MENÜ

A SUMMIT-AGRO repcekínálata

Oldalszám: 34-35
2014.03.14.

A repcesiker tovább folytatódik

„...próbálj meg mindent és tartsd meg a legjobbat”
Pethe Ferenc (1762–1832)

Az õszi káposztarepce hazai termesztése soha nem tapasztalt látványos növekedésen ment keresztül az elmúlt években. Jelentõsen emelkedett a termesztéstechnológia színvonala, ami óhatatlanul a termésátlagok javulását eredményezte.

A jelenlegi hazai vetésterület meghaladta a 260 000 ha-t, s a jóslatok szerint ez még tovább növekedhet az elkövetkezõ években, azáltal, hogy az alapanyag felhasználási és értékesítési lehetõségek fokozatosan évrõl-évre emelkednek.

A repce megtalálta a méltó helyét az üzemi vetésforgók szerkezetében, véglegesen eldöntve azt a korábbi dilemmát, hogy extenzíven vagy intenzíven kell termelnünk, és ma már igényességével a legfontosabb szántóföldi kultúrává vált. A széles körû ipari célú felhasználás megköveteli a nagyfokú termésstabilitást, amit egyrészt a kimagasló genetika, másrészt a fegyelmezett, pontos agrotechnika tud biztosítani.

A Summit-Agro által forgalmazott repcefajták, amelyek az Euralis/Rustica cégcsoport nemesítõi munkáját dicsérik, magukban hordozzák azt a nagymértékû genetikai fejlesztést, amely az utóbbi tizenöt évben végbement e növényfaj nemesítésében. A nemesítési célkitûzések tekintetében elsõdleges szempontot kapott a termésstabilitás, a termõképesség fokozása, a télállóság növelése és a betegség ellenállóság. Az Euralis repcefajták tökéletesen alkalmasak biodízel elõállításra, magas olaj és alacsony glükozinolát tartalommal rendelkeznek.

Az elmúlt években beállított elõkísér­letek, amelynek célja a hazai adaptáció vizsgálata, az itthoni viszonyokhoz legjobban alkalmazkodó és a legjobb eredményeket produkáló fajták kiválasztása, jól tükrözték a szélsõséges idõjárási körülményeket is elviselõ Euralis repcék genetikai potenciálját.

Az idei rendkívüli csapadékszegény tavasz ellenére is elfogadható állományok alakultak ki üzemi körülmények között. Az ország csapadékosabb, dél-nyugat-dunántúli termesztési körzetében várhatóan magas termésátlagok lesznek, míg a többi területen, az idõjárási hatásoknak megfelelõen, szerényebb betakarítási eredmények jósolhatók.

A korai hibridrepcék favoritja a 2001 óta köztermesztésben lévõ Elvis remekül szerepelt az idei vizsgálatokban. Évek óta bizonyítja, hogy méltán vívta ki magának azt az elismerést, ami alapján egyre több termelõ ragaszkodik hozzá. Elsõsorban a nagyfokú termõképessége és termésstabilitása miatt közkedvelt nagyon sok üzemben. Az államilag elismert hibridek kísérletében, éréscsoportjában, immár kilencedik alkalommal végzett az elsõ helyen, 105,4%-kal. Az üzemi demo kísérletekben több helyen 5,0 t/ha fölötti termésátlagot tudott realizálni. Olajtartalma is kiemelkedõ, 47% és hektáronkénti olajtermése is látványos 106,4% volt, az állami kísérletben. Agrotechnikai tulajdonságai közül ki kell emelni a nagyon jó kezdeti fejlõdési erélyt, ami esetenként egy megkésett vetésben tud kiválóan hasznosulni. Kelése egyenletes, robbanásszerû. Az Elvis jól tolerálja a kevésbé intenzív termesztési körülményeket, jó a tápanyag feltáró képessége, a jó kiszolgálást viszont nagyon nagy terméssel hálálja meg. Növénymagassága közepes, szárszilárdsága kiváló.

Pék Ferenc-Kampfl Kft. Zalaegerszeg,növénytermesztési ágazatvezetõ szerint: ”…az Elvis az egyik legjobb hibridrepce azok közül, amiknek a termesztését kipróbáltam nagyüzemi körülmények között.”

