MENÜ

AZOTER talaj-baktériumtrágya technológiája - a magasabb hozam érdekében

Oldalszám: 37
2014.03.10.

Kitekintés

A talaj tápanyagigényét szakszerûen kell biztosítani a növény optimális terméshozama érdekében. Az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával a növény magas hozamot ér el és alkalmazása gazdaságos. BIOtermesztésben használható, talajjavító hatásával megfelelõ magágyat biztosít az õszi és a tavaszi vetések számára.

 Az AZOTER® talaj-baktériumtrágya használatával egészséges termõtalajt kapunk és egyben elkerülhetõ a pentozán hatás. E hatás lényege, hogy a szármaradványok talajba kerülésekor drasztikusan változik a talaj szén-nitrogén aránya, mivel a szerves anyagok bomlás közben nitrogént vonnak el környezetükbõl. A növénymaradványok lebomlásakor szinte teljesen eltûnik a talaj nitrogénkészlete, és a haszonnövény számára nem marad elegendõ nitrogén, tehát nitrogénpótlás szükséges. A nem megfelelõen kezelt, szalmában gazdag istállótrágyával vagy a helytelen mennyiségû mûtrágyával csak a szalma, tarló lebontásához szükséges nitrogént biztosítjuk. Ha a nitrogén pótlását az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával oldjuk meg, akkor a pentozán hatást is kiküszöböljük, és a növény számára kellõ mennyiségû nitrogént juttatunk. Az AZOTER® a foszfor és a kálium felvételét elõsegíti, valamint a szármaradványok, egyéb szerves anyagok lebontásával biztosítja az optimális tarlókezelést és a növények számára szükséges N-P-K arányt.

AZOTER® technológia alkalmazása a növények tápanyagigénye alapjánA kijuttatandó tápanyag mennyiségének összefüggésben kell lennie a talaj tápanyag-szolgáltató képességével. A táblázat alapján például 10 t kukorica szemterméséhez és a hozzá tartozó gyökér és szár termeléséhez, a talaj típusától és a tápanyag-ellátottságától függetlenül összesen 195 kg nitrogén, 105 kg foszfor és 200 kg kálium hatóanyag szükséges.

 


 

 A táblázatból az is kitûnik, hogy – az AZOTER® talaj-baktériumtrágya használata mellett – az elõzõ növénykultúra szár- és gyökérmaradványainak lebontása mennyi nitrogén, foszfor és kálium többlet hatóanyagot ad a következõ növénynek. Ha pél­dául a kukorica elõveteménye napraforgó volt, akkor a 3,5 tonna átlagtermésû napraforgó bedolgozott maradványa 30 kg nitrogént, 15 kg foszfort és 160 kg

káliumot ad a kukoricának. Ha ezeket a szármaradványokból kinyert mennyiségeket összeadjuk az AZOTER® által biztosított 180 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 30 kg kálium értékeivel, akkor összesen 210 kg nitrogén, 95 kg foszfor és 190 kg kálium tápanyag jut a kukoricának, tehát a mûtrágyázás elhagyható.

