MENÜ

Kedves repcetermesztõ!

Oldalszám: 35
2014.03.17.

Miközben mindenki az esõt várja és azt igyekszik kalkulálgatni, mekkora terméskiesést okoz a szárazság, talán nem haszontalan egy kicsit elõretekinteni és elgondolkozni a nyár végén esedékes õszi káposztarepce vetésekrõl.

 


 

 

A következõ szezonról a termelõk általában az elõzõ évi eredmények, tapasztalatok alapján döntenek, a repcetermesztési kedvet azonban két további dolog is befolyásolja. A vetések idõszakában jellemzõ idõjárás – lehet optimális magágyat készíteni, vagy sem –, valamint a termésért realizálható ár. Ami az ár elõrejelzéseket illeti, azokból ma még nem érzékelhetõ, hogy a hosszan tartó tavaszi szárazság és az ukrán repcéket jelentõs területen sújtó áprilisi fagykárok hatására elindulna a repceár felfelé. Még akkor sem, ha a kézzel tapintható aszály a középkelet- európai régióban több, mint egymillió hektár repcét érint. A kondíciók javulásában bízva abban reménykedünk, hogy a gazdálkodók a repcét az elõzõ évekhez hasonló lelkesedéssel fogják termeszteni, annál is inkább, mert idén kezdjük a negyedik repceszezont Magyarországon és szokásunkhoz híven, ismét kínálunk Pioneer® újdonságokat.

A 2009-es repcevetési szezonra a Pioneer 3 MAXIMUS® és 5 hagyományos hibridet ajánl a magyar termelõk számára. Ebbõl csak a 3 MAXIMUS® féltörpe hibridet (PR45D01, PR45D03, PR45D04) már több, mint negyedmillió hektáron termesztik Kelet-Európában!

 


 

 

Ezek, a repcepiacon egyedülálló féltörpe hibridek olyan jelentõs elõnyöket kínálnak a gazdálkodóknak, hogy további gyors térnyerésükre számítunk az elkövetkezõ években. Az elõnyök elsõsorban az eltérõ növényfelépítésbõl és alacsonyabb növénymagasságból adódnak. Termesztésük esetén kevesebb taposási kárral, egyenletes éréssel, gyorsabb és olcsóbb betakarítással számolhat a termelõ, továbbá a hagyományos hibridekkel ellentétben itt nem kell megdõlésbõl adódó veszteséggel kalkulálni.Mivel a repce vetésterületbõl jelentõs a hagyományos (magas) hibridek részaránya is, nemesítõi erõfeszítéseink itt is hasonlóak, mint a féltörpe termékkör esetében. A sikertörténet 2006-ban kezdõdött, azóta 6 hagyományos repce-hibridünket termesztik jelentõs területen a kelet-európai régióban. Magyarországon is jól ismert hibridek már a PR46W09, PR46W10, PR46W14 és a PR46W31, az idei év újdonsága a PR46W20 lesz.2009-tõl kezdve a Pioneer nem értékesít fajtákat. Meggyõzõdésünk, hogy a hibridek nemesítése terén több lehetõség és elõny kínálkozik a termékfejlesztésben, olyan hozzáadott értékek létrehozásában, mint például a terméspotenciál, agronómiai tulajdonságok, vagy a végtermék minõsége. Valljuk, hogy kizárólag hibridek nemesítésére törekedve, a termesztési igényeknek leginkább megfelelõ repcéket tudunk kínálni a gazdálkodók számára. A Pioneer közel húsz éves intenzív repcenemesítõi munkája, az innovatív kutatói tevékenység már jól észrevehetõ a gazdálkodók számára is a köztermesztésben. Vállalatunk ma már a repcenemesítésben a legjobbak közé tartozik, piaci részarányunk meghatározó a térségben, így Magyarországon is. Legyen Ön is részese a sikernek, válasszon Pioneer õszi káposztarepce hibridet!

Fábián László

termékmenedzserDr. Piukovics László

olajnövények termékmenedzsere