MENÜ

Jól prosperálnak a Bayer szerek Dalmandon

Oldalszám: 27
2014.03.11.

A hagyományos és közkedvelt Bayer Légyott idén 5 régióban került megrendezésre. A dél-dunántúli helyszínnek a Dalmandi Mezõgazdasági Zrt. adott otthont. A jó hangulatban zajló rendezvényen Gyenei Ferenc termelési igazgatóval és Pávkovits András növényvédelmi mérnökkel beszélgettünk.

 
 

 A Dalmand Zrt. 10 000 ha-on gazdálkodó növénytermesztési ágazattal és 2300 szarvasmarhát, valamint 1800 kocát, 1500 szülõpárt és 6200 hízósertést felvonultató állattenyésztési ágazattal rendelkezik, említésre méltó a 220 ha-os halgazdaságunk és az 1500 ha-os erdõgazdaságunk – tájékoztatta lapunkat Gyenei Ferenc.

 


 

Pávkovits András kérésünkre a szerek hatásait kultúránként elemezte:Kukorica4300 ha-on termesztünk kukoricát. Alapkezelést a kukorica vetésterület negyedén végeztünk Merlin Flexx-el (szükség esetén acetoklóros kiegészítéssel). Ha idõben megfelelõ mennyiségû bemosó csapadék éri, szinte tökéletes a gyomirtó hatás. Napraforgó árvakeléssel és az évelõ egy- és kétszikûekkel szemben a hatása nem tökéletes.Kölessel erõsen fertõzött területen osztott Monsoon-os kezelést végeztünk (évelõ kétszikû gyomok ellen Dikamba hatóanyagú készítménnyel kombinációban). A dózisokat és a kijuttatás idõpontját a gyomosodási szempontok befolyásolták. Évelõ fenyércirok esetén szintén osztott megoldást választottunk, de magasabb dózissal. Általános gyomviszonyok mellett egyszeri, emelt dózisos Monsoon-os (szükség szerint dikambával kombinációban) gyomirtást alkalmaztunk.Az utóbbi évek igen jó tapasztalatai alapján egyre nagyobb területen használjuk a Laudis-t sikertelen alapkezelések „felülkezelésére” és hibridkukorica elõállításunk teljes területén. A kukorica fenológiájától és a szer dózisától függetlenül semmiféle fitotoxicitást nem tapasztaltunk. A gyomok „végleges” kelésekor (akár fejlettebb stádiumukban is) alkalmazzuk. Bár a Laudis a magról kelõk elleni szer, az évelõ gyomokat is jól kifehéríti, azok fejlõdésükben visszamaradnak, vagy a föld feletti részeiket meg is semmisíti. Ha az évelõ kétszikû fertõzés nagyon erõs, az újrahajtás ellen kombináció lehet szükséges. Kukoricabogár imágó elleni védekezésünket Biscaya-val végeztük légi úton kijuttatva. Az idõjárás és a bogarak betelepülésének függvényében 5–12 napos tartamhatást tapasztaltunk. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, méhekre nem veszélyes szer, így hibridkukorica elõállításunkban elõszeretettel alkalmazzuk.

KalászosokKalászos gabona vetésterületünk 2900 ha, melynek felén Sekator OD-t használtunk. Legfõbb szempontok az alkalmazásánál, hogy a gabona fenológiájának függvényében rugalmasan használhatjuk és a leggyakrabban elõforduló kalászos gyomokat kiválóan irtja. Túlfejlett vagy évelõ gyomok esetén tapadásfokozót vagy N mûtrágyát szoktunk mellé adni kombinációban.

A vetésterület harmadán a lombvédelmet Falcon-nal, a kalászvédelmet Prosaro-val oldottuk meg.

Õszi káposztarepceA vetésterület 700 ha, mely terület teljes egészén kétszeri Folicur Solo-s kezelést végeztünk. Az elsõt õsszel alkalmaztuk, a korai szárbaindulás megakadályozására és az erõteljesebb gyökérnyak képzõdésének elõsegítésére, ezáltal jobb lett a télállóság. A másodikat tavasszal szárszilárdítás és oldalhajtás képzõdés elõsegítésének céljából. Mindkét esetben kiváló a gombaölõ hatás is.A tavasszal alkalmazott rovarölésekbõl minimum egyet a kukoricánál említett Biscaya-val végeztünk. Méhekre nem veszélyes a szer, így napközben is alkalmazható virágzás idején. Idõjárás és a betelepedés függvényében 3–10 nap a tapasztalt tartamhatás.

Érésgyorsítás tekintetében az idei évben tapasztaltakra hagyatkozhatok, a Zopp-ot teljes területen alkalmaztuk, az engedélyezett alacsonyabb dózisban, nedvesítõ szerrel kombinálva és légi úton juttattuk ki.A rendezvényen készült fotókat megtekinthetik a www.agronaplo.hu/kepgaleria/57 oldalon.