során, mint pl. a szárítás, a természetes béta-karotin nagy része lebomlik. A Biomin® Beta Carotin Kuh 6000 alkalmazása a nagy teljesítményû teheneknél egyre idõszerûbb, mert az egész éven át adott szilázsra alapozott takarmányozás nem fedezi az állatok béta-karotin igényét.Amennyiben a termékekrõl bõvebb felvilágosítást szeretne, kérjük vegye fel a kapcsolatot a magyarországi irodával és kérje szaktanácsadó kollégáink segítségét.

BIOMIN Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár,

Kossuth L. u. 14., Hungary

Tel.: +36 96 576 133

Web: www.biomin.net