MENÜ

A tejelõ állományunk fajta-összetétele és kialakulása - III. rész

Oldalszám:
2014.03.14.

Szakmai körökben szoktuk mondani, hogy Magyarország, durván 100 évente lecseréli tehénállományát.

 
 

 

A 19. század végén (1. ábra) 80% volt a magyar szürke, a többi – ahogy akkor mondták – az „idegen marha”. Ez a fajta már nem a hatökrös szekérhez adott vonóerõt, és nem szántani használták, hanem úri módon tejet, vajat és sajtot termeltek vele.

 


 

Az I. világháború elõtt már 70%-ra nõtt az „idegen marhák” aránya (részletesen a 2. ábra mutatja), melyek már tejelõfajta konstrukciók voltak, zömében szimentáli és keresztezéseik. A múlt század elején a lapály marhák aránya – ahova a holstein-fríz is tartozik – 6% alatt volt.

 


 1970-es évek elején elindult genetikai fejlesztõ program, ismét nagyban átalakította az ország tehénállományának fajta-összetételét. 1975-ben a magyar tarka és keresztezéseik még 88%-ban voltak jelen, s csak 2%-ot tett ki a holstein-fríz vérhányadú állomány (3. ábra). 15 év múlva – 3 tehén generációt követõen – 5%-ra csökkent a magyar tarka, és 87–88%-ra nõtt a holstein keresztezések aránya. 2000-re a magyar tarka részaránya 3%-ra csökkent, a holstein-fríz 87% és jelen van 10% egyéb fajta is (4. ábra).

 


 

Napjainkban a fekete holstein aránya 88-90%, már tisztavérûnek tekinthetõ, hiszen a több, mint 5 tehéngeneráció során már egyáltalán nincs, vagy csak nyomokban van benne egyéb fajta génállománya.

dr. Mészáros Gyula, ÁT Kft.

szakmai anyagát lejegyezte: Keresztes Júlia