MENÜ

A tejtermelés-ellenõrzött tehén-állományunk telepenkénti létszáma és tulajdonosi szerkezete

Oldalszám:
dr. Mészáros Gyula 2014.03.10.

Az elõzõ részekben felvázolt létszámú és fajta­összetételû ellenõrzött tehénállomány és tulajdonosainak aránya, meglehetõsen furcsa, szinte egyedi szerkezetet mutat. Az összes tulajdonos mintegy 3–5%-a bírja a tehénállomány 72–75%-át, és ezek az állatok termelik meg a Magyarországon elõállított tehéntej 83–85%-át.
 

 

A tehénállományunk tulajdonosi szerkezete és mérete komoly komparatív elõnyt jelenthetne az ágazatnak. Legnagyobb telepméretekkel a részvénytársaságok rendelkeznek, átlagosan 550 állat farmonként (1. ábra).

 


 

 

Második helyen a Kft-k és a szövetkezetek (a volt termelõ szövetkezetek utódai), mintegy 300–350 tehénnel telepenként. Az átlagos telepméret Magyarországon 340 tehén.Ilyen ország a világon alig van, ahol az összes tejelõ tehénállomány háromnegyedét olyan farmokon tenyésztik, ahol az átlagméret meghaladja a 300-at. Létszámát tekintve az 50 és kevesebb tehenes telepen – az összes farm 11%-a – a tehenek 1%-át tartják és az 1000-nél több tehenet tartó gazdaságokban – a telepek 3%-ában – van a tehenek 11%-a (2. ábra).

 


 

 

A tejet termelõ farmok 88%-a fejõházban fej és kötetlen tartásban tartja állatait, ez az összes létszámnak a 96%-át adja (3. ábra). A teheneknek csak 4%-át tartják kötött istállókban.

 


 

 Két különbözõ technológia, más kihívás, egészen más elõny! Gondoljunk bele, Nyugat-Európában a telepenkénti átlag tehén létszám 40–60 állat. Magyarország tejtermelés-ellenõrzött tehénállománya naponta mintegy 4 millió kilogramm tejet termel, kevesebb, mint 600 telepen.

A komparatív elõny kapcsán fölvetõdhet a kérdés: hol egyszerûbb a tej begyûjtésének szervezése és olcsóbb a szállítás?! A legtöbb országban fél magyarországi megyényi területet kell a tejtanknak bejárnia, hogy megteljen, nálunk vannak olyan telepek, ahonnan naponta egynél többször fordulhat a tejszállító jármûve. Egy szerzõdés, kiszámítható mennyiség és minõségi kategória, egy partner!

ÖsszefoglalvaMagyarországon, a nagy létszámú telepeken jó genetikai képességekkel rendelkezõ állományokat tenyésztünk, kötetlen tartású istállókban és fejõházban fejjük a havonként tejtermelés-ellenõrzött teheneinket.

 


 

 

dr. Mészáros Gyula, ÁT Kft. szakmai anyagát lejegyezte: Keresztes Júlia