MENÜ

Güttler - EVERS tárcsásborona az õszi magágykészítésben

Oldalszám: 30
2014.03.10.

Eddig már foglalkoztunk a Güttler hengerekkel, magágy­készítõkkel, illetve néhány újdonsággal is, ami a Güttler kínálatában megjelenik. Ilyen például a Standard hengerek elé szerelhetõ simító elõtét és az alapmûvelés kiváltására is alkalmas szántóföldi kultivátor.

 

Kevés szót ejtettünk az EVERS tárcsásboronáról, pedig a Güttler talajmunkagépekhez hasonlóan ez is rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek költségmegtakarítást eredményeznek a felhasználónak. Nézzük is meg, hogy hogyan biztosítja ezt az EVERS tárcsásborona.Elõször is vegyük szemügyre, hogy miben tér el az EVERS tárcsásborona a hasonló gépektõl. Ebben a talajmûvelõ eszközben a tárcsalapok két párhuzamos sorban vannak elhelyezve. A tárcsalapok egyedileg, külön-külön vannak felfüggesztve a hordozó vázra, és a talajbahatolási szögük is állítható. Ilyen tárcsákkal ma már több helyen találkozhatnak az érdeklõdõk, gyakran rövid tárcsa néven is emlegetik. Ennél a megoldásnál a tárcsalapok merev felfüggesztésûek, nem tartalmaznak rugózott elemeket. Emiatt még a letömörödött, igazán kemény talajba is könnyedén belekapnak a tárcsalevelek, nem pattognak el. Az állítható szögállás lehetõvé teszi, hogy a tárcsát könnyûszerrel be tudja állítani a felhasználó az adott talajállapotoknak megfelelõen. Kisebb szögállásnál javul a tárcsa aprító munkája, míg nagyobb szögállásnál hatékonyabb a leforgatás és a bekeverés.A tárcsa tarlóhántásra nagyon jól alkalmazható épp a fent leírt tulajdonságainak köszönhetõen. Alkalmas még az õszi magágykészítésre is, mivel a legtöbb gazdálkodónak a kukorica-betakarítás után a kukoricaszár eltüntetése okozza a fõ problémát. Elõfordul, hogy tavaszi szántáselmunkáláskor is alkalmazzák a kisebb tömeg miatt. Jó szolgálatot tesz ilyenkor, hogy a megfelelõ szög beállításával a tárcsa talajforgató hatása csökkenthetõ, és inkább a még elõforduló rögök aprítására és a talaj egyengetésére lehet fektetni a hangsúlyt.Páska Norbert – agrármérnök-tanár

FIGYELEM:EVERS tárcsásborona bemutatógép eladó!

• Munkaszélesség: 6 méter,

• vonóerõigény: 220–250 LE,

• ár: nettó 6 100 000 forint.

A géphez jár egy új tárcsalap garnitúra, valamint elektronikus központi zsírzórendszer is!Ne hagyja ki ezt a lehetõséget!

Hívja kollégánkat, Vörös Endrét

a 06-30/236-9503 telefonszámon!www.guttler.hu | (62) 533-690