MENÜ

Lamardor - a Bayer CropScience új kalászos csávázószere

Oldalszám: 32
Farády László 2014.03.17.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. A csávázószerek és alkalmazási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer közel 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít mérföldkõnek: nem csak a hatóanyaga, de a formuláció is újszerû volt.A Bayer CropScience új kalászos gombaölõ csávázószere, a Lamardor a vetõmagvédelemben minõségi változást hozhat. A Lamardor a Bayer két kiváló azol fungicid hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza.

A tebukonazolSzéles hatásspektrumának köszönhetõen eredményesen alkalmazzák az alma védelmétõl a repce és kalászos lombvédelmen át a vetõmagcsávázásig. A tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátol. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és pusztító hatása is kitûnõ, s biztonságos a kultúrnövényre is.

A protiokonazolA Bayer CropScience újabb DMI hatóanyaga, ami az azolok új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles hatásspektrumú, kalászosokban mind permetezõszerként, mind csávázószerként valamennyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztetõ tulajdonsága a fusarium-gombák elleni kiemelkedõ hatékonyság. A protiokonazol jó védõ, gyógyító és pusztító hatással, és igen hosszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvezõ élettani hatásokkal is párosul.

A Lamardor 400 FSLiterenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetõmag tonnánként 0,2 liter.Az új csávázószer több, mint két molekula egyszerû keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetõen szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedõ hópenész ellen sokkal erõteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fõ betegség ellen, így a búza kõüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártõrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztetõ tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris elleni hatása.A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek – melyeket így együtt csak a Lamardor nyújt – fontos elõnyöket jelentenek a felhasználók számára.

A Lamardor Red csomagA Lamardor koncentrált csávázószer, dózisa alacsony, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetõmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A készítmény Lamardor Red néven 10 tonna vetõmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.

A Peridiam Eco Red színes bevonatot képez a vetõmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, így a magok nem tapadnak össze, a vetõmag nem boltozódik a vetõgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag-veszteséget.

 

 

 

Kérem a Tisztelt Olvasót, hogy próbálja ki az igen kedvezõ áron beszerezhetõ új készítményt és tapasztalja meg jó tulajdonságait.Farády László

Bayer CropScience