 


 

A középérésû hibridek közül ajánljuk az Olano névre hallgató hibridrepce kipróbálását, azoknak a kedves partnereknek, akik egy újabb genetikával rendelkezõ megbízható hibridet keresnek. Termõképességét jól tükrözi a hivatalos állami kísérletben 2007-ben mért eredménye, melyben 4,93 t/ha-t és 121,1 %-os termést ért el a standard fajták átlagához viszonyítva. Ezzel a terméseredményével abszolút elsõ helyen végzett az összes bejelentett repce versenyében. Az elmúlt évben sem kellett szégyenkeznie az MgSzH kisparcellás kísérletében, 4,51 t/ha-os eredményével az elõkelõ élmezõnyben foglalt helyet. Az Olano nagyon magas, 45% fölötti olajtartalommal rendelkezik. Termete alacsonyabb, mint az átlag, télállósága átlag feletti, állóképessége kiváló. Az Olano az üzemi demo kísérletekben 3,7 t/ha fölötti termést ért el 12 hely átlagában.

 


 

A középérésû hibrid csoport igazi újdonsága az ES Artist, amely már lehetõséget kapott a bemutatkozásra az elmúlt esztendõben, és az új fajtákat keresõ gazdák közül jó páran már ki is próbálhatták. Kiváló termõképességét a tavalyi üzemi kísérletekben is bizonyította. Az Es Artist 2008-ban 11 kísérleti helyen került beállításra, és átlagban 4,073 t/ha eredményt produkált.

Az ES Artist nagyon magas olajtartalommal és igen kedvezõ, alacsony 13-15 mikromol/g glükozinolát tartalommal rendelkezik. Rendkívül értékes tulajdonsága ennek a hibridrepcének, hogy genetikailag egy kimagasló betegségellenálló képesség jellemzi. Különösen a fiatalkori állományt pusztító Phoma spp. és Pyrenopeziza spp. toleranciáját kell kiemelni, amely a termesztés biztonságához tud jelentõsen hozzájárulni.

Az ES Artist az Euralis/Rustica repcékre jellemzõ közepes termettel és nagyon erõs szárral ebbõl adódóan kiváló állóképességgel rendelkezik. Kifejezetten intenzív típusú, igényli a jó agrotechnikai körülményeket.

 


 

Azoknak a kedves partnereknek akik a repcetermesztésüket a szabadelvirágzású fajtarepcékkel képzelik el, változatlanul az ES Astrid az egyik legjobb ajánlat. 2005 óta forgalmazzuk ezt a kiváló középérésû repcét. Termõképességét sok helyen a hibrideket is megszégyenítõ magterméssel, az elmúlt évben is markánsan bizonyította. A beállított üzemi kísérletek terméseredménye 4,26 t/ha

volt, 11 hely átlagában.

Az ES Astrid jól tolerálja a gyengébb termesztési körülményeket is, bár igazán rekord termésre az intenzív viszonyok mellett képes. Beltartalmi mutatói is kiemelkedõek, különösen a hektáronkéni olajtermése látványos. Alacsony 140–150 cm-es növénymagasság jellemzi, bõséges alulról induló oldalelágazásokkal. Nagy elõnye ennek a kompakt típusú repcének a kedvezõ, veszteség nélküli, olcsó betakaríthatóság, ami egyre inkább elõtérbe kerül és igényként jelentkezik a termelõk körében.

 


 

A korai fajtarepcék közül évek óta elõkelõ helyen szerepel az Eleonore, amely rendkívül megbízható fajta. Jól elviseli a gyengébb termesztési körülményeket is, de ahol kellõképpen kiszolgálják ott rekordokra képes. Az államilag elismert fajták kísérletében 2007-ben 3,56 t/ha-s terméseredményt realizált éréscsoportjában. Nagyon magas 45-46%-os olajtartalommal rendelkezik.

A repcetermesztés sikerét jelentõsen, akár 20%-kal is befolyásolja a fajtaválasztás nagyon fontos és megkerülhetetlen kérdése. Nagy felelõsséget és szakértelmet is kíván ez a feladat, amelyben segítségünkre lehet a saját területünkön beállított üzemi kísérlet, mely az összes információt elsõ kézbõl nyújtja. Gazdálkodásunkban folyamatosan jelentkezõ kihívásokra csak úgy tudunk felkészülni, ha a mindig újat és jobbat keresõ kísérletezõ gazdái leszünk a birtokunknak. Bizalommal ajánljuk figyelmükbe a Summit-Agro értékes repce vetõmagjait.

 


 

Kiss Péter

Summit-Agro Hungária Kft.