MENÜ

A Fendt legszebb igazgyöngye a külföldi országok sorában

Oldalszám: 65
2014.03.10.

Ezekkel a szavakkal jellemezte a Fendt traktorok kizárólagos hazai forgalmazóját, az Axiál Kft.-t Konrad Schaber területi értékesítési igazgató az Agro Naplónak adott interjújában, aki személyes sikereként is könyveli el a magyarországi értékesítés folyamatos eredményességét.

 

A közép-európai piac felelõs értékesítési vezetõje immáron harminc esztendeje dolgozik a traktorgyárban. Az eladást támogató részlegben kezdetben exporttal foglalkozott, majd az ausztriai piac után Közép-Európa országaiban épített ki értékesítési kapcsolatokat. Mára hazánkon kívül Bulgária, Csehország, Románia és Szlovákia is szerepel azon országok sorában, amelyekkel mûködõ kereskedelmi kapcsolatot ápol. Munkája eredményeként elégedetten említi az Axiálhoz való kapcsolódást.

Az utóbbi esztendõk természetesen újabb piacok építését igényelték, s immáron Albánia, Litvánia, Oroszország, Kazahsztán, Ukrajna és Belorusszia jelentették az aktív munkát: az importõrök megkeresését, az értékesítési lehetõségek felkutatását. Jövõbeni munkájának döntõ részét tehát a volt Szovjetunió tagországainak állami projektjeiben való részvétel teszi majd ki.

 

 


 

Konrad Schaber szívesen és büszkén mesél arról, hogy a tavalyi esztendõ csúcs-évnek minõsíthetõ a Fendt gyár életében, sõt, az idei elsõ félévben is rekordot értek el az értékesítésben – az elõzõ év áthúzódó rendeléseinek köszönhetõen. Az összes kontinenst sokkolóan érintõ világválsággal kapcsolatban megjegyzi, hogy bár az elkövetkezõ hónapokban némileg nyugodtabb idõszak következik (hiszen a német gazdaságra is hat a válság), darabszámra valószínûleg mégis ugyanannyit fognak tudnak értékesíteni gépeikbõl, mint az elõzõ évben. A német piacon egyébként bõ 24 százalékos értékesítési hányaddal állnak – s ez az arány minden idõk legkiemelkedõbb piacvezetését jelenti.

S hogy mennyire bizakodóan tekintenek a jövõbe, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy pár hete rakták le az alapkövét egy olyan gyárfejlesztési projektnek, amely megvalósulása után kibocsátási kapacitásuk 20 ezerre nõ majd.

A novemberi hannoveri Agritechnika kiállításon természetesen ismét újdonságokkal is megjelennek majd: a tavaly bemutatott 200-as szõlészeti traktor Vario váltóval szerelt típusán kívül szolgálnak majd egyéb meglepetésekkel is. Annak ellenére, hogy a fejlesztést most némileg visszavonták, bár az nem marad el, csak kissé késik. Józan mérlegelés szerint ugyanis a Kazahsztánban, Ukrajnában és Oroszországban várható eladási darabszám nem ígérkezik olyan magasnak, hogy most megérné az ilyen jellegû invesztíció.

Magyarországra a rendszerváltás után kerültek az elsõ új Fendt traktorok, de a hazai értékesítés jelentõs lendületet csak az Axiál Kft. 2002-es kizárólagos hazai forgalmazóvá válása után vett. A magyarországi képviselet elnyerését megelõzõen, az 1990–2002 közötti idõszakban mintegy 100 db Fendt traktor került a magyar piacra.

Az elmúlt hét évben az Axiál Kft. sikerességéhez köthetõen pedig több, mint 750 traktor került a hazai mezõgazdaságba.

Piacvezetõ mûszaki megoldásainak, megbízhatóságának, kezelõi kényelmének és az – elsõsorban alacsony fogyasztási adatairól ismert – ún. Vario fokozatmentes hajtómûnek köszönhetõen Magyarországon is egyre jelentõsebb piaci jelenléttel rendelkeznek a Fendt erõgépek.

Az elmúlt közel egy év közgazdasági körülményeinek változása országonként és iparágakként is eltérõ mértékben, de hatással volt, illetve van többek között a hazai mezõgazdaságra, és annak jövedelmezõségére is. Az ismert gazdasági környezetben pozitív és egyértelmûen jövõbe mutató példának tekintjük azokat a vállalkozókat, gazdasági szervezeteket, amelyek hosszú távon tervezve és gondolkodva továbbra is beruháznak, fejlesztenek.

Ilyen vállalkozás a cibakházi CISZÖV 49 Kft. is, amelynek ügyvezetõ igazgatója, Túróczi János a cég nevében július 17-én 9 darab Fendt 310 Vario traktort vett át az Axiál Kft-tõl. Egyéb fejlesztések is megvalósulnak a cégnél, hiszen további két 300 LE és egy 360 LE teljesítményû nagy traktort rendeltek meg szeptemberi szállítással. Összességében tehát a cibakházi vállalkozás erõgépflottájának szinte teljes egészét megújítva az idén 12 Fendt traktort állít be gazdaságába.

 

 

Harsány Zsolt, Axiál Kft. tulajdonos - ügyvezetõ

Túróczi János, Ciszöv 49 Kft. ügyvezetõ igaztató

Pintér Zsolt, Axiál Kft. ügyvezetõ

 

A beruházás volumenét értékelendõ, – ismerve az európai tendenciákat –, nyugat-európai szemmel nézve is mind értékét, mind darabszámát tekintve jelentõs mezõgazdasági gépberuházásról beszélhetünk.

A hazai mezõgazdasághoz kapcsolódó vállalkozásként az Axiál Kft. szempontjából – az egyértelmûen sikerként megfogalmazható gépértékesítésen túl – általánosabb érvényû jelentõséggel bír, hogy a világ mezõgazdasági gépgyártásának az élvonalát képviselõ, korszerû mûszaki megoldásokat tartalmazó traktorok kerültek Magyarországra. Ezekhez a gépekhez a mûszaki háttérszolgáltatásokat pedig az ország egyik legnagyobb ilyen jellegû, a mezõgazdasághoz kapcsolódó szolgáltatásokra specializálódott vállalkozása, az Axiál Kft. végzi.

Keresztes Júlia

Fend gépátadás képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/63

Fendt gépátadás hanganyag: www.agronaplo.hu/hanganyagok/117