MENÜ

Gyárátadás Törökszentmiklóson

Oldalszám: 50
Dr. Kelemen Zsolt 2014.03.17.

A hazai mezõgépgyártás látványos sorvadása után – a jelenleg mindenki által ismert nemzetközi gazdasági válság közepette – biztosan örömteli eseménynek tekinthetjük a 2009. május 7-8-án megtartott VOGEL & NOOT új gyáregységének bemutatását, ill. átadását Törökszentmiklóson.

A VOGEL & NOOT cégcsoport, mely az ausztriai wartbergi székhellyel rendelkezik – a mosonmagyaróvári üzemük kapcsán, ahol 200 fõvel dolgoznak és évi 4000 db ekét gyártanak – már korábban is jelen volt a hazai mezõgépgyártásban. Emellett az elmúlt években Szlovákiában, Leopoldovba helyezte át a vetõgép gyártását, valamint Szerbiában vásárolt üzemet. Az új üzem átadásán kaphattunk tájékoztatást arról, hogy a VOGEL & NOOT cégcsoport tagja lett a CTP/AGROMASH HOLDING-nak.A CTP HOLDING-hoz való csatlakozás – a cég hagyományosan meglévõ európai piaca mellett – lehetõséget biztosít az orosz piacon való VOGEL & NOOT jelenlét erõsítésére, és ebben nagyon fontos szerepet kap a két magyarországi üzem, így az új törökszentmiklósi gyár is. Természetesen ezentúl a hazai mezõgépipar erõsítésében, a hazai munkahelyteremtésben is fontos egy ilyen kapcsolatokkal rendelkezõ új gyár átadása.

 


 Ezt támasztja alá Gazsi Zsoltnak, a VOGEL & NOOT magyarországi értékesítési vezetõjének a véleménye is: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a munkahelyek megtartása és új munkahelyek teremtése kiemelt fontossággal bír. A VOGEL & NOOT – a több, mint 15 éves magyarországi gyártói tapasztalata után – tavaly döntött úgy, hogy a környezõ országok helyett inkább hazánkban bõvíti a gyártói kapacitását. A törökszentmiklósi gyárban mintegy 100 magyar munkatársunk dolgozik, így a mosonmagyaróvári üzemünkkel együtt már több, mint 300 hazai munkavállaló készíti a VOGEL & NOOT mezõgazdasági munkagépeket. Sõt, ez a szám a jelenlegi növekvõ munkanélküliség mellett is az év eleje óta enyhén növekszik. Bízunk benne, hogy a jövõben minél több munkagép gyártását tudjuk Törökszentmiklósra hozni,ami szintén hozzájárul a munkahelyek növeléséhez, és így a hazai gazdaság élénkítéséhez. A munkavállalók száma mellett pedig kiemelendõ, hogy a VOGEL & NOOT a legjelentõsebb mezõgazdasági gépgyártó vállalkozás Magyarországon, aki nem csak részegységeket gyárt vagy szerel össze, hanem komplett gépeket gyárt, a tervezéstõl kezdve, a különbözõ megmunkáláson át a hõkezelésig. Törökszentmiklóson egy teljesen új üzemben, csúcsminõségû munkagépek segítségével és magyar kollégák közremûködésével európai színvonalú gyártás folyik. Így a hazai gazdák számára adott a lehetõség, hogy válasszanak magyar terméket, hazai gyártótól.

 


 

Az új gyár bemutatását, illetve a VOGEL & NOOT cégcsoport nemzetközi és magyarországi jelentõségét taglaló elõadásokat részletes álló- és szántóföldi gépbemutató követte. Az álló- és szántóföldi gépbemutató jól szemléltette, hogy a VOGEL & NOOT gépei a talajmûvelés, és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó tápanyag-visszapótlás, növényvédelem, és kalászos gabona vetés teljes munkamûveleteit lefedi korszerû gépekkel. A hagyományos, forgatásos talajmûvelésben a – különbözõ munkaszélességû – váltvaforgató ekék a 2 ekefejestõl a 12 ekefejes változatig szerepelnek a gyártói sorban. Korábban az idei AGRO + MASHEXPO Nemzetközi Mezõgazdasági és Mezõgép Kiállításon is elismerésben részesült Terra Dig talajlazító továbbra is az érdeklõdés középpontjában van. Az újabban egyre népszerûbb forgatás nélküli talajmûvelés tekintetében is számos típust és konstrukciót vonultatott fel a cég, talán a Terra Cult, Terra Top szántóföldi kultivátorokat lehet kiemelni, valamint a Multi Quick gyorscsatlakozó keretet. A Master Disc 3,0–8,2 m munkaszélességgel és akár 10 mm-es lemezvastagságú tárcsákkal is készülhet. A Terra Disc rövid tárcsák és Alterra MS 3,0–4,0 m-es forgóboronák bõvítették a választékot. A kombinátorok és könnyû szántóföldi kultivátorok közül is széles választékot láthattunk a gyári bemutatón. A talajelõkészítést megelõzõ mulcskészítõ gépek Master Cut és Euro Cut 1,0–6,0 m munkaszélességû változatai is bemutatásra kerültek.A vetõgépek közül a Super Drill mechanikus gabonavetõ gépek 3,0–4,0 m munkaszélességû függesztett és vontatott változatai széles felhasználói igényeket elégíthetnek ki, fõleg ha figyelembe vesszük a cég Master Drill sorozatához tartozó központi magtartályos 2,5–3,0 max. 8,0 m munkaszélességû változatait.A Master Spray függesztett 600–1500 liter tartálytérfogatú, valamint a 2800–4600 liter tartálytérfogatú és 18,0–30,0 m munkaszélességû szórókerettel rendelkezõ géppel záródott a gépbemutató.ÖsszefoglalvaAzt gondolhatjuk, hogy a VOGEL & NOOT cégcsoport új törökszentmiklósi gyárának átadásával az ország gazdasága új, korszerû gyárral gazdagodott, mely a bemutatott korszerû gyártmányaival hosszú távon is jelen lehet a hazai, az európai és ezentúl az orosz piacon is.Dr. Kelemen Zsolt