MENÜ

Ferro-Flex bemutató Lengyeltótiban

Oldalszám: 72
Dr. Kelemen Zsolt 2014.03.17.

A május hónap – a természet megújulása mellett – úgy látszik a mezõgépészet megújulását is hozza ez évben. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a hazai és külföldi gyártók, ill. forgalmazók számos szakmai rendezvényt bonyolítottak le. Ebbe a sorba kapcsolódik a május 13-án Lengyeltótin megtartott Ferro-Flex Szakmai Nap is.

 A Ferro-Flex Kft. szakmai programjának, fejlesztési elképzeléseinek ismertetését és gyártói profilját, gyártmányait ismertetõ gépbemutató mellett, a kistérség felzárkóztatásához szükséges kormányzati intézkedésekrõl is hallhattunk.A szakmai program súlypontját a gyakorlati gépbemutató jelentette, mely tükrözte a Kft. új tulajdonosának, Horváth Csaba vezérigazgató úr által feltárt vállalati koncepciót. E koncepcióban fontosnak tartják a meglévõ és a hazai és külföldi piacon sikereket elért gyártmányaiknak, a traktorra szerelhetõ „Faucheux” homlokrakodó gépcsalád tagjainak az univerzalitás tekintetében történõ fejlesztését, egyrészt a minél szélesebb traktortípus választékhoz való illesztés, másrészt a munkaeszköz-állomány vonatkozásában. A Faucheux rakodókat ötféle nagyságrendben gyártják, melyek fontosabb mûszaki adatait a táblázatban foglaltuk össze.

 


 Ehhez a témakörhöz kapcsolódik, hogy fontos célkitûzés az említett homlokrakodó gépcsalád továbbfejlesztése mellett a saját termék kifejlesztése – elsõsorban a kisebb nagyságrendû traktorokhoz – a meglévõ FF-1000 homlokrakodó mellett újabb változatok kialakítása.

 


 Természetesen a Ferro-Flex Kft. mindezek mellett is törekszik az egyéb színvonalas saját termékek kifejlesztésére és gyártására. A magajáró homlokrakodó gépek, elsõsorban a teleszkópos homlokrakodókhoz kifejlesztett univerzális munkaeszköz család a 2008. évi AGRO+MASHEXPO gépkiállításon elismerésben is részesült.

 


 A munkaeszközcsalád 15 tagból áll, és tagjai gyorscsatlakozó kerettel csatlakoztathatók a teleszkópos homlokrakodó gépek emelõgémjéhez. A mezõgazdasági ömlesztett anyagok rakodására ötféle különbözõ kanál, ill. markolófej áll rendelkezésre – melyek a következõk: szemestermény-kanál, föld-kavics kanál, ömlesztett anyagmarkoló, többfunkciós kanál, gumóskanál – természetesen többféle típusválasztékkal. A trágyarakodásra három típusban áll rendelkezésre markolókanál, a silóblokk-vágó és a szúrótüskés bálarendezõ kétféle nagyságrendben szerelhetõ fel a teleszkópos rakodó emelõgémjére. A nagybálák rakodására szorítópofás bálarakodófej, míg a fóliázott hengeres bálák rakodására speciális bálamegfogó használható. Ezt a munkaeszköz választékot jól kiegészíti a különbözõ szögben állítható, ill. hosszabbított függesztõ rudazattal rendelkezõ tolólap. Újdonságnak és hiánypótló munkaeszköznek tekinthetjük a seprûvel kombinált kanalat, a rönkmarkoló és a ládaforgató raklapvilla bõvíti teljessé a választékot.

 


 Ugyancsak fontosnak tartja a cég vezetése és kollektívája a piaci igényekre való gyors reagálást. Ennek jegyében fejlesztették ki az egyengetõ hengerrel szerelt háromkéses középmély-lazítójukat, ill. a nagy munkaszélességû szántóföldi kultivátorukat. A gyártási profilt szélesíti a kommunális munkaeszközök gyártása.Természetesen ezen fejlesztési irányzatok és gyártói törekvések nem önmagukért történnek, hanem ebben a térségben, Lengyeltóti körzetében a Ferro-Flex Kft. ilyen irányú mûködése munkahelyteremtést és munkahelymegtartást is eredményez, hiszen éppen a fejlesztést erõsítvén további tervezõi munkahelyeket létesítettek és töltöttek be.A szakmai napok eseményeit összefoglalva megállapítható, hogy olyan kistérségi helységben, mint Lengyeltóti, nagyon sokat jelent egy jól mûködõ perspektivikus kisvállalkozás, mint a Ferro-Flex Kft. nem csak, mint a traktoros homlokrakodók, ill. a homlokrakodók munkaeszközeit gyártó üzem, gyártási színvonal képviselõje, munkahelyteremtõ és megfontolt vállalkozás, hanem a szakmai napok megrendezésével egyfajta újabb helyi tradíció és hagyomány elindítója is lehet.Dr. Kelemen Zsolt