Õszi vetésû növények technológiájaRepce, õszi gabonák, zöldségfélék és virágok esetén hektáronként 10 liter AZOTER®-t vízben elkeverve szántóföldi permetezõgéppel vagy hígítás nélkül a munkagépre szerelhetõ kijuttató szerkezettel a tarlóra permetezve – betárcsázva, a talajt lezárva – az elõzõ növény aratása, betakarítása után a lehetõ legrövidebb idõn belül alkalmazzuk. Így jobban segíti a növényi maradványok lebontását, a baktériumok gyorsabb szaporodását, és tápanyagban gazdagabb magágyat készíthetünk az õszi vetés számára. Ha tarlóra nem használjuk az AZOTER®-t, akkor legkésõbb õsszel, vetés elõtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni. Felhasználását a nap korai és kései óráiban, szélcsendes idõben javasoljuk, hogy az erõs napfény ne tegyen kárt a készítményben található mikroorganizmusokban. Minden olyan készítménnyel jól keverhetõ és kijuttatható, amelynek nincs baktérium- és gombaölõ hatása.A tarlóhántáskor az AZOTER®-rel kezelt magágyban az õszi veteményeknek megfelelõ mennyiségû, 30–50 kg kötött nitrogén, mobilizált és vízoldható foszfor, valamint a növényi maradványok lebomlásakor felszabadult kálium áll rendelkezésre. Így az õszi mûtrágyázás elhagyható. A téli periódus után, 10°C felett a nitrogéngyûjtõ baktériumok ismét elkezdenek szaporodni, ezért a tavaszi trágyázás mennyisége 25%-kal csökkenthetõ. Tavasztól aratásig 50-60 kg további nitrogént juttat a baktériumtrágya a növénynek. A foszfor és a kálium feltárása egész évben folyamatos, mert a szárbontást végzõ és foszforfeltáró baktériumok mûködését a talaj hõmérséklete nem befolyásolja.

Az AZOTER® technológia használatával és a fent említett táblázatban lévõ számolás alapján látható, hogy az AZOTER®-rel kezelt õszi búzatábla hozama nagyobb, mint a kontroll tábláé.

 


 

Kezelés középérésû õszi búzánál:A kontroll táblák 150 kg/ha nitrogén hatóanyagú mûtrágyakezelésben részesültek, míg a 10 l/ha AZOTER®-rel kezelt táblák mûtrágyát nem kaptak (grafikon). A forgalomban lévõ talaj-baktériumtrágyák közül a legnagyobb sejtsûrûséggel – 12-16 milliárd sejt/ml – az AZOTER® rendelkezik.

Kiszerelés: 25 és 50 literes hordókban.

Eltarthatóság: hûvös (4–14 °C), naptól védett helyen 3 hónapig eltartható.

Ár: 940 Ft/l +áfa leszállítva.

FVM engedélyszám: 46318/2004. BIOKONTROLL: K-3703/04.

 

Újdonság!TCaP 28 természetes kalcium-foszfátot javasoljuk a foszfor és a kalcium tápanyag utánpótlására.

TCaP 28 fõbb összetevõi:

• 28–31% P2O5, az élettani, biokémiai anyagcsere folyamat egyik fõeleme,

• 50% CaO, a savanyú talajok pH értékét emeli,

• 0,7–1,5% MgO, a növényi klorofill képzõdést segíti,

• értékes nyomelemeket, mint pl. vasat, cinket, rezet és szelént tartalmaz.Hatása hosszan tartó, a talajból nem mosódik ki. Min-den növényhez felhasználható hagyományos és biogazdálkodásban egyaránt. Amennyiben a talajban nincs elegendõ foszfor, akkor õsszel, alaptrágyázáskor kell kijuttatni 150–300 kg/ha mennyiséget. A TCaP 28 finom õrlemény, szemcsemérete 0,63-1 mm, ömlesztve vagy big-bag kiszerelésben kapható.A TCaP 28-at az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával együtt használjuk. Az AZOTER®-ben lévõ Bacterium Megatherium a növények részére 95%-ban felvehetõ formába alakítja át a foszfátot. Példa: 250 kg TCaP 28–ban ~75 kg P2O5 található, ebbõl 95% hasznosul, tehát 71 kg-ot vehet fel a növény hektáronként.

FVM engedélyszám: 02.5/710/7/2009. BIOKONTROLL: 13309/09.

További hasznos információért kérjük, tekintse meg a www.pannon-trade.com honlapunkat, illetve munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.Elérhetõségeink:

PANNON-TRADE Kft., 9026 Gyõr, Mayer Lajos u. 69.

tel.: +36-96/517-777, fax: +36-96/517-776

mobil: +36-30/956-1358

[email protected]  • www.pannon-trade.com