MENÜ

Axiál Gépkezelõi Olimpia hetedszer

Oldalszám: 54
2014.03.17.

Hetedik alkalommal rendezték meg június elején az Axiál Gépkezelõi Olimpiát. A szervezõ Axiál Kft. az újdonság és hagyományteremtés céljával adott lehetõséget a Manitou gépkezelõk számára, hogy versenykörülmények között összemérjék szakmai tudásukat 2002 szeptemberében. Az ötlet páratlannak bizonyult, hiszen az Axiál Kft. elsõként rendezett a világon Manitou gépkezelõi versenyt. Azóta számos országban került és kerül megrendezésre ehhez hasonló megmérettetés.

 

 


 

Magyarországon az Axiál Kft. 1998 óta forgalmazza kizárólagosan a Francia Manitou gyár termékeit, s 2002-ig mintegy 400 rakodógépet értékesített közel 300 gazdálkodó szervezetnek. Mára ez a darabszám – az építõiparban használatos gépekkel együtt – közel 1700-ra növekedett. E gépek piaci részesedése hazánkban is évrõl-évre növekszik, és az elmúlt pár évet tekintve már az 50 százalékot is meghaladja.Hét évvel ezelõtt az elsõ Manitou Kezelõi Olimpiát azoknak szervezték, akik rendszeresen ilyen típusú gépekkel dolgoztak. A rendezvény helyszínéül az Axiál Kft. bajai – késõbb felépült – Alkatrész Logisztikai Központjának területe szolgált.

Ezt követõen a verseny két-két alkalommal Baján és Hódmezõvásárhelyen, valamint egyszer Mogyoródon, a Hungaroring Adventure Parkban került megrendezésre. 2009-ben a verseny visszatért eredeti helyszínére, Bajára.Idén a versenyzõknek új feladatokkal, új pályákkal és más-más típusú gépekkel kellett megbirkózniuk. Míg tavaly csak a kiállítás részét képezték a Manitou építõiparban használatos gépei, addig az idei verseny központi szereplõivé váltak. Megemlítendõ, hogy a 2008-ban 100 százalék Manitou tulajdonba kerülõ Gehl vállalat kompakt rakodója szintén az olimpia versenygépei közé tartozott. Az új gépek versenybe állítása miatt a rendezvény neve 2009-tõl Axiál Gépkezelõi Olimpiára módosult. Az olimpiai versenypályák idei kialakítása során, az eddigiekhez képest változatosabb, mozgalmasabb és intenzívebb versenyzés érdekében, öt különbözõ elõdöntõ pályát alakítottak ki a szervezõk. Minden pályán más-más versenygéppel kellett a résztvevõknek teljesíteniük a feladatokat. A körverseny eredményei alapján a 10 legjobb idõeredményt elérõ versenyzõ mérkõzött meg az elsõ három helyezésért, a külön erre a célra kialakított döntõ pályákon.Az Egészséges Baja Városért Közalapítvány közremûködésével, a 7. Axiál Gépkezelõi Olimpiával egy helyen és idõben került megrendezésre az „Axiál az Egészségért” elnevezésû rendezvény is, ahol az egészségvédelem fontosságra hívták fel a figyelmet.Az Axiál Kft. a legfrissebb adatok alapján az ország 131. legnagyobb forgalmú vállalkozása, mégis az elmúlt 18 év során megmaradt bajai központúnak. Ez a cégnél a hosszú távú gondolkodás alapja is, az Axiál Kft. cégvezetése továbbra is a bajai régióban tervezi a cég központjának jövõjét. Ezért tartották fontosnak mind a cég 18. születésnapjának, ( www.agronaplo.hu/hirek/2612 ) mind a 7. Axiál Gépkezelõi Olimpia Baján történõ megrendezését, megünneplését, ezzel is növelve a cég régióban való ismertségét.