MENÜ

Traktorabroncsok összehasonlítása

Oldalszám: 62
Antos Gábor 2014.03.10.

A kerekes járószerkezetű traktorok és a különböző betakarító- és munkagépek ma már kizárólag fúvott gumiabroncsozású kerekekkel készülnek. Tapasztaljuk, hogy ezeket a gyártók különféle márkájú gumiabroncsokkal szállítják, és ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik gyártmány a legjobb, milyen típus lenne a legalkalmasabb?

 


 Az ismert gumiabroncsgyárak széles választékban kínálnak kiváló minõségû, megbízható gumiköpenyeket a mezõgazdasági erõ- és munkagépekre, nagyszámú méret- és típusválasztékuk a sokrétû felhasználási területhez alkalmazkodik. Hogy ezek közül mit válasszunk a saját korszerû gépünkhöz, illetve a mûvelési körülményekhez, érdemes a különbözõ független összehasonlító vizsgálatok eredményeit tanulmányozni és ha pótlásra kerül a sor, különösen a traktoroknál, akkor az ár-érték arány figyelembe vételével kell a legmegfelelõbb megoldást választani.A traktorabroncsok fejlesztésénél alapvetõen a következõ hármas célkitûzést kell megvalósítani:

• vonóképesség, vontatási hatásfok javítása,

• talajkímélõ hatás fokozása,

• nagyobb közúti sebességre való alkalmasság.

A különféle célra gyártott traktorabroncsokat a szériagyártás elõtt különbözõ laboratóriumi és szántóföldi teszteknek vetik alá, hogy meggyõzõdjenek használhatóságukról. A különbözõ szériagyártmányokat pedig elsõsorban szántóföldi körülmények között érdemes összehasonlítani, hogy képet kapjanak teljesítményükrõl. Ilyen esetekben fõleg az alábbi tulajdonságokat vetik össze:

• statikus és dinamikus terhelhetõség,

• kapaszkodó-, illetve vontatási képesség,

• felfekvési felület, talajterhelés,

• öntisztuló képesség,

• vezetési komfort,

• külsõ megjelenés, dizájn.Ezek mellett vizsgálják még a sérülékenységét kemény talajon, illetve szilárd burkolatú úton, az oldalstabilitást, a kopást, valamint ezzel összefüggésben a várható élettartamot. Az összehasonlító vizsgálatok során az egyes abroncsoknál megfigyelik a különbözõ tulajdonságok elõnyeit is. Az alacsony profilú, széles abroncsoknak kicsi a káros talajtömörítõ hatása. A magasabb bordakialakítás hosszabb élettartamot biztosít, míg az optimális bordaforma a maximális vonóerõ kifejtést, illetve jó öntisztuló képességet nyújt. Az erõsített oldalfal nagyobb stabilitást jelent.A gazdák tájékoztatása céljából a gumiabroncsok összehasonlító vizsgálatait általában független szervezetek megbízásából egyetemek mezõgépész tanszékei végzik. Az egyik legismertebb német szakfolyóirat, az Agrar Technik szerkesztõsége nemrég a prágai egyetem VUZT-Intézeténél rendelte meg 9 különbözõ márkájú és típusú, 650/65 R38 méretû, alacsony profilú radiál köpeny hasonló körülmények közötti összevetését és értékelését. Vizsgálták a vonóerõt, az öntisztulást, a talajtömörítõ hatást és a vezetési kényelmet. Közülük az 5 legismertebb márka kivonatos eredményeit a táblázat foglalja össze, míg a diagram a vonóerõ összehasonlításukat mutatja 10 és 20%-os szlipnél.

Nagyon fontos a traktorabroncsok jellemzõinek átfogó ismerete, hiszen a gépüzemeltetõk elvárásait minden tekintetben ki kell elégíteni, választásukhoz járulhatnak hozzá az összehasonlító tesztek eredményei.

 


 

Antos Gábor